7 definitzii pentru agogica

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

AGÓGICA s. f. Teorie care se ocupa cu schimbarile mishcarii ritmice determinate de expresivitate in timpul executarii unei piese muzicale. Din it. agogica.

AGÓGICA s. f. Teorie care se ocupa cu schimbarile mishcarii ritmice determinate de expresivitate in timpul executarii unei piese muzicale. Din it. agogica.

AGÓGICA s.f. (Muz.) Teoria abaterilor ushoare de la tempo in executarea unei lucrari muzicale. [Gen. cii. / cf. germ. Agogik fr. agogique < lat. gr. agoge].

agógic ~a [At: DEX2 / Pl: ~ici ~ice (2) / E: ger Agogik fr agogique] 1 sf (Muz) Teorie a abaterilor ushoare de la tempo in executarea unei lucrari. 2 a Care apartzine acestei teorii. 3 a Referitor la aceasta teorie.

AGÓGIC A I. adj. referitor la agogica. II. s. f. 1. totalitatea modificarilor de tempo in procesul interpretarii muzicale. 2. disciplina muzicologica care studiaza nuantzarea mishcarii. (< germ. aggogisch /II/ germ. Agogik it. agogica)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

agógica s. f. g.d. art. agógicii

agógica s. f. g.d. art. agógicii

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

agogica (< gr. ἀγωγή agoghé „conducere”) 1. Nuantzarea mishcarii (v. tempo (2)). 2. Disciplina muzicologica al carei obiect este nuantzarea mishcarii in vederea interpretarii adecvate a textului muzical. Termenul a fost introdus de Riemann (Musikalische Dynamik und Agogik 1884) drept corelativ la dinamica (1) care este nuantzarea intensitatzii (2); dar in timp ce dinamica (2) k disciplina muzicologica studiaza dozarea de orice fel a intensitatzii a. este domeniul exclusiv al devierilor de la mishcarea egala. Corelatzia organica dintre cele doua concepte se reflecta indeosebi in manierele (shi indicatziile) care sunt in acelashi timp agogice shi dinamice (ex. calando*). In afara de a. indicata de compozitori (v. agogice semne accelerando rallentando coroana etc.) exista shi o a. mai subtila care se subintzelege in functzie de caracteristicile stilistice ale lucrarii realizarea veridica a acesteia din urma constituie o proba a maiestriei interpretative. Cele mai vechi indicatzii de a. cunoscute azi se afla in Luis Milan El Maestro (1535) unde intre sectziuni se indica a priesa „strans repede” respectiva espazio „spatziat rar”. Tempo rubato* considerat de unii autori drept un caz special (sau chiar termen sinonimic) al a. nu intra in obiectul ei acesta fiind nuantzarea subtila a mishcarii la una din voci (2) in timp ce pulsatzia metrica (v. metru) se mentzine neschimbata.

Intrare: agogica
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • agogica
  • agogica
plural
genitiv-dativ singular
  • agogici
  • agogicii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

agogicasubstantiv feminin

  • 1. Teorie care se ocupa cu schimbarile mishcarii ritmice determinate de expresivitate in timpul executarii unei piese muzicale. DEX '09 DEX '98 DN
  • diferentziere Teorie a abaterilor ushoare de la tempo in executarea unei lucrari. MDA2
  • diferentziere Totalitatea modificarilor de tempo in procesul interpretarii muzicale. MDN '00
  • diferentziere Disciplina muzicologica care studiaza nuantzarea mishcarii. MDN '00
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.