13 definitzii pentru tolerantza

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

TOLERÁNTZA tolerantze s. f. 1. Faptul de a tolera; ingaduintza indulgentza. ♦ Casa de tolerantza = stabiliment in care se practica prostitutzia; bordel. 2. Obishnuintza sau dispozitzie care o are organismul de a suporta anumite medicamente substantze conditzii de mediu etc. 3. Abatere admisa de la dimensiunea greutatea calitatea etc. prevazuta pentru un anumit produs. ♦ (Tehn.) Diferentza dintre dimensiunea maxima shi minima admisa in prelucrarea unui anumit material shi valoarea nominala a acestei dimensiuni. Din fr. tolérance.

TOLERÁNTZA tolerantze s. f. 1. Faptul de a tolera; ingaduintza indulgentza. ♦ Casa de tolerantza = stabiliment in care se practica prostitutzia; bordel. 2. Obishnuintza sau dispozitzie care o are organismul de a suporta anumite medicamente substantze conditzii de mediu etc. 3. Abatere admisa de la dimensiunea greutatea calitatea etc. prevazuta pentru un anumit produs. ♦ (Tehn.) Diferentza dintre dimensiunea maxima shi minima admisa in prelucrarea unui anumit material shi valoarea nominala a acestei dimensiuni. Din fr. tolérance.

tolerantza sf [At: CALENDARIU (1814) 4/25 / V: (inv) ~tzie / Pl: ~tze / E: lat tolerantia ger Toleranz fr tolérance] 1 Atitudine ingaduitoare Si: indulgentza ingaduintza. 2 (Inv) Admitere a practicarii shi a altor religii decat cea oficiala a statului Si: (ivr) tolerantism. 3 Dispozitzie care o are organismul de a suporta anumite medicamente substantze conditzii de mediu etc. 4 (Teh) Diferentza intre valoarea maxima shi minima admisibila pentru o anumita marime sau dimensiune caracteristica a unui material piesa sau obiect exprimand gradul de precizie cu care acestea trebuie realizate. 5 Abatere admisa de la dimensiunea greutatea calitatea etc. prevazuta pentru un anumit produs. 6 (Is) Casa de ~ Stabiliment in care se practica prostitutzia Si: bordel.

TOLERÁNTZA tolerantze s. f. 1. Faptul de a tolera; atitudine ingaduitoare; ingaduintza indulgentza. Ishi au shi ei ale lor gresheli shi tolerantza este reciproca. SADOVEANU Z. C. 74. Tolerantza religioasa au fost un act pururea cunoscut. RUSSO S. 74. ◊ Casa de tolerantza = bordel. 2. Obishnuintza sau dispozitzie care o are organismul de a suporta anumite medicamente sau substantze. 3. Abatere admisa de la greutatea masura calitatea unui produs. Sa imbunatatzeasca calitatea cei de la furnale cu 25 % fatza de tolerantza admisa. CONTEMPORANUL S. II 1949 nr. 159 101.

TOLERÁNTZA s.f. 1. Faptul de a tolera; ingaduintza indulgentza. ♦ Casa de tolerantza = bordel lupanar. 2. Obishnuintza sau dispozitzie a organismului de a suporta anumite medicamente sau substantze. 3. Admiterea unei mici abateri de la greutatea de la masura de la calitatea de la numarul obishnuit al unei marfi etc. ♦ (Tehn.) Diferentza dintre dimensiunea maxima shi minima admisa in prelucrarea unui anumit material shi valoarea nominala a acestei dimensiuni. [Cf. fr. tolérance].

TOLERÁNTZA s. f. 1. atitudine ingaduitoare; ingaduintza indulgentza. ◊ casa de ~ = bordel lupanar. 2. obishnuintza sau dispozitzie a organismului de a suporta anumite medicamente sau substantze. ◊ (biol.) insushire a unor organisme de a trai de a se dezvolta in conditzii nefavorabile de mediu. 3. admiterea unei mici abateri de la greutatea masura calitatea de la numarul obishnuit al unei marfi etc. ◊ (tehn.) diferentza dintre dimensiunea maxima shi cea minima admisa in prelucrarea unui anumit material shi valoarea prescrisa in norme shi standarde a acestei dimensiuni. (< fr. tolérance germ. Toleranz lat. tolerantia)

TOLERÁNTZA ~e f. 1) Atitudine de om tolerant; ingaduintza; indulgentza. ~ religioasa.Casa de ~ bordel; lupanar. 2) Abatere admisa de la greutatea masura sau calitatea unei marfi. 3) Obishnuintza a unui organism de a suporta un medicament. /<fr. tolérance

tolerantza f. 1. indulgentza pentru ceea ce nu se poate impiedeca sau nu trebue sa fie impiedecat; 2. permisiune ce un guvern acorda a se practica alte culturi in afara de cele recunoscute de Stat; 3. principiu de a nu persecuta din cauza religiunii; 4. dispozitziunea celor ce suporta cu rabdare opiniuni opuse la ale lor.

*tolerántza f. pl. e (lat. tolerantia). Indulgentza in privintza ideilor saŭ credintzeĭ religioase: tolerantza Romanilor. Indulgentza ingaduintza fatza de purtarea cuĭva: tolerantza oarba. Calitatea de a suporta medicamentele: tolerantza unuĭ bolnav. Indulgentza care statu o acorda la fabricarea monetelor cind is ceva maĭ ushoare saŭ maĭ grele de cit trebuĭe.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

tolerántza s. f. g.d. art. tolerántzei; pl. tolerántze

tolerántza s. f. g.d. art. tolerántzei; pl. tolerántze

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

TOLERANTZA s. indulgentza ingaduintza ingaduire (rar) tolerantism (pop.) ingaduiala (inv.) rabdare. (Manifesta prea multa ~.)

Intrare: tolerantza
tolerantza substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tolerantza
  • tolerantza
plural
  • tolerantze
  • tolerantzele
genitiv-dativ singular
  • tolerantze
  • tolerantzei
plural
  • tolerantze
  • tolerantzelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

tolerantza, tolerantzesubstantiv feminin

  • 1. Faptul de a tolera. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Ishi au shi ei ale lor gresheli shi tolerantza este reciproca. SADOVEANU Z. C. 74. DLRLC
    • format_quote Tolerantza religioasa au fost un act pururea cunoscut. RUSSO S. 74. DLRLC
    • 1.1. Casa de tolerantza = stabiliment in care se practica prostitutzia. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Obishnuintza sau dispozitzie care o are organismul de a suporta anumite medicamente substantze conditzii de mediu etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.1. biologie Insushire a unor organisme de a trai de a se dezvolta in conditzii nefavorabile de mediu. MDN '00
  • 3. Abatere admisa de la dimensiunea greutatea calitatea etc. prevazuta pentru un anumit produs. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Sa imbunatatzeasca calitatea – cei de la furnale cu 25% fatza de tolerantza admisa. CONTEMPORANUL S. II 1949 nr. 159 101. DLRLC
    • 3.1. tehnica Diferentza dintre dimensiunea maxima shi minima admisa in prelucrarea unui anumit material shi valoarea nominala a acestei dimensiuni. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.