38 de definitzii pentru subsuoara

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

SUBSUOÁRA subsuori s. f. 1. Partea de dedesubt a incheieturii bratzului cu umarul; axila subratz. ◊ Loc. adv. La (sau sub rar pe) subsuoara = sub bratz. Din talpi panan subsuori = in tot trupul. ◊ Expr. A (se) tzine sau a (se) prinde de subsuoara (sau de subsuori) = a (se) tzine de bratz; a (se) imbratzisha. ♦ (Adverbial) Sub bratz. ◊ Expr. A sta (sau a shedea) cu mainile subsuoara (sau subsuori) = a sta degeaba a trandavi; a sta cu mainile in san. 2. Unghi care il formeaza o frunza cu lujerul sau o ramura cu axul purtator. [Var.: (pop.) subsioára subtzioára s. f.] Sub1 + *suoara („subsuoara” < lat.).

subsuoara [At: PARACLIS (1693) 262 / P: ~suoa~ / V: ~btzio~ (ivr) ~sio~ sups~ suptzio~ sus~ (inv) sisio~ ~bts~ (S shi: subtsuoara) suoara supsio~ supsisio~ suptsio~ suptsua~ supts~ (S shi: suptsuoara supt suoara) susio~ (reg) as~ asus~ sabsao~ sabtzio~ saptzio~ saptzu~ siptzio~ ~sao~ ~sasaio~ ~so~ ~sua~ subtzu~ supsao~ supsasaio~ supso~ supsuio~ suptzuo~ susua~ susuio~ susu~ (ivr) ~siora ~re / Pl: ~ori (ivp) ~re / E: sub1 + suoara (< ml subala)] 1 sf Regiune a corpului omenesc de forma unei cavitatzi situata de partea interioara a articulatziei bratzului cu umarul Si: axila (1) subratz (1). 2 sf La (sau sub rar dea pe in) ~ (ori ~ori) (Indica modul de purtare de sustzinere etc. a unor obiecte a unor greutatzi etc.) Sustzinut de bratz shi de partea laterala a toracelui Si: la subratz Vz subratz. 3 sf (Ie) A lua (sau a tzine a duce a apuca a prinde etc. pe cineva) de ~ (sau de ~ori) ori ~ ~ori A cuprinde pe cineva cu amandoua mainile tzinandul de subsuori pentru al sustzine al ridica al purta pe sus sau al imbratzisha. 4 sf (Pex; iae) A duce pe cineva de bratz. 5 sf (Ie) A sta (sau a shedea) cu mainile ~ (sau ~ori) A sta degeaba cu mainilen san Vz san2. 6 sf (Pop; ie) Din talpi (sau din brau) panan ~ori Prin tot trupul. 7 sf (Iae) Peste tot trupul. 8 sf Parte a unui obiect de imbracaminte care acopera subsuoara shi care corespunde partzii de jos a incheieturii manecii cu corsajul Si: subratz (3). 9 sf (Pex) Fiecare dintre cele doua partzi laterale unde se incheie fatza cu spatele la un obiect de imbracaminte care acopera bustul. 10 av In partea laterala a unui obiect de imbracaminte. 11 sf (Reg; if siptzioara) Clin la maneca camashii. 12 sf (Irg; if subtzioara supsioara) Regiune a corpului unui animal situata pe fatza interioara a articulatziei membrelor sau a aripilor. 13 sf (Pan) Loc unde se impreuna o frunza cu lujerul sau o ramura cu axul purtator Si: axila (2). 14 sf (Reg; pex; if susioara) Lastar (la porumb). 15 sf (Reg) Loc unde se imbina streashina cu zidul unei case. 16 sf Fiecare dintre bucatzile de lemn care se prind pe capriori pentru ai fixa mai bine shi a le mari rezistentza.

SUBSUOÁRA subsuori s. f. 1. Partea de dedesubt a incheieturii bratzului cu umarul; subratz. ◊ Loc. adv. La (sau sub rar pe) subsuoara = sub bratz. Din talpi panan subsuori = in tot trupul. ◊ Expr. A (se) tzine sau a (se) prinde de subsuoara (sau de subsuori) = a (se) tzine de bratz; a (se) imbratzisha. ♦ (Adverbial) Sub bratz. ◊ Expr. A sta (sau a shedea) cu mainile subsuoara (sau subsuori) = a sta degeaba a trandavi; a sta cu mainile in san. 2. Unghi care il formeaza o frunza cu lujerul sau o ramura cu axul purtator. [Var.: (pop.) subsioára subtzioára s. f.] Sub1 + *suoara („subsuoara” < lat.).

SUBSUOÁRA subsuori s. f. 1. Partea de dedesubt a incheieturii bratzului cu umarul. Mosh Gheorghe Cucu... pashi repede la marginea apei shi intinse prajina. Cu gheara de fier cu luareaminte intoarse in apa pe inecat pina ce apuca subsuoara. SADOVEANU O. III 322. TZiaduci aminte cum peatunci Cind ne primblam prin vai shi lunci Te ridicam de subsuori Deatitea ori deatitea ori? EMINESCU O. I 235. Se arata in vestminte arhiereshti tzinut de subsuori de doi batrini vladici. NEGRUZZI S. I 231. ◊ Loc. adv. La (sau sub rar pe) subsuoara = sub bratz. Zmeul au apucat un copaci care era mai gros shi mai inalt shi cit ai bate in palmi lau shi smuls din pamint shi punindul k pe un batz sub subsuoara au plecat cu el acasa. SBIERA P. 181. K mama vaduce voua:... Malaiesh In calcaiesh Smoc de flori Pe subsuori. CREANGA P. 20. Din talpi pinan subsuori = in tot trupul peste tot trupul. (Atestat in forma suptziori) Ma lua nishte fiori Din talpi pinan suptziori. MAT. FOLK. 92. ◊ Expr. A (se) tzine (sau a (se) prinde) de subsuoara (sau de subsuori) = a (se) tzine de bratz. Cind prin crengi sa fi ivit Lunan noaptea cea de vara Mii tzinea de subsuoara Teoi tzinea de dupa git. EMINESCU O. I 55. SHi ieshind pe usha iute ei sau prins de subsuoara. Bratz de bratz pashesc alaturi... id. ib. 154. (Eliptic) Sa mor Intro gradina cu flori Cu mindra de subsuori. JARNÍKBIRSEANU D. 382. ♦ (Adverbial) Sub bratz. Stam cu pushca subsuoara... Cind deodata linga mine Se opreshteo caprioara. TOPIRCEANU P. 215. Samanatorii harnici cu sacul subsuoara Pashesc in lungul brazdei pe fragedul pamint. ALECSANDRI O. 178. ◊ (La pl. cu valoare de sg.) Dan... coborise scarile cu cartea subsuori. EMINESCU N. 56. ◊ Expr. A sta (sau a shedea) cu miinile subsuoara (sau subsuori) = a sta degeaba a nu lucra nimic a trindavi; a sta cu miinile in sin. Vad cu multzamire beizade k va place a nu shidea cu minile subsuori. ALECSANDRI T. 1241. 2. Unghi care il formeaza o frunza cu lujerul sau o ramura cu axul purtator. Variante: subsioára (CAMIL PETRESCU T. II 17 TEODORESCU P. P. 659) subtzioára (VLAHUTZA O. A. 135 ISPIRESCU L. 99); pl. shi rar subtzioare (TEODORESCU P. P. 473) suptzioára s. f.

SUBSUOÁRA ~óri f. 1) Partea de sub bratz in locul de articulare a acestuia cu umarul. * La ~ sub bratz. A sta (sau a shedea) cu mainile ~ a pierde vremea degeaba; a lenevi. 2) Spatziu cuprins intre baza frunzei sau a ramurii shi lujerul sau tulpina plantei. [Sil. suoa] /sub + suoara

subs(u)oara f. Mold. V. subtzioara: sai pun plumbul subsoara POP. cu mainile subsuori CR.

SUBSIOÁRA s. f. v. subsuoara.

SUBTZIOÁRA s. f. v. subsuoara.

saptzaoara[1] sf vz subsuoara

  1. Varianta neconsemnata in definitzia principala. Posibil sa fie vorba de varianta saptzioara din definitzia principala dar nu sunt sigura — LauraGellner

siptzioara sf vz subsuoara[1] corectata

  1. In original tiparit: vz subsioara care te trimite la cuvantul subsuoara unde este consemnata varianta de fatza — LauraGellner

subtzioara sf vz subsuoara[1] corectata

  1. In original tiparit: vz subsuara care te trimite la cuvantul principal: subsuoara LauraGellner

subtzioara f. partea dedesupt a umarului la incheietura bratzului. [Mold. subsoara = lat. *SUB SUB ALA; forma munteana subtzioara a fost influentzata de subtzirei].

supsuoára shi suptzioára f. pl. orĭ (lat. sub ala supt aripa de unde s’a facut un subst. *suara *suoara caruia i s’a pus inainte upt. Cazind t s’a facut supsuoara ĭar din combinatziunea luĭ t cu s s’a facut *suptzuoara suptzioara). Scobitura de supt umar: a apuca un ranit de supsuorĭ. Adv. de loc. In orĭ supt scobitura de supt umar: a veni cu pinea supsuoara. In Trans. shi susuara. In L. V. supsioara susioara suptŭsuara suptŭsioara.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

subsuoára (suoa) s. f. g.d. art. subsuórii; pl. subsuóri

subsuoára s. f. (sil. suoa) g.d. art. subsuórii; pl. subsuóri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

SUBSUOÁRA s. 1. (ANAT.) axila subratz (reg.) sumana. 2. v. subratz. 3. v. axila.

SUBSUOARA s. 1. (ANAT.) axila subratz (reg.) sumina. 2. subratz. (~ unei rochii.) 3. (BOT.) axila. (~ frunzelor.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

subtzioára (óri) s. f. Subratz. Var. suptzioara subsioara subs(u)oara su(pt)suoara. Mr. (sum)soara megl. suptasoara soara. Lat. sŭbāla „subratz” (Cihac I 268; Cipariu Gram.; Philippide Principii 33 shi 97; Densusianu Rom. CXXIII 286 shi GS II 315; Pushcariu 1667; Candrea Éléments 8; REW 8346; Rosetti I 171) comp. la o data ulterioara cu sub. Var. se explica prin aceleashi var. ale lui sub. Uz general (ALR I 54).

Intrare: subsuoara
subsuoara substantiv feminin
  • silabatzie: sub-su-oa-ra info
substantiv feminin (F59)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • subsuoara
  • subsuoara
plural
  • subsuori
  • subsuorile
genitiv-dativ singular
  • subsuori
  • subsuorii
plural
  • subsuori
  • subsuorilor
vocativ singular
plural
subsioara substantiv feminin
substantiv feminin (F59)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • subsioara
  • subsioara
plural
  • subsiori
  • subsiorile
genitiv-dativ singular
  • subsiori
  • subsiorii
plural
  • subsiori
  • subsiorilor
vocativ singular
plural
subtzioara substantiv feminin
substantiv feminin (F59)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • subtzioara
  • subtzioara
plural
  • subtziori
  • subtziorile
genitiv-dativ singular
  • subtziori
  • subtziorii
plural
  • subtziori
  • subtziorilor
vocativ singular
plural
suptzioara substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • suptzioara
  • suptzioara
plural
  • suptzioare
  • suptzioarele
genitiv-dativ singular
  • suptzioare
  • suptzioarei
plural
  • suptzioare
  • suptzioarelor
vocativ singular
plural
sabsaoara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
subsoara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
sabtzioara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
saptzuoara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
siptzioara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
sisioara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
subsaoara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
subsasaioara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
subsiora
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
subsoara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
subsuara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
subsuare
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
subsuoare
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
subtsuoara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
subtzuoara
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

subsuoara, subsuorisubstantiv feminin

  • 1. Partea de dedesubt a incheieturii bratzului cu umarul. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Mosh Gheorghe Cucu... pashi repede la marginea apei shi intinse prajina. Cu gheara de fier cu luareaminte intoarse in apa pe inecat pina ce apuca subsuoara. SADOVEANU O. III 322. DLRLC
    • format_quote TZiaduci aminte cum peatunci Cind ne primblam prin vai shi lunci Te ridicam de subsuori Deatitea ori deatitea ori? EMINESCU O. I 235. DLRLC
    • format_quote Se arata in vestminte arhiereshti tzinut de subsuori de doi batrini vladici. NEGRUZZI S. I 231. DLRLC
    • 1.1. (shi) adverbial Sub bratz. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Stam cu pushca subsuoara... Cind deodata linga mine Se opreshteo caprioara. TOPIRCEANU P. 215. DLRLC
      • format_quote Samanatorii harnici cu sacul subsuoara Pashesc in lungul brazdei pe fragedul pamint. ALECSANDRI O. 178. DLRLC
      • format_quote (la) plural cu valoare de singular Dan... coborise scarile cu cartea subsuori. EMINESCU N. 56. DLRLC
      • chat_bubble A sta (sau a shedea) cu mainile subsuoara (sau subsuori) = a sta degeaba; a sta cu mainile in san. DEX '09 DEX '98 DLRLC
        sinonime: trandavi
        • format_quote Vad cu multzamire beizade k va place a nu shidea cu minile subsuori. ALECSANDRI T. 1241. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala La (sau sub rar pe) subsuoara = sub bratz. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Zmeul au apucat un copaci care era mai gros shi mai inalt shi cit ai bate in palmi lau shi smuls din pamint shi punindul k pe un batz sub subsuoara au plecat cu el acasa. SBIERA P. 181. DLRLC
      • format_quote K mama vaduce voua:... Malaiesh In calcaiesh Smoc de flori Pe subsuori. CREANGA P. 20. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala Din talpi panan subsuori = in tot trupul. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Ma lua nishte fiori Din talpi pinan suptziori. MAT. FOLK. 92. DLRLC
    • chat_bubble A (se) tzine sau a (se) prinde de subsuoara (sau de subsuori) = a (se) tzine de bratz; a (se) imbratzisha. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: imbratzisha
      • format_quote Cind prin crengi sa fi ivit Lunan noaptea cea de vara Mii tzinea de subsuoara Teoi tzinea de dupa git. EMINESCU O. I 55. DLRLC
      • format_quote SHi ieshind pe usha iute ei sau prins de subsuoara. Bratz de bratz pashesc alaturi... EMINESCU O. I 154. DLRLC
      • format_quote eliptic Sa mor Intro gradina cu flori Cu mindra de subsuori. JARNÍKBIRSEANU D. 382. DLRLC
  • 2. Unghi care il formeaza o frunza cu lujerul sau o ramura cu axul purtator. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:
  • Sub + *suoara („subsuoara” din limba latina). DEX '09 DEX '98

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.