4 definitzii pentru capsella

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

TRÁISTA traiste s. f. 1. Obiect in forma de sac confectzionat din panza groasa sau din lana shi prevazut cu o baiera pentru a fi agatzat care serveshte la transportul sau la pastrarea unor obiecte mai ales a mancarii; straitza. ◊ Expr. Cu traista in batz se spune despre cineva care nu are locuintza stabila sau care este foarte sarac. Ai bate (cuiva) vantul in traista= a fi extrem de sarac. Traista goala (sau ushoara) = saracie. Ai manca (cuiva) cainii din traista = a fi prostanac. A prinde (pe cineva) cu ratza in traista = a prinde (pe vinovat) asupra faptului. ♦ Spec. Sac mic de panza deasa din care se da hrana cailor. 2. Contzinutul unei traiste (1). 3. Compus: traistaciobanului = planta erbacee din familia cruciferelor cu frunze lungi crestate dispuse in rozeta cu flori mici albe shi cu fructe triunghiulare folosita k planta medicinala (Capsella bursapastoris). Cf. alb. trastë trajstë.

TRÁISTA ~e f. 1) Sac de dimensiuni mici din tzesatura groasa (de obicei ornamentata) prevazut cu baiere shi folosit pentru transportarea sau pastrarea diferitelor lucruri in special merinde. 2) Sac de panza din care li se da cailor ovaz. ◊ A umbla cu ~an batz a ramane sarac shi fara adapost. A umbla cu capul in ~ a fi distrat. Ai manca (cuiva) cainii din ~ a fi prostanac. Ai bate (cuiva) vantul in ~ a fi extrem de sarac. A prinde (pe cineva) cu ratza in ~ a prinde vinovatul asupra faptului. Fala goala ~ ushoara sarac dar fudul. 3) Contzinutul unui astfel de sac. O ~ de nuci. 4):~aciobanului planta erbacee cu frunze adanc crestate dispuse in rozeta cu flori mici albe shi cu fructe triunghiulare folosita in medicina. [G.D. traistei; Sil. trais] /cf. alb. trastë trajstë

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

tráista s. f. (sil. trais) g.d. art. tráistei; pl. tráiste

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

TRÁISTA s. 1. desaga (reg.) tagartza torba (Transilv. Ban. shi Olt.) straitza. (Duce mancarea in ~.) 2. saculetz (reg.) jaca. (In loc de posheta purta o ~.) 3. (BOT.) traistaciobanului (Capsella bursapastoris) = (pop.) pungulitza (reg.) tashculitza buruianadefriguri iarbadefriguri pashtelecailor pungapopii straitzaciobanului straitzapopii tashcutzaciobanului.

Intrare: capsella
capsella termen biologic
termen biologic (I2)
  • capsella