14 definitzii pentru cashlegi

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CASHLÉGI s. f. pl. Interval de timp intre doua posturi ortodoxe in care creshtinii pot manca de dulce. Lat. caseum ligat.

CASHLÉGI s. f. pl. Interval de timp intre doua posturi ortodoxe in care creshtinii pot manca de dulce. Lat. caseum ligat.

cashlégi sfp [At: M. COSTIN ap. LET. I 200/20 / V: cash~ (nob) ~u sn / E: ml caseum ligat] 1 Interval de timp intre doua posturi ortodoxe in care creshtinii pot manca de dulce. 2 Carneleaga.

CASHLÉGI f. pl. Interval de timp intre doua posturi cand creshtinii mananca de frupt. /<lat. caseum ligat

cashlegi f. pl. 1. (de iarna) dulcele Craciunului timpul dela nashterea Mantuitorului pana la postul mare: prin cashlegile Craciunului aproape de carneleaga CR.; 2. (de Pashti) dela dumineca Pashtelor pana la Moshi; 3. (de toamna) dela 15 August pana la 15 Noembrie. [Lat. CASEUM LIGA lit. leaga cashul adica lasa cashul (cf. lasatul de branza) fiindca pe atunci Biserica interzice (= leaga) chiar shi mancarea de lapturi].

CISHLÉGI s. f. pl. Interval de timp in care creshtinii maninca de dulce in care nu postesc. In cishlegile de toamna dupa culesul viilor sa dus la acea nunta. SADOVEANU F. J. 12. Cind punea mama laptele la prins eu fie post fie cishlegi de pe a doua zi shi incepeam a linchi groshciorul de pe deasupra oalelor. CREANGA A. 44. Leam adus [fetele] la Iashi dragutzele k sa pitreaca cishlegile. ALECSANDRI T. I 120.

cishlégĭ f. pl. (d. cash shi a lega k cirneleaga d. carne shi a lega). Carnaval timpu de la Cracĭun pina la lasatu seculuĭ de brinza (saŭ shi de carne) cind e permis a minca carne.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CASHLÉGI s. pl. (BIS.) (Transilv.) farshang. (In ~ se mananca de dulce.)

CISHLEGI s. pl. (BIS.) (Transilv.) farshang. (In ~ se maninca de dulce.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

cashlégi s.f. pl. (bis.) Timpul ce urmeaza dupa posturi dar mai ales de la Craciun pana la postul mare al Pashtilor (Barlea 1924). Intervalul de timp intre doua posturi in care creshtinii pot manca de dulce; in acest interval au loc casatorii: „Cashlegiles marturie / Ceai facut i pa vecie; / Cashlegiles targ de tzara / Ce cumperi nu potzi da iara” (Antologie 1980: 212). Lat. caseum ligat (SHaineanu DEX MDA).

cashlégi s.f. pl. Timpul ce urmeaza dupa posturi dar mai ales de la Craciun pana la postul mare al Pashtilor (Barlea 1924). Intervalul de timp intre doua posturi in care creshtinii pot manca de dulce; in acest interval au loc casatorii: „Cashlegiles marturie / Ceai facut i pa vecie; / Cashlegiles targ de tzara / Ce cumperi nu potzi da iara” (Antologie 1980: 212). Lat. caseum ligat (referitor la dezlegarea la dulce).

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

CISHLÉGI (lat. caseum ligat) s. f. pl. Interval de timp intre doua posturi in care creshtinii ortodocshi maninca de dulce. Se deosebesc patru perioade de acest fel peste an: c. Craciunului sau de iarna (v. cirneleaga); c. Pashtilor care tzin opt saptamini de la Duminica Pashtilor pina la Duminica tuturor Sfintzilor; c. Simpetrului care tzin de la 29 iun. pina la 1 aug.; c. de toamna care tzin de la 15 aug. pina la 15 nov.

Intrare: cashlegi
substantiv feminin (F169)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • cashlegi
  • cashlegile
genitiv-dativ singular
plural
  • cashlegi
  • cashlegilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

cashlegi, cashlegisubstantiv feminin plural

  • 1. Interval de timp intre doua posturi ortodoxe in care creshtinii pot manca de dulce. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: farshang antonime: post
    • format_quote In cishlegile de toamna dupa culesul viilor sa dus la acea nunta. SADOVEANU F. J. 12. DLRLC
    • format_quote Cind punea mama laptele la prins eu fie post fie cishlegi de pe a doua zi shi incepeam a linchi groshciorul de pe deasupra oalelor. CREANGA A. 44. DLRLC
    • format_quote Leam adus [fetele] la Iashi dragutzele k sa pitreaca cishlegile. ALECSANDRI T. I 120. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.