17 definitzii pentru temporal (adj.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

TEMPORÁL2 A temporali e adj. Care indica timpul privitor la timp; care depinde de timp. ◊ Propozitzie (circumstantziala) temporala (shi substantivat f.) = propozitzie care arata timpul in care se petrece actziunea din propozitzia regenta avand functzia unui complement circumstantzial de timp. Conjunctzie temporala = conjunctzie care introduce o propozitzie temporala. Din fr. temporel.

temporal2 ~a [At: HELIADE O. I 209 / V: (inv) tim~ timpur~ / Pl: ~i ~e / E: fr temporel] 1 a (Ivr) Care trece cu timpul Si: temporar (1) trecator (22) vremelnic. 2 a (Inv) Laic. 3 a (Inv; pex) Care tzine de lumea materiala Si: pamantesc. 4 a Relativ la timp (1). 5 a Situat in timp (1). 6 a (Grm) Care indica timpul (1). 7 a (Grm) Privitor la timp (1). 89 sf a (Grm; shis propozitzie circumstantziala ~a) (Propozitzie) circumstantziala de timp. 10 a (Grm; is) Conjunctzie ~a Conjunctzie care introduce o propozitzie temporala2 (9).

TEMPORÁL2 A temporali e adj. Care indica timpul privitor la timp; care depinde de timp. ♦ Propozitzie (circumstantziala) temporala (shi substantivat f.) = propozitzie care arata timpul in care se petrece actziunea din propozitzia regenta avand functziunea unui complement circumstantzial de timp. Conjunctzie temporala = conjunctzie care introduce o propozitzie temporala. Din fr. temporel.

TEMPORÁL2 A adj. Care indica timpul privitor la timp care are loc in timp. ♦ Propozitzie temporala (shi s.f.) = propozitzie circumstantziala care arata timpul in care are loc actziunea din propozitzia regenta; conjunctzie temporala = conjunctzie care introduce o propozitzie temporala. [Cf. fr. temporel lat. temporalis < tempus timp].

TEMPORÁL2 A adj. care indica timpul referitor la timp; care are loc in timp. ♦ propozitzie ~a (shi s. f.) = propozitzie circumstantziala care arata timpul de desfashurare a actziunii din regenta; conjunctzie ~a = conjunctzie care introduce o temporala. (< fr. temporel)

TEMPORÁL2 ~a (~i ~e) Care tzine de timp; propriu timpului. Limitele ~e.(Propozitzie) ~a propozitzie suborbonata care arata timpul in care se petrece actziunea din propozitzia regenta; circumstantziala de timp. Conjunctzie ~a conjunctzie care introduce o propozitzie subordonata de timp. /<fr. temporel

temporal a. 1. care trece cu timpul peritor (in opozitziune cu etern): bunuri temporale; 2. privitor la interesele pamanteshti (in opozitziune cu spiritual): putere temporala; 3. secular (in opozitziune cu ecleziastic): jurisdictziune temporala.

1) *temporál a adj. (lat. temporalis). Care trece cu timpu peritor trecator (in opoz. cu etern): existentza temporala a omuluĭ. Material secular pamintesc lumesc (in opoz. cu spiritual bisericesc): puterea temporala a papilor (cind eraŭ suveranĭ teritorialĭ) tribunal temporal. Adv. A trai temporal.

TEMPORÁLA temporale adj. f. (SHi substantivat) (Propozitzie) care arata timpul in care se petrece actziunea din propozitzia regenta (avind functziunea unui complement circumstantzial de timp).

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!temporál1 (referitor la timp/la tampla) adj. m. pl. temporáli; f. temporála pl. temporále

temporál (privitor la timp) adj. m. pl. temporáli; f. sg. temporála pl. temporále

temporála s. f. g.d. art. temporálei; pl. temporále

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

TEMPORÁL adj. v. efemer laic lumesc mirean mirenesc pamantean pieritor profan schimbator temporar trecator vremelnic.

temporal adj. v. EFEMER. LAIC. LUMESC. MIREAN. MIRENESC. PAMINTEAN. PIERITOR. PROFAN. SCHIMBATOR. TEMPORAR. TRECATOR. VREMELNIC.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

TEMPORÁL A adj. (cf. fr. temporel lat. temporalis < tempus timp): in sintagmele circumstantzial temporal shi circumstantziala temporala (v.).

TEMPORÁLA s. f. (< adj. temporal a cf. fr. temporel lat. temporalis < tempo „timp”): propozitzie subordonata circumstantziala cu functzie de complement circumstantzial de timp pe langa verbul sau locutziunea verbala din propozitzia regenta. Exprima trei nuantze ale raportului temporal: de anterioritate de simultaneitate shi de posterioritate (v. in acest sens circumstantziála). ◊ ~ fálsa: subordonata circumstantziala care pare numai k este o t. dar care in realitate are valoare consecutiva k in exemplul „Scriitorii noshtri au shlefuit limba intratata pana ce au facut din ea o bijuterie”.

Intrare: temporal (adj.)
temporal1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • temporal
  • temporalul
  • temporalu‑
  • temporala
  • temporala
plural
  • temporali
  • temporalii
  • temporale
  • temporalele
genitiv-dativ singular
  • temporal
  • temporalului
  • temporale
  • temporalei
plural
  • temporali
  • temporalilor
  • temporale
  • temporalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

temporal, temporalaadjectiv

  • 1. Care indica timpul privitor la timp; care depinde de timp. DEX '09 DN
    antonime: atemporal
    • 1.1. (shi) substantivat feminin Propozitzie (circumstantziala) temporala = propozitzie care arata timpul in care se petrece actziunea din propozitzia regenta avand functzia unui complement circumstantzial de timp. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.2. Conjunctzie temporala = conjunctzie care introduce o propozitzie temporala. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.