15 definitzii pentru abandon

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ABANDÓN abandonuri s. n. 1. Parasire impotriva regulilor morale shi a obligatziilor materiale a copiilor a familiei etc. 2. Parasire a unui bun sau renuntzare la un drept. 3. Renuntzare la continuarea participarii intro proba sportiva. Din fr. abandon.

ABANDÓN abandonuri s. n. 1. Parasire impotriva regulilor morale shi a obligatziilor materiale a copiilor a familiei etc. 2. Parasire a unui bun sau renuntzare la un drept. 3. Renuntzare la continuarea participarii intro proba sportiva. Din fr. abandon.

abandon sn [At: I. PANTZU C. 287 / Pl: ~uri / E: fr abandon it abbandono] 1 Renuntzare la ceva. 2 (Spc; Spt) Renuntzare a unui concurent la continuarea probei in care este angajat. 34 (Jur; is) ~ de familie Parasirea familiei mai ales a copiilor de catre persoana care are obligatzia legala de intretzinere.

abandón s.n. 1 (jur.) Parasire a copiilor a familiei etc. de catre persoana care are obligatzia legala de intretzinere. Abandonul de minori intra sub incidentza penala. 2 Renuntzare la un bun sau la un drept. Au ramas fara case nu in urma unui abandon ci prin abuzurile unor legi nedrepte. 3 Renuntzare a unui concurent la participarea sau la continuarea participarii intro proba sportiva. 4 Parasire a unei nave aflate in pericol de scufundare. • pl. uri. / <fr. abandon.

ABANDÓN s. n. (Jur.; frantzuzism) Renuntzare la un bun sau la un drept. Abandonul marfurilor asigurate. ♦ Parasire abandonare de catre cineva a copiilor sau a familiei care cadeau in sarcina sa. ♦ Parasirea unei competitzii sportive de catre un concurent.

ABANDÓN s. n. Renuntzare la un bun sau la un drept. ♦ Parasire de catre cineva a copiilor sau a familiei. ♦ Renuntzarea unui concurent la continuarea probei intro intrecere sportiva. Fr. abandon.

ABANDÓN s.n. Renuntzare definitiva parasire fara intentzia de a reveni la ceva. ♦ (Sport) Renuntzare a unui concurent la continuarea probei in care este angajat. ◊ Abandon familial = parasire a copiilor sau a familiei. [Pl. nuri. / < fr. abandon].

abandón s. n. parasire renuntzare. ◊ ~ familial = parasire a copiilor a familiei. ♦ (sport) retragere dintro competitzie. (< fr. abandon)

abandón abandonuri s.n. Faptul de a abandona parasire; renuntzare.

ABANDÓN ~uri n. 1) v. A ABANDONA. 2) Renuntzare a unui concurent de a continua o proba in care este angajat. ◊ ~ de familie parasirea familiei a copiilor de catre persoana care are obligatzia legala de ai intretzine. /<fr. abandon

*abandón n. pl. urĭ (fr. abandon). Barb. Jur. Parasire. Cedarea unuĭ lucru.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

ABANDÓN s. abandonare parasire. (~ul familiei.)

ABANDON s. abandonare parasire. (~ familiei.)

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

ABANDON (< fr.) s. n. 1. Faptul de a renuntza la ceva de a parasi ceva sau pe cineva. ♦ A. de familie = infractziune care consta in savirshirea de catre persoana care are obligatzia legala de intretzinere fatza de cei indreptatzitzi la aceasta a uneia din urmatoarele fapte: a) parasirea alungarea sau lasarea fara ajutor expunindul la suferintze fizice shi morale; b) neindeplinirea cu reacredintza a obligatziei de intretzinere prevazuta prin lege; c) neplata cu reacredintza a pensiei de intretzinere stabilita pe cale judecatoreasca. ♦ A. economic = parasirea unor bunuri materiale proprietate particulara obshteasca sau de stat (ex.: parasirea navelor naufragiate care dupa o anumita perioada intra in proprietatea statului in ale carui ape terit. au fost abandonate). 2. (SPORT) Renuntzare a unui concurent de a continua participarea la o proba in care este angajat.

Intrare: abandon
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • abandon
  • abandonul
  • abandonu‑
plural
  • abandonuri
  • abandonurile
genitiv-dativ singular
  • abandon
  • abandonului
plural
  • abandonuri
  • abandonurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

abandon, abandonurisubstantiv neutru

  • 1. Parasire impotriva regulilor morale shi a obligatziilor materiale a copiilor a familiei etc. DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 DLRC NODEX
    • format_quote Abandonul de minori intra sub incidentza penala. DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 DLRC NODEX
    • 1.1. Abandon familial sau abandon de familie = parasirea familiei a copiilor de catre persoana care are obligatzia legala de ai intretzine. DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 DLRC NODEX
  • 2. Parasire a unui bun sau renuntzare la un drept. DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 NODEX
    sinonime: renuntzare
    • format_quote Abandonul marfurilor asigurate. DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 NODEX
    • format_quote Au ramas fara case nu in urma unui abandon ci prin abuzurile unor legi nedrepte. DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 NODEX
  • 3. Renuntzare la continuarea participarii intro proba sportiva. DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 NODEX
  • 4. Parasire a unei nave aflate in pericol de scufundare. DEXI
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.