7 definiții pentru parți

Explicative DEX

PARȚI s. m. pl. Veche populație, nomadă, de origine iraniană stabilită în vestul Asiei, între Eufrat și Ind, unde a întemeiat un puternic stat în sec. III î. H. – Din fr. Parthes.

parți smp [At: XENOPOL, I. R. I, 92 / E: fr parthes] Populație scitică stabilită în vestul Asiei, unde a întemeiat un regat puternic pe la anul 260 î. H.

PARȚI s. m. pl. Veche populație de origine iraniană stabilită în vestul Asiei, unde a întemeiat un puternic stat sclavagist în sec. III a. Cr. – Din fr. Parthes.

Parți m. pl. vechiu popor în Azia, se așeză la S.-E. de Marea Caspică, unde formă un regat puternic (250 a. Cr.), suplantat în urmă de Sasanizi. Călăreți plini de cutezare și buni arcași, Parții se luptară cu Romanii în timp de două secole.

Ortografice DOOM

parți (populație iraniană) s. m. pl.

parți (populație iraniană) s. m. pl. (sg. part)

Enciclopedice

PARȚI (< fr., lat.) s. m. pl. Popor nomad de origine iraniană, care a întemeiat în sec. 3 î. Hr., între Eufrat și Ind, statul part, încorporat în sec. 3 d. Hr. Imp. Sasanid.

Intrare: parți
substantiv masculin (M99)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • parți
  • parții
genitiv-dativ singular
plural
  • parți
  • parților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

parți, parțisubstantiv masculin plural

  • 1. Veche populație, nomadă, de origine iraniană stabilită în vestul Asiei, între Eufrat și Ind, unde a întemeiat un puternic stat în secolul III î. H. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.