43 de definitzii pentru afara

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

AFÁRA adv. Dincolo de limitele unui spatziu inchis sau apropiat; in exterior. ◊ Loc. conj. Afara numai daca nu... = numai cu conditzia k... afara de cazul cand... ◊ Loc. prep. (In) afara de... = fara a mai socoti shi... Afara de... = cu exceptzia a...; fara a mai socoti shi... ◊ Expr. A da afara = a scoate (cu fortza) de undeva; a elimina a exclude; a concedia dintrun post. Afara din cale sau din caleafara = peste masura neobishnuit de... ♦ (Cu valoare de interjectzie) Ieshi! pleaca! dute! Lat. ad foras.

afara [At: COD. VOR. 79/13 / V: (inv) afoa~ / E: lat ad foras] 12 av Dincolo de limitele unui spatziu inchis sau apropiat. 3 av In exterior. 45 av (Ie) A da ~ A scoate (cu fortza) de undeva. 6 av (Iae) A exclude. 7 av (Iae) A concedia dintrun post. 8 av (Inv; iae) A da in vileag. 9 av (Fam; iae) A vomita. 10 av (Ie) A ieshi ~ A parasi un loc inchis. 11 av (Spc; iae) A defeca. 12 av (Inv; ilav) In (sau din) ~ In (sau din) exterior. 13 av (Inv; ilav) Pe suprafatza exterioara. 14 a (Inv; ial) Extern. 15 av (Ilav) Pe din ~ Pe partea exterioara. 16 av (Ial) Dupa infatzishare. 17 av (Fig; ial) in aparentza. 18 av (Fam; ial) Pe de rost. 19 av (Pop; ie) A(se) judeca pe din ~ A (se) judeca in libertate. 20 av (Inv; ilp) ~ din (shi ~ de) Exterior fatza de ceva. 21 av (Pop; ie) Ashi ieshi ~ din rabush Ashi pierde socotelile. 22 av (Fig; pfm; iae shie) Ashi ieshi ~ din fire (sau din sine din pepeni din tzatzani din papuci) Ashi pierde cumpatul. 23 av (Ivp; ilp) Din ~ de Dincolo de... 24 av (Ivp; ial) Afara de... 25 av (Ilp) (In) ~ de Cu exceptzia. 26 av (Fam; ie) A fi ~ din cale (sau a fi din cale ~) A fi peste masura. 27 av (Inv; ie) A fi din ~ de minte A fi ieshit din mintzi. 28 av (Ilc) ~ (numai doar) daca nu Numai cu conditzia k. 29 i (Exclamativ) Ieshi! 30 av (Ie) A fi in ~ de (orice) pericol A scapa cu bine.

AFÁRA adv. Dincolo de limitele unui spatziu inchis sau apropiat; in exterior. ◊ Loc. conj. Afara numai daca nu... = numai cu conditzia k... afara de cazul cand... ◊ Loc. prep. (In) afara de... = fara a mai socoti shi... ◊ Expr. A da afara = a scoate (cu fortza) de undeva; a elimina a exclude; a concedia dintrun post. Afara din cale sau din caleafara = peste masura neobishnuit de... ♦ (Cu valoare de interjectzie) Ieshi! pleaca! dute! Lat. ad foras.

AFÁRA adv. (Cu sens local in opozitzie cu inauntru) Dincolo de limitele unui spatziu ingradit (acoperit inchis etc.); in exterior. Omul... shedea afara pe scara vagonului. DUMITRIU B. F. 5. Afara e soare sub nor Dar haina de aur e norul. COSHBUC P. II 47. Vine cu gindul sa mature scrumul afara. CREANGA P. 255. Afara ploua ninge afarai vijelie SHi crivatzul alearga pe cimpul innegrit. ALECSANDRI O. 164. ◊ Expr. A da afara = a) a scoate (pe cineva sau ceva) cu fortza din locul unde se afla a indeparta a elimina a exclude; (ieshit din uz cu privire la o persoana angajata intrun post) a concedia. Nici unul dintre prieteni nu sa lasat induioshat de vorbele lui frumoase ba unii chiar lau dat afara. CARAGIALE O. III 62. Setila dind fundurile afara la cite o bute horp! tzio sorbea dintro singura sorbitura. CREANGA P. 261. Ba mai binetzi cauta de nevoi shitzi ia talpashitza pina nu vine neneaca k sa te deie de urechi afara. ALECSANDRI T. I 38; b) a vomita a varsa. A dat afara tot ce a mincat. ◊ (Urmat de determinari introduse prin prep. «din» sau «de») Alexiu il urma afara din camera. DUMITRIU B. F. 54. Cind rasarea soarele se aflau afara din sat. SADOVEANU B. 106. Trecu afara de imparatzia tatalui sau. ISPIRESCU L. 4. Ochii iau ieshit afara din cap cit cepele de mari. CREANGA P. 53. ◊ (Precedat de prepozitzii cu sensul determinat de acestea) De afara = dinspre exterior inspre interior. La ce se pregatea inlauntrul sau a raspuns de afara austrul. SADOVEANU N. F. 10. Pe afara indica un loc mai putzin definit din exterior. Mii de paseri ciuta... peafara. ALECSANDRI P. A. 174. De pe afara indica o mishcare dinspre un loc mai putzin definit din exterior. Intro zi capra cheama iezii de pe afara. CREANGA P. 19. ◊ Loc. prep. Afara de... = cu exceptzia a... fara a mai socoti shi... Ieshira totzi afara de copii shi de o muiere tinara. DUMITRIU N. 153. Printre crengi scinteie stele... SHi afara doar de ele Nimen lume nu ne simte. EMINESCU O. I 209. Raspunsera totzi afara de doi juni boieri. NEGRUZZI S. I 149. ◊ Loc. adv. Afara de aceasta (sau asta) sau afara de aceea (sau aia) = pe linga aceasta in plus. SHi apoi afara de aceasta omul acela era ceva de spariet. CREANGA P. 239. Din caleafara sau afara din cale = peste masura foarte neobishnuit de... Adormea sha doua zi se deshtepta in aceeashi privelishte dureroasa a vietzii lor din caleafara chinuita. VLAHUTZA O. A. 255. Inca nam vazut asha femeie sa plinga de toate; era miloasa din caleafara. CREANGA O. A. 44. Era un vis misterios SHi blind din caleafara. EMINESCU O. I 185. ◊ Loc. conj. (Rar pleonastic) Afaranumai (sau mai rar doar) daca nu... = numai cu conditzia k..afara de cazul cind... Vin la tine afara numai daca nu intervine ceva exceptzional. ♦ (Cu valoare de interjectzie) Ieshi! pleaca! dute! Afara! pin’nu ma iutzesc! ALECSANDRI T. 974. ♦ (Familiar) La tzara. Vara plecau cu totzii afara la un unchi al lor. VLAHUTZA O. A. 252.

AFÁRA adv. Dincolo de limitele unui spatziu inchis; in exterior. ◊ Afara de aceasta = pe langa aceasta in plus. ◊ Din caleafara sau afara din cale = peste masura neobishnuit foarte. ◊ Loc. conj. (Pleonastic) Afara numai daca nu... = numai cu conditzia k... afara de cazul cand... ◊ Loc. prep. Afara de... = cu exceptzia... fara a mai socoti shi... ◊ Expr. A da afara = a scoate cu fortza; a elimina a exclude; a concedia dintrun post. (Reg.) Ashi ieshi afara din rabush = ashi pierde cumpatul ashi ieshi din fire. ♦ (Cu valoare de interjectzie) Ieshi! pleaca! dute! Lat. adforas.

AFÁRA adv. Dincolo de limitele unui spatziu inchis; dincolo de anumite limite; in exterior. ◊ ~ de cu exceptzia. A da ~ a) a exclude; a elimina; b) a concedia dintrun post. Din cale~ peste masura; neobishnuit de... /<lat. ad foras

afara adv. ce nu s’afla inlauntru; afara de fara; pe din afara pe de rost; afara din cale extraordinar peste masura fara cuvant. [Lat. AFORAS] ║ int. afara! pleaca!

afára adv. de loc shi de mishcare (din afoara lat. ad la shi fŏras afara; vit. affuóri azĭ fuori sp. afuera. V. fara). Nu in auntru in exterior: a dormi afara din casa a ĭeshi afara din casa a umbla pe afara. Afara din lege scos de supt fortza legiĭ. Eŭf. A ĭeshi afara atzĭ desherta matzele. Afara de fara de cit numaĭ: sa n’aĭ altzĭ dumnezeĭ afara de mine. Afara de asta saŭ afara de aceĭa deosebit de asta pe linga asta. Pe din afara pe la exterior. Fig. Din memorie pe de rost: a shti lectziunea pe din afara. Afara din cale saŭ din cale afara extraordinar peste masura. Fals in afara orĭ din afara (fr. en dehors du dehors) ild. afara de afara: afara de asta relele vin de afara. Interj. Afara! Ĭeshĭ!

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

+afara (din/in ~) loc. prep. (in afarai)

din afára (din exterior) prep. + adv. (partea ~ vine ~)

din cále afára (tempo lent)/din cáleafára (tempo rapid) loc. adv.

din afára (din exterior) prep. adv. (partea din afara)

din cále afára loc. adv. (tempo lent)

din cáleafára loc. adv. (tempo rapid)

pe afára prep. + adv. (tempo lent)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

AFÁRA interj. ieshi! marsh! pleaca!

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

afara adv. 1. Dincolo de limitele unui spatziu inchis in exterior. 2. Cu exceptzia (in) afara de. Mr. afoara megl. nafara istr. (a)fǫrę. Lat. ād fŏras (Pushcariu 33; CandreaDens. 550; REW 265; DAR); cf. v. it. affuori (it. fuori fuora) v. fr. afors (fr. hors) v. sp. afuera (sp. fuera) v. port. afora (port. fora). Sensul 2 conditzionat de prep. de este de asemenea romanic cf. it. fuor di fr. en dehors de sp. fuera de.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

Extra ecclesiam nulla salus” (lat. „In afara de biserica nu este mantuire”) expresie intalnita in scrierile lui Origen shi mai ales ale lui Ciprian de Cartagina care concentreaza doctrina traditzionala despre raportul dintre Bis. shi sfintele taine in special botezul doctrina care se aplica azi mai ales cu privire la validitatea tainelor.

NIL TERRIBILE NISI IPSE TIMOR (lat.) nimic nu este de temut in afara de insashi teama Fr. Bacon „De dignitate et augmentis scentiarum” II.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

afara adv. 1. (detz.) in lumea libera libertate 2. in strainatate 3. (in perioada comunista) in Occident dincolo de Cortina de Fier 4. (in sport d. un joc) (disputat) in deplasare pe terenul echipei adverse

a da afara mushtele din Cishmigiu / din Herastrau expr. a lenevi a trandavi.

a da pea afara de frumos / de frumoasa expr. (iron.) a fi urat / urata.

a da peafara de deshteptaciune expr. (iron.) a fi prost.

a nul da afara din casa expr. a nu fi inzestrat cu o anumita calitate; a duce lipsa de ceva.

a shti (ceva) pe de rost / pe din afara expr. v. a shti (ceva) k pe apa.

o vreme sa nu dai un caine afara din casa expr. vreme rea.

pentru bancul acesta mau dat afara de la gradinitza expr. (iron. d. o gluma) e veche! o shtiam de mult!

Intrare: afara
afara adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • afara
afoara adverb
adverb (I8)
  • afoara
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

afaraadverb

  • 1. Dincolo de limitele unui spatziu inchis sau apropiat; in exterior. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
    antonime: inauntru
    • format_quote Omul... shedea afara pe scara vagonului. DUMITRIU B. F. 5. DLRLC
    • format_quote Afara e soare sub nor Dar haina de aur e norul. COSHBUC P. II 47. DLRLC
    • format_quote Vine cu gindul sa mature scrumul afara. CREANGA P. 255. DLRLC
    • format_quote Afara ploua ninge afarai vijelie SHi crivatzul alearga pe cimpul innegrit. ALECSANDRI O. 164. DLRLC
    • format_quote Alexiu il urma afara din camera. DUMITRIU B. F. 54. DLRLC
    • format_quote Cind rasarea soarele se aflau afara din sat. SADOVEANU B. 106. DLRLC
    • format_quote Trecu afara de imparatzia tatalui sau. ISPIRESCU L. 4. DLRLC
    • format_quote Ochii iau ieshit afara din cap cit cepele de mari. CREANGA P. 53. DLRLC
    • 1.1. De afara = dinspre exterior inspre interior. DLRLC
      • format_quote La ce se pregatea inlauntrul sau a raspuns de afara austrul. SADOVEANU N. F. 10. DLRLC
    • 1.2. Pe afara indica un loc mai putzin definit din exterior. DLRLC
      • format_quote Mii de paseri cinta... peafara. ALECSANDRI P. A. 174. DLRLC
    • 1.3. De pe afara indica o mishcare dinspre un loc mai putzin definit din exterior. DLRLC
      • format_quote Intro zi capra cheama iezii de pe afara. CREANGA P. 19. DLRLC
    • 1.4. interjectzie Ieshi! pleaca! dute! DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Afara! pin’ nu ma iutzesc! ALECSANDRI T. 974. DLRLC
    • 1.5. familiar La tzara. DLRLC
      • format_quote Vara plecau cu totzii afara la un unchi al lor. VLAHUTZA O. A. 252. DLRLC
    • chat_bubble locutziune conjunctzionala Afara numai daca nu... = numai cu conditzia k... afara de cazul cand... DEX '09 MDA2 DEX '98
      • format_quote Vin la tine afara numai daca nu intervine ceva exceptzional. DLRLC
    • chat_bubble locutziune prepozitzionala (In) afara de... = fara a mai socoti shi... DEX '09 DEX '98
    • chat_bubble locutziune prepozitzionala Afara de... = cu exceptzia a...; fara a mai socoti shi... DEX '09 MDA2 DLRLC
      • format_quote Ieshira totzi afara de copii shi de o muiere tinara. DUMITRIU N. 153. DLRLC
      • format_quote Printre crengi scinteie stele... SHi afara doar de ele Nimen lume nu ne simte. EMINESCU O. I 209. DLRLC
      • format_quote Raspunsera totzi afara de doi juni boieri. NEGRUZZI S. I 149. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala Afara de aceasta (sau asta) sau afara de aceea (sau aia) = pe langa aceasta in plus. DLRLC
      • format_quote SHi apoi afara de aceasta omul acela era ceva de spariet. CREANGA P. 239. DLRLC
    • chat_bubble A da afara = a scoate (cu fortza) de undeva; a concedia dintrun post. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Nici unul dintre prieteni nu sa lasat induioshat de vorbele lui frumoase ba unii chiar lau dat afara. CARAGIALE O. III 62. DLRLC
      • format_quote Setila dind fundurile afara la cite o bute horp! tzio sorbea dintro singura sorbitura. CREANGA P. 261. DLRLC
      • format_quote Ba mai binetzi cauta de nevoi shitzi ia talpashitza pina nu vine neneaca k sa te deie de urechi afara. ALECSANDRI T. I 38 DLRLC
      • chat_bubble A da in vileag. MDA2
    • chat_bubble A da afara = vomita, varsa. MDA2 DLRLC
      • format_quote A dat afara tot ce a mancat. DLRLC
    • chat_bubble A ieshi afara = a parasi un loc inchis. MDA2
    • chat_bubble invechit locutziune adverbiala In (sau din) afara = in (sau din) exterior. MDA2
      • chat_bubble Pe suprafatza exterioara. MDA2
      • chat_bubble Extern. MDA2
        sinonime: extern
    • chat_bubble locutziune adverbiala Pe din afara = pe partea exterioara. MDA2
      • chat_bubble Dupa infatzishare. MDA2
      • chat_bubble figurat In aparentza. MDA2
      • chat_bubble familiar Pe de rost. MDA2
    • chat_bubble popular A (se) judeca pe din afara = a (se) judeca in libertate. MDA2
    • chat_bubble invechit locutziune prepozitzionala Afara din (shi afara de) = exterior fatza de ceva. MDA2
    • chat_bubble regional Ashi ieshi afara din rabush = ashi pierde cumpatul ashi ieshi din fire. DLRM
      • chat_bubble popular Ashi pierde socotelile. MDA2
    • chat_bubble figurat popular familiar Ashi ieshi afara din fire (sau din sine din pepeni din tzatzani din papuci) = ashi pierde cumpatul. MDA2
    • chat_bubble invechit popular locutziune prepozitzionala Din afara de = dincolo de... MDA2
      • chat_bubble Afara de... MDA2
    • chat_bubble Afara din cale sau din caleafara = peste masura neobishnuit de... DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
      sinonime: foarte
      • format_quote Adormea sha doua zi se deshtepta in aceeashi privelishte dureroasa a vietzii lor din caleafara chinuita. VLAHUTZA O. A. 255. DLRLC
      • format_quote Inca nam vazut asha femeie sa plinga de toate; era miloasa din caleafara. CREANGA O. A. 44. DLRLC
      • format_quote Era un vis misterios SHi blind din caleafara. EMINESCU O. I 185. DLRLC
    • chat_bubble invechit A fi din afara de minte = a fi ieshit din mintzi. MDA2
    • chat_bubble A fi in afara de (orice) pericol = a scapa cu bine. MDA2
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.