17 definiții pentru vizavi

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VIZAVÍ adv. Peste drum (față) în față, în punctul exact opus. ♦ (Substantivat) Persoană care se găsește în fața cuiva la o masă, la un bal etc. ♦ Față de..., în raport cu..., în comparație cu.... [Scris și: vis-a-vis] – Din fr. vis-à-vis.

vizavi [At: I. GOLESCU, C. / V: (rar) ~vea, ~u / S și: vis-à-vis / E: fr vis- à-vis] 1 av Peste drum. 2 av În punctul opus. 3 av (Față) în față. 4 av (Îla) De ~ Care este situat în punctul opus. 5 av (Îlpp) ~ de … Înaintea cuiva sau a ceva. 6 av (Îal) În locul aflat în fața cuiva sau a ceva. 7 av (Îal) Opus cu… 8 av (Îal) În raport cu… 9 av (Îal) În ceea ce privește... 10 sm (Rar) Persoană care se află în fața alteia (la masă, la dans etc). 11 sm (Fam; îe) A(-și) face ~ A sta în poziții opuse. 12 sm (Fam; îae) A forma o pereche la dans. 13 sm (Îvr) Pereche de obiecte așezate față în față.

vizavi adv., s.m. 1 adv. În punctul exact opus, peste drum, (față) în față. ◊ Loc.adj. De vizavi = care este situat în față, în punctul opus, peste drum. Din casa de vizavi nimic n-a mai rămas (H. LOV.). ◊ Loc.prep. Vizavi de... = a) înaintea, dinaintea, în fața cuiva sau a ceva; opus cu... Am mers la cofetărie, vizavi de restaurant.; b) față de..., în raport cu..., în comparație cu... Dumneaei n-are niciodată o politică vizavi de mușterei (CAR.). 2 s.m. Persoană care se află în fața cuiva la o masă, la o întrunire etc. La figura a treia sergentul-major trebuia să vie spre ginere, care era vizaviul miresei (BAC.). • scris și vis-à-vis. /<fr. vis-à-vis.

VIZAVÍ adv. Peste drum (față) în față, în punctul exact opus. ♦ Persoană care se găsește în fața cuiva la o masă, la un bal etc. ♦ Față de..., în raport cu..., în comparație cu... [Scris și: vis-a-vis] – Din fr. vis-à-vis.

VIZAVÍ adv. Peste drum, (față) în față. Îi opriră ei cadrilul întîi, cu condiția să aibă vizavi pe Laura. REBREANU, I. 100. ♦ Față de..., în raport cu... El va avea trupa lui deosebită, se va bucura de o independență absolută vizavi de celelalte direcții romîne și străine. ALECSANDRI, S. 3. – Scris și: (după franțuzește) vis-à-vis (C. PETRESCU, C. V. 18, EMINESCU, N. 71).

VIZAVÍ adv. Peste drum, (față) în față. ♦ Față de..., în raport cu... [< fr. vis-à-vis].

VIZAVÍ adv. peste drum, (față) în față; față de..., în raport cu... (< fr. vis-à-vis)

VIZAVÍ adv. 1) Peste drum (de...). 2) Față în față. 3) Față de..., în raport cu... /<fr. vis-à-vis

vizavì adv. față în față (= fr. vis-à-vis).

*vizaví, V. vis-à-vis.

vis-à-vis loc. adv. (cuvinte franceze care se pronunță viz-a-vi și înseamnă „față în față”). Barb. Peste drum, față în față, vis-à-vis de liceŭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vizaví adv.

vizaví adv.

+vizavi de (peste drum de) loc. prep. (Locuiește ~ mine.)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VIZAVÍ adv. (Transilv.) pedri, (prin Transilv.) sembe. (A trecut ~.)

VIZAVI adv. (Transilv.) pedri, (prin Transilv.) sembe. (A trecut ~.)

Intrare: vizavi
vizavi adverb
adverb (I8)
  • vizavi
vis-a-vis adverb
adverb (I8)
  • vis-a-vis
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vizaviadverb

  • 1. Peste drum (față) în față, în punctul exact opus. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Îi opriră ei cadrilul întîi, cu condiția să aibă vizavi pe Laura. REBREANU, I. 100. DLRLC
    • 1.1. (și) substantivat Persoană care se găsește în fața cuiva la o masă, la un bal etc. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Față de..., în raport cu..., în comparație cu... DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote El va avea trupa lui deosebită, se va bucura de o independență absolută vizavi de celelalte direcții romîne și străine. ALECSANDRI, S. 3. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.