11 definitzii pentru vantura-tzara (s.m.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

vanturatzara m. aventurier.

VANTURÁ vantur vb. I. Tranz. 1. A trece boabele de cereale prin vanturatoare sau a le face sa cada de la o mica inaltzime pentru k vantul sa imprashtie impuritatzile ushoare. ♦ Fig. A imprashtia a risipi; a spulbera. 2. A varsa de mai multe ori un lichid dintrun vas in altul pentru al raci pentru al amesteca etc. 3. A mishca incoace shi incolo a agita. ♦ Fig. A framanta a tulbura. 4. Fig. A da in vileag a povesti a comenta vorbe fapte etc. 5. Fig. A cutreiera a colinda. ◊ Compus: vanturalume sau vanturatzara s. m. shi f. = om hoinar aventurier. 6. (Rar; despre vant) A sufla a bate peste... Lat. ventulare (= ventilare).

vantura [At: COD. VOR.2 55v/12 / V: (reg) valt~ ~ri / Pzi: vantur (irg) ~rez (reg) vantor / E: ml ventulare (= ventilare)] 1 vt(a) (C. i. boabe de cereale sau semintze) A face sa cada de la mica inaltzime in scopul curatzarii de impuritatzile ushoare cu ajutorul vantului (1) Si: (reg) a palui1. 2 vt(a) (C. i. boabe de cereale sau semintze) A curatza de impuritatzi cu ajutorul unei mashini speciale Si: (reg) a palui1. 3 vt (Bis; inv; fig) A alege binele de rau despartzind pe cei buni de cei rai. 4 vt (Inv; fig; ie) A ~ vantul Ashi pierde timpul. 5 vt (Pop; ic) ~ravant Pierdevara. 6 vt (Pan; c. i. o materie sub forma de pulbere o ingramadire de obiecte marunte etc.) A ridica in aer shi a lasa sa cada (imprashtiinduse). 7 vt (Pop; ic) ~racenusha Om fara capatai. 8 vt (Fig; c. i. grupuri multzimi de oameni) A imprashtia. 9 vt (Fig; c. i. grupuri multzimi de oameni) A nimici. 10 vt (Fig) A face sa dispara fara urma. 11 vt (Fig; c. i. bani) A cheltui fara chibzuiala Si: a risipi. 12 vt (Fig; c. i. idei teorii etc.) A cerceta cu atentzie Si: a analiza (1). 13 vt (Pop; c. i. grauntze de cereale) A intoarce cu lopata pentru a aerisi prevenind astfel mucegairea alterarea. 14 vt (Pop; intro ghicitoare) A rascoli pamantul. 15 vt (C. i. lichide) A varsa de mai multe ori dintrun recipient intraltul (pentru a raci a amesteca etc.). 16 vt (C. i. apa) A aerisi prin agitare. 17 vt (Pop; c. i. zeama de varza) A pritoci. 18 vt A agita intro parte shi in alta prin aer. 19 vi (Poetic; d. pasari) A falfai din aripi. 20 vi (Reg) A produce o mishcare a aerului printro deplasare rapida sau prin agitarea unui obiect. 21 vt (Rar) A rasfoi1. 22 vt (Fig) A nelinishti. 23 vrp A fi mishcat intro parte shi in alta sub actziunea vantului (1). 24 vt (C. i. shtiri idei etc.) A difuza (2). 25 vt (C. i. shtiri idei etc.) A colporta. 26 vt (Ic) ~ravorbe (sau vorba) Palavragiu. 27 vr A umbla (repede) incoace shi incolo. 28 vr (Reg; if vanturi) A se plimba. 29 vr A se succeda. 30 vr A se derula prin fatza ochilor. 31 vr (Reg) A se da dea tumba. 32 vt (Cu complementul „lumea” „tzara” etc.) A strabate. 33 vt (Ic) ~ralume (sau tzara) Hoinar (3). 34 vt (Iac) Aventurier (1). 35 vt A purta dintrun loc in altul. 36 vt (Irg; c. i. o incapere) A aerisi (1). 37 vt (Pop; d. vant) A sufla lin atingand ushor fatza.

VINTURATZÁRA s. m. Hoinar aventurier. Omul asta e om nu e vinturatzara. ARDELEANU D. 187.

vínturalume shi vínturatzara m. fara pl. Aventurier: un vinturatzara nishte vinturatzara.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!vanturatzara (fam.) s. m. shi f. g.d. art. lui vanturatzara; pl. vanturatzara

vanturatzára s. m. shi f. g.d. lui vanturatzára; pl. vanturatzára

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: vantura-tzara (s.m.)
vantura-tzara1 (s.m.) substantiv masculin invariabil
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vantura-tzara
  • vantura-tzara
plural
  • vantura-tzara
  • vantura-tzara
genitiv-dativ singular
  • vantura-tzara
  • vantura-tzara
plural
  • vantura-tzara
  • vantura-tzara
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

vantura-tzara, vantura-tzarasubstantiv masculin
vantura-tzara, vantura-tzarasubstantiv feminin

  • 1. Aventurier, hoinar. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Omul asta e om nu e vinturatzara. ARDELEANU D. 187. DLRLC

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.