3 definitzii pentru cioc-intors

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CIOC2 ciocuri s. n. 1. Partea anterioara terminala lunguiatza shi cornoasa a capului pasarilor care inlocuieshte sistemul dentar; plisc clontz. ♦ Cantitatea de lichid sau de hrana care incape o data in cioc (1). ♦ Fig. Gura a omului. 2. Parte sau prelungire ascutzita a unor obiecte; capat varf (ascutzit). 3. Barbishon tzacalie. ◊ Expr. (Arg.) A pune ciocuri = a mintzi sau a deforma realitatea. 4. Compuse: cioculberzei = planta erbacee cu frunzele paroase adanc crestate shi cu flori violetepurpurii (Geranium pratense); cioculcucoarei = mica planta erbacee cu tulpina paroasa intinsa pe pamant cu frunze compuse flori roshii roz sau albe shi fructe lungi asemanatoare cu un cioc (Erodium cicutarium); ciocintors = pasare calatoare cu penajul alb patat cu negru cu ciocul lung subtzire shi ushor arcuit in sus cu picioarele inalte (Recurvirostra avosetta); ciocdepapagal = formatzie osoasa in zona marginala a vertebrelor. Cf. alb. čok rom. cioc1.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Intrare: cioc-intors
substantiv masculin (M6)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cioc-intors
  • cioc-intorsul
  • cioc-intorsu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • cioc-intors
  • cioc-intorsului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

cioc-intorssubstantiv masculin

  • 1. Pasare calatoare cu penajul alb patat cu negru cu ciocul lung subtzire shi ushor arcuit in sus cu picioarele inalte (Recurvirostra avosetta). DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.