17 definitzii pentru tanc
din care- explicative (12)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- etimologice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
TANC tancuri s. n. 1. Mashina de lupta blindata inzestrata cu tunuri mitraliere etc. instalate in turela shi in partea din fatza a vehiculului cu rotzile montate pe shenile care poate strabate terenuri accidentate. ◊ Tanc amfibiu = tanc care se poate deplasa shi pe apa. 2. Rezervor din tabla sau din otzel folosit pentru depozitarea sau transportarea lichidelor; vehicul inzestrat cu un astfel de rezervor. ◊ Tanc petrolier = nava folosita la transportul petrolului sau al derivatelor lui. ♦ Vagonet metalic folosit in mine cu capacitatea de o tona. 3. (Fot.) Cutie de plastic de constructzie speciala in care se developeaza filme fotografice. Din fr. tank germ. Tank.
tanc1 sn [At: C. PETRESCU I. II 117 / Pl: ~uri / E: fr tank ger Tank eg tank] 1 Autovehicul de lupta blindat cu rotzile montate pe shenile inzestrat cu tunuri mitraliere etc. care poate strabate terenuri accidentate. 2 (Is) ~ amfibiu Tanc1 (1) care se poate deplasa shi pe apa. 3 Rezervor facut din tabla1 sau din otzel pentru depozitarea sau transportarea lichidelor. 4 (Pex) Vehicul inzestrat cu tanc (3). 5 (Is) ~ petrolier Nava folosita la transportul petrolului sau al derivatelor lui. 6 Vagonet metalic folosit in mine cu capacitatea de o tona. 7 (Fot) Cutie de plastic de constructzie speciala in care se developeaza filme fotografice.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
tanc2 i vz tang
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
TANC tancuri s. n. 1. Mashina de lupta blindata inzestrata cu tunuri mitraliere etc. instalate in turela shi in partea din fatza a vehiculului cu rotzile montate pe shenile care poate strabate terenuri accidentate. 2. Rezervor din tabla sau din otzel folosit pentru depozitarea sau transportarea lichidelor; vehicul inzestrat cu un astfel de rezervor. ◊ Tanc petrolier = nava folosita la transportul petrolului sau al derivatelor lui. ♦ Vagonet metalic folosit in mine cu capacitatea de o tona. 3. (Fot.) Cutie de plastic de constructzie speciala in care se developeaza filme fotografice. Din fr. tank germ. Tank.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de cornel
- actziuni
TANC tancuri s. n. 1. Autovehicul blindat inarmat cu tunuri mitraliere etc. care poate strabate regiuni accidentate fara drumuri. Prefectul doreshte sa vada cu ochii sai tancul care la montat meshterul Rafaila. SADOVEANU P. M. 212. Se ridica shi el patrat mishcinduse k un tanc printre ceilaltzi. C. PETRESCU I. II 117. 2. Rezervor pentru lichide facut de obicei din tabla de otzel; vehicul (vagon remorcher camion) inzestrat cu un astfel de rezervor. ◊ Tanc petrolier = nava folosita la transportul petrolului sau al derivatelor lui. ♦ Vagonet metalic cu capacitate de o tona.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
TANC s.n. 1. Car de lupta blindat shi inarmat puternic (cu mitraliere tunuri etc.) avand rotzile montate pe shenile. 2. Rezervor din tabla de otzel pentru diferite lichide. ♦ Vagonet metalic de o tona. ♦ Tanc petrolier = nava comerciala destinata transportului produselor petroliere. [< engl. fr. tank germ. Tank].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
TANC s. n. 1. autovehicul de lupta blindat shi inarmat puternic cu rotzile pe shenile. 2. rezervor din tabla de otzel etansh pentru diferite lichide. 3. vagonet metalic de o tona. 4. cutie de plastic speciala in care se developeaza filme fotografice; doza2 (3). (< fr. engl. tank germ. Tank)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
TANC ~uri n. 1) Mashina blindata pe shenile prevazuta cu un tun shi capabila sa strabata terenuri accidentate shi sa treaca peste diferite obstacole. 2) tehn. Rezervor pentru pastrarea sau transportarea diferitelor lichide. ◊ ~ petrolier nava pentru transportarea petrolului. 3) Vagonet metalic (cu capacitatea de o tona) folosit in mine. /<fr. tank germ. Tank
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
*tanc n. pl. urĭ (dupa numele ingineruluĭ Englez Tom Tanc Burral care a inventat un mecanizm pin care mashinile agricole inving accidentele terenuluĭ arat. Gindinduse la aceste mashinĭ lucratoriĭ din Tethford in comitatu Norfolk [Anglia] aŭ dat numele de tanc automobiluluĭ chĭurasat care la inventat capitanu de artilerie Bentley tot Englez [† 1939] pe cind calatorea pin regiunile salbatice ale Africiĭ). Mare shi greoaĭe saca de dus petrol saŭ shi apa. Mar. Rezervoriŭ de apa intr’o corabie. SHlep de dus petrol. Arm. Automobil chĭurasat care trece ushor peste hopurĭ numit shi car de lupta (saŭ de asalt).
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
návatánc s. f. (mar.) Nava recipient ◊ „Aceasta navatanc transporta ulei alimentar [...]” Expres 1925 V 92 p. 16 (din nava + tanc)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
tanc petroliér s. n. Vas care transporta petrol ◊ „Tanc petrolier spargator de gheatza. Ingineri norvegieni au elaborat proiectul unui spargator de gheatza destinat transportarii petrolului extras din zacamintele arctice.” Sc. 4 VI 76 p. 8 //din tanc + petrolier//
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
tank n. camionautomobil garnisit cu mitralieze intrebuintzat pentru intaia oara in cursul razboiului mondial (19161919).
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
tanc s. n. pl. táncuri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
tanc s. n. pl. táncuri
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
TANC s. (MIL.) (rar) car de asalt.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
TANC s. (MIL.) (rar) car de asalt.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
tanc (táncuri) s. n. 1. Rezervor. 2. Car de lupta. Fr. (engl.) tank. Der. tanchist s. m. (militar intro unitate de tancuri).
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
tanc, tancurisubstantiv neutru
- 1. Mashina de lupta blindata inzestrata cu tunuri mitraliere etc. instalate in turela shi in partea din fatza a vehiculului cu rotzile montate pe shenile care poate strabate terenuri accidentate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Prefectul doreshte sa vada cu ochii sai tancul care la montat meshterul Rafaila. SADOVEANU P. M. 212. DLRLC
- Se ridica shi el patrat mishcinduse k un tanc printre ceilaltzi. C. PETRESCU I. II 117. DLRLC
- 1.1. Tanc amfibiu = tanc care se poate deplasa shi pe apa. DEX '09
-
- 2. Rezervor din tabla sau din otzel folosit pentru depozitarea sau transportarea lichidelor; vehicul inzestrat cu un astfel de rezervor. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 2.1. Tanc petrolier = nava folosita la transportul petrolului sau al derivatelor lui. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 2.2. Vagonet metalic folosit in mine cu capacitatea de o tona. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
-
- 3. Cutie de plastic de constructzie speciala in care se developeaza filme fotografice. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:
- tank DEX '09 DEX '98 DN
- Tank DEX '09 DEX '98 DN