17 definitzii pentru acces (intrare)
din care- explicative (10)
- morfologice (4)
- relatzionale (2)
- etimologice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
ACCÉS (1) accesuri (2) accese s. n. 1. Posibilitate de a patrunde drept de a ajunge pana intrun loc sau pana la o persoana; p. ext. intrare. ◊ Cale (sau drum shosea) de acces = drum care face legatura cu o shosea importanta cu o localitate etc. Rampa de acces = portziune de drum in panta care permite urcarea vehiculelor pe o shosea mai inalta pe un pod etc. ◊ Expr. A (nu) avea acces = a (nu) avea permisiunea sa mearga undeva a (nu) avea voie sa patrunda undeva. 2. Ansamblu de tulburari clinice ale organismului care se manifesta brusc in stare de sanatate aparenta shi care se repeta de obicei la intervale variate. ♦ Izbucnire violenta (shi trecatoare) a unei stari sufleteshti. Din fr. accès lat. accessus.
acces sn [At: MAIORESCU D. II 134 / Pl: ~e (rar) ~uri / E: fr accès lat accesus] 1 Posibilitate de a ajunge la un loc sau la o persoana. 2 (Med) Tulburari clinice ale organismului care se manifesta brusc in stare de sanatate aparenta shi care se repeta la anumite intervale. 3 Izbucnire violenta (shi trecatoare) a unei stari sufleteshti.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
ACCÉS accese s. n. 1. Posibilitatea de a patrunde drept de ajunge pana intrun loc sau pana la o persoana; p. ext. intrare. ◊ Cale (sau drum shosea) de acces = drum care face legatura cu o shosea importanta cu o localitate etc. Rampa de acces = portziune de drum in panta care permite urcarea vehiculelor pe o shosea mai inalta pe un pod etc. ◊ Expr. A (nu) avea acces = a (nu) avea permisiunea sa mearga undeva a (nu) avea voie sa patrunda undeva. 2. Ansamblu de tulburari clinice ale organismului care se manifesta brusc in stare de sanatate aparenta shi care se repeta de obicei la intervale variate. ♦ Izbucnire violenta (shi trecatoare) a unei stari sufleteshti. Din fr. accès lat. accessus.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de ana_zecheru
- actziuni
ACCÉS1 s. n. (Adesea in legatura cu verbele «a da» sau «a avea»; uneori urmat de determinari introduse prin prep. «la») Posibilitate drept de a ajunge pina intrun loc sau pina la o persoana. Programul junimist [avea k scop]... oprirea lor [a maselor] de la o viatza conshtienta care ar putea sa le dezvolte spiritul de cercetare shi de critica shi deci sa le dea acces la trebile statului. IBRAILEANU SP. CR. 102. Cale (sau drum sau shosea) de acces = drum prin care se poate ajunge intrun loc anumit. SHosea de acces in orash.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
ACCÉS1 s. n. Posibilitate drept de a ajunge pana intrun loc sau pana la o persoana. ◊ Cale (sau drum shosea) de acces = drum care face legatura cu o shosea importanta cu o localitate etc. Rampa de acces = portziune de drum in panta care permite urcarea vehiculelor pe o shosea mai inalta pe un pod etc. Fr. accès (lat. lit. accessus).
- sursa: DLRM (1958)
- adaugata de lgall
- actziuni
ACCÉS s.n. 1. Posibilitate de a ajunge de a patrunde intrun anumit loc la cineva etc.; intrare loc pe unde se patrunde undeva. 2. (Med.) Simptome care apar brusc shi determina o stare acuta a unei boli. ♦ (Fig.) Izbucnire trecatoare shi violenta a unei stari sufleteshti. 3. (Cib.) Proprietatea sistemelor de memorie de a permite inregistrarea shi regasirea informatziei. [Pron. acces pl. se suri. / < fr. accès cf. lat. accesus < accedere a sosi a ajunge].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
ACCÉS s. n. ~ 3. (Inform.) Proprietate a sistemelor de memorie de a permite inregistrarea shi regasirea informatziei.
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de tavi
- actziuni
ACCÉS1 ~uri n. Posibilitate sau drept de a ajunge de a patrunde sau de a intra undeva. /< lat. accessus fr. acces
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
acces n. 1. intrare: port de un acces ushor; 2. apucare de boala: acces de friguri; 3. fig. mishcare subita shi trecatoare: acces de manie.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*accés n. pl. e (lat. accéssus). Intrare: acces greŭ. Fig. Izbucnire atac: acces de frigurĭ de nebunie de minie. V. toana.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
accés1 (intrare) s. n. pl. accésuri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
accés (intrare) s. n. pl. accése
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
acces pl. accese (medicina) accesuri («intrari»)
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
acces se.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
ACCÉS s. 1. v. intrare. 2. v. criza.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
ACCES s. 1. intrare. (Pe unde este ~ in uzina?) 2. (MED.) atac criza puseu (astazi rar) paroxism (pop.) toana. (~ de hipertensiune.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
accés (se) s. n. Posibilitate de a patrunde; intrare. Fr. accès. Der. (din fr.) accesibil adj.; accesoriu adj.; accesorii s. f. pl.; inaccesibil adj.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOR, NODEX, DN, MDA2 | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
acces, accesurisubstantiv neutru
- 1. Posibilitate de a patrunde drept de a ajunge pana intrun loc sau pana la o persoana. DEX '09 MDA2 DLRLC DN
- Programul junimist [avea k scop]... oprirea lor [a maselor] de la o viatza conshtienta care ar putea sa le dezvolte spiritul de cercetare shi de critica shi deci sa le dea acces la trebile statului. IBRAILEANU SP. CR. 102. DLRLC
- 1.1. Loc pe unde se patrunde undeva. DEX '09 DEX '98 DNsinonime: intrare
- 1.2. Cale (sau drum shosea) de acces = drum care face legatura cu o shosea importanta cu o localitate etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- SHosea de acces in orash. DLRLC
-
- 1.3. Rampa de acces = portziune de drum in panta care permite urcarea vehiculelor pe o shosea mai inalta pe un pod etc. DEX '09 DLRM
- A (nu) avea acces = a (nu) avea permisiunea sa mearga undeva a (nu) avea voie sa patrunda undeva. DEX '09 DEX '98
-
- 2. Proprietate a sistemelor de memorie de a permite inregistrarea shi regasirea informatziei. DN MDN '00
etimologie:
- accès DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRM DN
- accessus DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRM DN