12 definitzii pentru zvac (interj.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ZVAC interj. (SHi substantivat) Cuvant care sugereaza o mishcare brusca precipitata o saritura; tzashti. Onomatopee.

zvac ~a [At: POLIZU / Pl: ? / E: fo] 12 i sn (Cuvant care sugereaza o) mishcare brusca precipitata o saritura Si: tzashti tzushti. 3 sna (Reg) Dans popular asemanator cu braul nedefinit mai indeaproape. 4 sna (Reg) Melodie dupa care se executa zvacul (2). 5 sf (Reg) Femeie vioaie shi harnica.

ZVAC interj. Cuvant care sugereaza o mishcare brusca precipitata o saritura; tzashti. Onomatopee.

ZVAC interj. Cuvant care sugereaza o mishcare brusca precipitata o saritura; tzashti. Onomatopee.

ZVAC interj. ( se foloseshte pentru a reda zgomotul produs de o mishcare brusca). /Onomat.

zvic interj. Cuvint care imita sau sugereaza o mishcare brusca precipitata. ◊ (cu val. vb.) Sucea in loc te cotea shi zvic in alta parte (BASS.). • /onomat.

ZVIC interj. (Adesea cu valoare verbala) Onomatopee care sugereaza o mishcare brusca o saritura precipitata tzishnire etc.; tzushti tzishti. Tocmai cind credeai k o sa pui mina pe dinsul sucea in loc te cotea shi zvic! in alta parte. BASSARABESCU la TDRG. ◊ (Substantivat n.) Calul sari un zvic inapoi C. PETRESCU A. R. 63.

zvic interj. care arata zvicnirea uneĭ mashinĭ uneĭ vine congestionate (d. zvicnesc [k zvir zbir d. zvirl zbor] saŭ d. vsl. zvenkŭ zvonkŭ zgomot; bg. zvuk zinganit; sirb. zvek zvuk zinganit; rus. zvuk bufnitura. V. sfic).

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

svic interj. Exprima ideea de start sau de zvicnet. Var. zvic shi der. Creatzie expresiva cf. sfir sgitz smic. Der. svicni vb. (a bate a palpita; a vibra; a se lansa a se avinta) cu suf. expresiv ni cf. smicni (dupa Cihac II 383 din sl. zvĕknąti „a suna”); svicneala (var. svicnitura) s. f. (zvicnet lovitura); svocoti vb. (a zvicni a palpita); svoaca s. f. (Trans. vargutza vergea); (s)vircoli (var. Trans. (s)virgoli) vb. refl. (a se agita a se zbate a se zbuciuma; a se intoarce de pe o parte pe alta a se incolaci o reptila) de la o var. *svirc care nu se mai foloseshte (cf. sgitzsgiltz fitzfirtz hichirc etc.) cu suf. expresiv li (dupa Cihac II 557 din sl. kolo „roata”; dupa Weigand Jb XIX 142 shi Candrea din bg. varkolest „rotund” bg. vargaljam „a infashura” din mag. vergelni dupa Draganu Dacor. VI 303; dupa Tiktin din sl. zvrĕti svrkniti „a se zvircoli”; dar pe linga dificultatzile fonetice ideea de „a se intoarce” sau de „rotunjime” este secundara in cuvintul rom.); svircoleala (var. svircolitura) s. f. (agitatzie framintare).

Intrare: zvac (interj.)
zvac1 (interj.) interjectzie
interjectzie (I10)
  • zvac
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

zvacinterjectzie
zvacsubstantiv neutru

  • 1. Cuvant care sugereaza o mishcare brusca precipitata o saritura. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote Tocmai cind credeai k o sa pui mina pe dinsul sucea in loc te cotea shi zvic! in alta parte. BASSARABESCU la TDRG. DLRLC
    • format_quote Calul sari un zvic inapoi C. PETRESCU A. R. 63. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.