19 definitzii pentru filtru (tehn.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

FÍLTRU1 filtre s. n. 1. (Tehn.) Dispozitiv aparat sau instalatzie care separa cu ajutorul unui material filtrant un fluid de particulele solide aflate in suspensie in masa lui. ◊ Hartie (de) filtru = hartie poroasa speciala fabricata din bumbac pur care serveshte k material filtrant. 2. (Fiz.) Placa de sticla colorata folosita la unele instrumente optice pentru filtrare. ♦ Sistem de circuite electrice sonore etc. cu care se selecteaza dintrun complex de oscilatzii cu frecventze diferite oscilatziile cu frecventzele cuprinse intre anumite limite. 3. Aparat electric cu ajutorul caruia se filtreaza cafeaua; p. ext. cafea obtzinuta in acest fel. 4. (In sintagma) Filtru total = control efectuat de organele de politzie pe o artera de circulatzie la toate vehiculele. [Pl. shi: filtruri] Din fr. filtre. Cf. it. filtro.

filtru1 sn [At: CAMIL PETRESCU V. 15 / Pl: ~re ~uri / E: fr filtre cf it filtro] 1 (Teh) Dispozitiv aparat sau instalatzie care separa cu ajutorul unui material filtrant un fluid de particulele solide aflate in suspensie in masa lui. 2 (Is) Hartie de ~ Hartie poroasa speciala fabricata din bumbac pur care serveshte k material filtrant. 3 (Fiz) Mediu transparent colorat (sticla lichid) care filtreaza (3) unele componente monocromatice ale luminii incidente. 4 Sistem de circuite electrice sonore etc. cu care se selecteaza dintrun complex de oscilatzii cu frecventze diferite oscilatziile cu frecventzele cuprinse intre anumite limite. 5 Dispozitiv special prin care se trece cafeaua dupa ce a fost fiarta pentru a separa lichidul de zatz. 6 (Pex) Cafeaua obtzinuta la filtru (5). 7 Material poros atashat la capatul unei tzigari pentru a retzine o parte din nicotina shi din gudron. 8 (Is) ~ total Control efectuat de organele de politzie pe o artera de circulatzie la toate vehiculele.

FÍLTRU1 filtre s. n. 1. (Tehn.) Dispozitiv aparat sau instalatzie care separa cu ajutorul unui material filtrant un fluid de particulele solide aflate in suspensie in masa lui. ◊ Hartie (de) filtru = hartie poroasa speciala fabricata din bumbac pur care serveshte k material filtrant. 2. (Fiz.) Mediu transparent colorat (sticla lichid) care filtreaza unele componente monocromatice ale luminii incidente. ♦ Sistem de circuite electrice sonore etc. cu care se selecteaza dintrun complex de oscilatzii cu frecventze diferite oscilatziile cu frecventzele cuprinse intre anumite limite. 3. Dispozitiv special prin care se trece cafeaua dupa ce a fost fiarta pentru a separa lichidul de zatz; p. ext. cafea obtzinuta in acest fel. 4. (In sintagma) Filtru total = control efectuat de organele de politzie pe o artera de circulatzie la toate vehiculele. [Pl. shi.: filtruri] Din fr. filtre Cf. it. filtro.

FÍLTRU filtre shi filtruri s. n. 1. Dispozitiv aparat sau instalatzie care separa cu ajutorul unui material filtrant particulele solide microbii gazele etc. dintrun fluid. Deabia mai rasuflam Prin negura de pulbere uscata... Pe nari ni sau format depozite impure K ramashitzen filtrurile vechi. CAMIL PETRESCU V. 15. ◊ Hirtie (de) filtru = hirtie poroasa speciala fabricata din bumbac pur care serveshte la separarea substantzelor solide in suspensie sau a impuritatzilor dintrun lichid. 2. Mediu transparentcolorat (sticla lichid) care serveshte la izolarea radiatziilor de anumite lungimi de unda dintro radiatzie produsa de un izvor de lumina. ♦ Sistem de circuite electrice sonore etc. cu care se separa dintrun complex oscilatziile cu frecventzele cuprinse intre anumite limite. 3. Dispozitiv special (de obicei de portzelan sau de sticla) prin care se trece cafeaua dupa ce a fost fiarta; p. ext. cafeaua obtzinuta in acest fel. Imi aduc aminte k in trecut multzi poetzi ishi scriau poemele pe coltzuri de mese prin cafenele... Intre versurile ashternute in aburul alcoolului shi al filtrurilor shi aceste rinduri scrise pe spata unui razboi mecanic e o distantza care desparte doua lumi doua categorii de poetzi. CONTEMPORANUL S. II 1949 nr. 160 9/3. ♦ (In superstitzii) Bautura cu puteri magice. K in toate riturile magice [intilnim in Antile] influentze miraculoase ale bauturilor preparate filtruri otravuri narcotice. V. ROM. aprilie 1954 64.

FÍLTRU1 s.n. 1. Dispozitiv aparat pentru separarea unui fluid de substantzele solide aflate in el in suspensie. 2. Mediu care filtreaza radiatziile. ♦ Sistem de circuite electrice sonore etc. cu care se filtreaza oscilatziile de anumite frecventze. 3. Dispozitiv prin care se strecoara cafeaua fiarta; (p. ext.) cafeaua obtzinuta prin acest sistem. [Pl. re ruri. / cf. fr. filtre it. filtro lat. filtrum].

FÍLTRU1 s. n. 1. instalatzie aparat dispozitiv care serveshte pentru filtrarea unui fluid. 2. mediu care filtreaza radiatziile. ◊ sistem de circuite electrice sonore etc cu care se selecteaza oscilatziile de anumite frecventze. 3. dispozitiv prin care se strecoara cafeaua fiarta; cafeaua obtzinuta. 4. capat din hartie poroasa al unei tzigari pentru a filtra nicotina. 5. control al circulatziei rutiere. (< fr. filtre lat. filtrum)

FÍLTRU ~e n. 1) Instalatzie care serveshte la filtrare. ~ de apa. ~ de aer. 2) Material filtrant. Hartie de ~. 3) Aparat care opreshte trecerea unor radiatzii. ~ optic. ~ acustic. 4) Dispozitiv special prin care se trece cafeaua dupa ce a fost fiarta pentru a separa lichidul de drojdie. 5) Cafea obtzinuta in acest fel. /<fr. filtre

filtru n. corp poros prin care se stracoara un lichid spre al limpezi.

1) *fíltru n. pl. e (fr. filtre d. germanicu *feltar. V. pisla). Strecuratoare foarte deasa facuta din postav hirtie carbune orĭ peatra poroasa pin care apa trecind ĭese limpede.

cafeáfíltru s. f. (alim.) Cafea preparata cu ajutorul filtrului ◊ „In Targovishte sa deschis o unitate tip «Express» destinata consumatorilor de cafea. Nu se poate insa servi cafeafiltru asha cum ar fi normal chiar daca noua unitate este dotata shi cu aparat modern destinat acestui scop. Aparatul in cauza este folosit drept [...] oala pentru incalzit apa shi nicidecum pentru prepararea cafeleifiltru. Cu apa incalzita in aparat se prepara insa nescafé.” R.l. 5 IX 75 p. 5 (din fr. caféfiltre; cf. engl. caféfiltre; BD 1970)

fíltru totál sint. s. (circ.) Control multilateral al situatziei circulatziei efectuat de catre organele de resort ◊ «Filtru total». O vasta operatziune de «filtrare» a fost lansata sambata shi duminica de politzia italiana in regiunile Torino shi Val d’Aosta in scopul prevenirii unor delicte [...]” R.l. 2 VII 74 p. 6. ◊ „Ni se mai spune k filtrele totale vor continua sa functzioneze cu aceeashi exigentza.” I.B. 25 IV 75 p. 4. ◊ „Un filtru total organizat recent de Serviciul de circulatzie al Inspectoratului judetzean de militzie Olt a scos in evidentza faptul k inca sunt destule autovehicule cu defectziuni tehnice care continua sa circule pe drumurile publice.” R.l. 19 XI 75 p. 2 (din filtru + total; cf. engl. total filter; DN DEX DN3 alte sensuri)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

fíltru s. n. art. fíltrul; pl. fíltre

fíltru (aparat sistem tehnic bautura) s. n. art. fíltrul; pl. fíltre

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

FÍLTRU s. shvartz (rar) cafea nemtzeasca. (A baut un ~.)

FILTRU s. shvartz (rar) cafea nemtzeasca. (A baut un ~.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

fíltru (re) s. n. 1. Dispozitv cu care se separa particulele solide dintrun lichid. 2. Bautura careia i se atribuie virtutzi miraculoase. Imbinare a fr. filtre shi a fr. philtre. Der. filtra vb.; filtrant adj.; filtratzie s. f.; infiltra vb.; infiltratzi(un)e s. f. totzi din fr.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

FÍLTRU (< fr. lat. m.) s. n. 1. Dispozitiv aparat sau instalatzie pentru separarea particulelor solide aflate in suspensie dintrun fluid (lichid sau gaz) fie cu ajutorul unui material filtrant fie prin trecerea dirijata a fluidului printrun sistem de shicane fie cu ajutorul unui camp electric. ◊ F. de aer = a) f. care serveshte la curatzirea de impuritatzi a aerului carburant introdus in cilindrii motorului; b. instalatzie folosita pentru captarea prafului format in atmosfera diferitelor locuri de munca din subteran in urma executarii operatziilor miniere. ◊ Hartie de f. = hartie poroasa speciala fabricata din bumbac pur care serveshte k material filtrant. ◊ F. electrostatic = f. pentru epurarea gazelor in care particulele se incarca cu sarcini electrice negative sub actziunea unui camp electric shi migreaza spre electrozii pozitivi de unde sunt colectate. ◊ F. biologic = oxidant biochimic folosit pentru mineralizarea substantzelor organice poluante din apa reziduala shi din desheurile solide rezultate in cabina spatziala unde se afla echipajul. Se folosesc microorganisme care se dezvolta la suprafatza unui material filtrant cu structura poroasa. 2. F. electric = circuit electric format din condensatoare shi bobine (condensatoare shi rezistoare) care separa oscilatziile de diferite frecventze lasand sa treaca sau oprind oscilatziile dintro anumita banda de frecventza. 3. (FIZ.) Placa de sticla colorata folosita la unele instrumente optice pentru filtrare. ◊ F. optic = dispozitiv care absoarbe radiatziile electromagnetice de orice lungime de unda (f. neutru) sau de anumite lungimi de unda (f. selectiv) care il strabat. 4. Aparat electric cu ajutorul caruia se filtreaza cafeaua; p. ext. cafeaua obtzinuta in acest mod. 5. (MAT.) Familie de multzimi cu anumite proprietatzi topologice.

Intrare: filtru (tehn.)
filtru1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N37)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • filtru
  • filtrul
  • filtru‑
plural
  • filtre
  • filtrele
genitiv-dativ singular
  • filtru
  • filtrului
plural
  • filtre
  • filtrelor
vocativ singular
plural
filtru2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N39)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • filtru
  • filtrul
  • filtru‑
plural
  • filtruri
  • filtrurile
genitiv-dativ singular
  • filtru
  • filtrului
plural
  • filtruri
  • filtrurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

filtru, filtresubstantiv neutru

  • 1. tehnica Dispozitiv aparat sau instalatzie care separa cu ajutorul unui material filtrant un fluid de particulele solide aflate in suspensie in masa lui. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Deabia mai rasuflam Prin negura de pulbere uscata... Pe nari ni sau format depozite impure K ramashitzen filtrurile vechi. CAMIL PETRESCU V. 15. DLRLC
    • 1.1. Hartie (de) filtru = hartie poroasa speciala fabricata din bumbac pur care serveshte k material filtrant. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. fizica Placa de sticla colorata folosita la unele instrumente optice pentru filtrare. DEX '09 DLRLC DN
    • 2.1. Sistem de circuite electrice sonore etc. cu care se selecteaza dintrun complex de oscilatzii cu frecventze diferite oscilatziile cu frecventzele cuprinse intre anumite limite. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. Aparat electric cu ajutorul caruia se filtreaza cafeaua. DEX '09 DLRLC DN
    • 3.1. prin extensiune Cafea obtzinuta in acest fel. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      sinonime: shvartz
      • format_quote Imi aduc aminte k in trecut multzi poetzi ishi scriau poemele pe coltzuri de mese prin cafenele... Intre versurile ashternute in aburul alcoolului shi al filtrurilor shi aceste rinduri scrise pe spata unui razboi mecanic e o distantza care desparte doua lumi doua categorii de poetzi. CONTEMPORANUL S. II 1949 nr. 160 9/3. DLRLC
  • 4. Control al circulatziei rutiere. MDN '00
    • chat_bubble (in) sintagma Filtru total = control efectuat de organele de politzie pe o artera de circulatzie la toate vehiculele. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.