9 definitzii pentru hercule

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

hercule sm [At: DN3 / Pl: ~li / E: fr hercule] 1 Om voinic. 2 Om foarte puternic.

HÉRCULE s.m. (Liv.) Om voinic robust. / < fr. hercule cf. Hercule erou legendar din antichitate].

HÉRCULE s. m. (fam.) om voinic robust. (< fr. hercule)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

HÉRCULE s. (ASTRON.; n. pr.) (pop.) Omul (art.). (~ este o constelatzie din emisfera boreala.)

HERCULE s. (ASTRON.) (pop.) omul (art.). (~ este o constelatzie din emisfera boreala.)

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

Hercule (Herakles) cel mai de seama erou din mitologia greaca shi romana inzestrat cu o fortza neobishnuita fiu al lui Zeus shi al Alemenei.

HERCULE 1. V. Herakles. 2. Constelatzie din emisfera boreala situata intre constelatziile Lyra shi Coroana Boreala. Este vizibila mai ales primavara shi vara. In H. se afla apexul solar. Cea mai importanta stea din constelatzie este giganta roshie αHerlis sau Ras Algethi. Contzine mai multe stele duble shi roiuri globulare cel mai cunoscut fiind M13 (descoperit in 1714 de E. Halley) vizibil chiar shi cu binoclul. Numele popular: Omul.

HERAKLES (HERCULE) in mitologia greaca cel mai de seama erou inzestrat cu o fortza fizica neobishnuita. Fiu al lui Zeus shi al muritoarei Alcmene. La porunca regelui Euristeu al Argosului shi pentru a ispashi pacatul de ashi fi omorat sotzia shi copiii H. indeplineshte cele 12 munci (incercari) din care iese victorios. De pe rugul care shil ridicase pentru a scapa de chinurile pricinuite de camasha otravitoare cu filtrul magic trimisa de sotzia sa Deianeira H. a fost inaltzat de zei in Olimp dobandind nemurirea. Aici se va casatori cu Hebe. Muncile lui H.: uciderea prin sugrumare a Leului din Nemeea; uciderea Hidrei din Lerna; prinderea shi aducerea de viu pe umeri a mistretzului de pe muntele Erymanthos; prinderea caprioarei cu copite de arama shi coarne de aur; curatzarea grajdurilor regelui Augias; omorarea pasarilor daunatoare de pe lacul Stymphalos; prinderea taurului din Creta; imblanzirea iepelor antropofage ale regelui Diomede; rapirea cingatorii reginei Amazoanelor; aducerea cirezilor de boi ale lui Geryoneus shi omorarea acestuia; furtul merelor de aur din gradina Hesperidelor; aducerea din Infern a cainelui cu trei capete Cerber shi inapoierea acestuia lui Hades.

Intrare: hercule
substantiv masculin (M45)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • hercule
  • herculele
plural
  • herculi
  • herculii
genitiv-dativ singular
  • hercule
  • herculelui
plural
  • herculi
  • herculilor
vocativ singular
plural