19 definiții pentru pateu / pate
din care- explicative (10)
- morfologice (5)
- relaționale (2)
- specializate (1)
- argou (1)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
PATÉU, pateuri, s. n. 1. Preparat culinar din aluat cu mult unt, așezat în foi și umplut cu brânză, tocătură de carne etc. 2. (În forma pate) Pastă de ficat, de carne sau de pește amestecată cu condimente; pastet; (la pl.) sortiment dintr-o astfel de pastă. [Var.: paté s. n.] – Din fr. paté.
pateu sn [At: GALACTION, O. A. I, 34 / V: (fam) ~te / Pl: ~uri / E: fr pâté] 1 Preparat de patiserie din aluat cu mult unt, umplut cu brânză sau cu tocătură de carne, de șuncă, de pește etc. care se consumă, de obicei, ca aperitiv Si: (îrg) pastet (1). 2 Pastă condimentată de ficat, de carne, de pește etc., care se consumă unsă pe felii de pâine, proaspătă sau conservată Si: (îrg) pastet (2).
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PATÉU, pateuri, s. n. 1. Preparat culinar din aluat cu mult unt, așezat în foi și umplut cu brânză, tocătură de carne etc. 2. Pastă de ficat, de carne sau de pește amestecată cu condimente, care se consumă (unsă pe felii de pâine) proaspătă sau conservată; pastet. [Var.: paté s. n.] – Din fr. paté.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de valeriu
- acțiuni
PATÉU, pateuri, s. n. 1. Preparat culinar din aluat cu mult unt; umplut cu brînză sau cu tocătură de carne, șuncă, pește, care se consumă ca aperitiv sau la supă. 2. Pastă de ficat, de carne sau de pește amestecată cu condimente și care se consumă proaspătă sau conservată.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PATÉU s.n. 1. Un fel de plăcintă umplută cu carne tocată, cu brânză etc. 2. Pastă de ficat, de carne sau de pește, preparată cu condimente și consumată proaspătă sau conservată. [Pl. -uri, var. pate s.n. / < fr. pâté].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PATÉU s. n. 1. plăcintă umplută cu carne tocată, cu brânză etc. 2. pastă de ficat, de carne sau de pește, cu condimente. (< fr. pâté)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
PATÉU ~ri n. 1) Preparat culinar făcut din foi mici de aluat (de obicei dospit) cu umplutură (de brânză, carne tocată, varză etc.) și prăjit în ulei, unt. 2) Pastă alimentară preparată din ficat, din carne sau pește cu adaos de condimente. /<fr. pâté
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
PATÉ s. n. v. pateu.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PATÉ s. n. v. pateu.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de valeriu
- acțiuni
pate sn vz pateu
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PATÉ s.n. v. pateu.
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
patéu (produs de patiserie) s. n., art. patéul; pl. patéuri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de liastancu
- acțiuni
patéu s. n., art. patéul; pl. patéuri
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
pateu
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
pateu, -teuri.
- sursa: IVO-III (1941)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
*paté (~ de ficat) s. n., art. patéul; (sorturi) patéuri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de liastancu
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
PATÉU s. 1. (înv. și reg.) pastet. (~ cu carne, cu brânză.) 2. (înv. și reg.) pastet. (~ de ficat.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
PATEU s. 1. (înv. și reg.) pastet. (~ cu carne, cu brînză.) 2. (înv. și reg.) pastet. (~ de ficat.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare specializate
Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.
PATÉU, pateuri, s.n. 1. Preparat de patiserie din foitaj umplut cu brânză, carne tocată etc. 2. Pastă tartinabilă din ficat de pasăre (găină, gâscă, rață) sau de porc, proaspătă sau din conservă. 3. Preparat culinar din tocătură de ficat, de carne de porc, de vânat sau de pește, variat adiționată și condimentată, învelită în aluat și coaptă într-o formă de metal; se consumă cald sau rece; înv. pastetă, pastet (din germ. Pastete); dacă compoziția este învelită în slănină și coaptă într-o formă de lut sau de fontă cu capac, preparatul se numește și terină (din fr. terrine); se consumă totdeauna rece, în felii.
- sursa: DGE (2003)
- adăugată de gal
- acțiuni
Dicționare de argou
Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.
pateu, pateuri s. n. (adol.) ficat.
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
substantiv neutru (N52) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
substantiv neutru (N78) | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
pateu, pateuri / pate, pateurisubstantiv neutru
- 1. Preparat culinar din aluat cu mult unt, așezat în foi și umplut cu brânză, tocătură de carne etc. DEX '09 DEX '98
- diferențiere Preparat culinar din aluat cu mult unt; umplut cu brânză sau cu tocătură de carne, șuncă, pește, care se consumă ca aperitiv sau la supă. DLRLC
- diferențiere Un fel de plăcintă umplută cu carne tocată, cu brânză etc. DN MDN '00
- diferențiere Preparat culinar făcut din foi mici de aluat (de obicei dospit) cu umplutură (de brânză, carne tocată, varză etc.) și prăjit în ulei, unt. NODEX
-
- 2. Pastă de ficat, de carne sau de pește amestecată cu condimente. DEX '09 MDN '00 NODEXsinonime: pastet
- 2.1. Sortiment dintr-o astfel de pastă. DEX '09
- diferențiere Pastă de ficat, de carne sau de pește amestecată cu condimente, care se consumă (unsă pe felii de pâine) proaspătă sau conservată. DEX '98 DLRLC DN
-
etimologie:
- paté DEX '09 DEX '98 DN MDN '00 NODEX