17 definiții pentru stativă

din care

Explicative DEX

STATÍVĂ, stative, s. f. (Pop.) 1. Război de țesut manual. ◊ Expr. A pune pânza în stative cu cineva = a lucra în tovărășie cu cineva, a se asocia cu cineva. 2. Instrument cu ajutorul căruia se întinde pielea vitelor tăiate, spre a fi curățată de păr, folosit în industria casnică. – Din sb. stative.

stati sf [At: IONESCU, M. 690 / V: ~tevă, stativ sn / A și: stat~ / Pl: ~ve / E: ucr статива] 1 (Pop; mpl) Război2. 2 (Îe) A pune pânza în ~ve (cu cineva) A lucra în tovărășie cu cineva. 3 (Îae) A se asocia (cu cineva). 4 (Mol; Trs; prc; lpl) Tălpile războiului2. 5 (Reg; prc; lpl) Părțile laterale ale războiului. 6 (Îvr) Meseria țesătorului. 7 (Reg; lpl) Gherghef (1). 8 (Mol; șîs ~ve de întins piele) Suport de lemn folosit la tăbăcărie, pe care se întind pieile de ovine sau de vite spre a fi curățate de păr. 9 (Reg; lpl) Scară (34). 10 (Mol; Trs) „Scaun de înspițat” al rotarului. 11 Capră pentru tăiat lemne. 12 (Mol) Instalație de lemn asemănătoare războiului de țesut, în care sunt vârâți boii sau caii pentru potcovit. 13 (Reg; lpl) Fiecare dintre cele două lemne paralele ale ferăstrăului, de care se leagă pânza.

stativă f. pl. Mold. și Buc. răsboiu de țesuț: niște sumane să le scoată din stative CR. [Serb. STATIVA, lit. ceea ce stă în picioare].

státivă f., pl. e (sîrb. stativa, pl. -ve, d. vsl. stati, stavati, a sta: ceh. stativa. V. stavă). Nord. Războĭ de țesut. Sud. Pl. Niște piese ale acesteĭ mașinĭ.

STATÍVE s. f. pl. (Reg.) 1. Război de țesut manual. ◊ Expr. A pune pânza în stative cu cineva = a lucra în tovărășie cu cineva, a se asocia cu cineva. 2. Instrument cu ajutorul căruia se întinde pielea vitelor tăiate, spre a fi curățată de păr, folosit în industria casnică. – Din scr. stative.

STÁTIVE s. f. pl. 1. (Regional) Război de țesut. Au căpătat... niște stative carile se așeza singure și singure țesea. SBIERA, P. 45. Cînd începe a toca la biserică, Zahei al tău cel cuminte fuga și el afară și începe a toca în stative de pîrie păreții casei și duduie fereștile. CREANGĂ, A. 38. Colo lîngă fereastră stau stativele puse. BELDICEANU, P. 68. ◊ Expr. A pune pînză în stative cu cineva = a lucra în tovărășie cu cineva. Presvitera asta... îmi place și mi-i dragă, dar pînză cu dînsa tovărășie n-oi putea pune în stative. SADOVEANU, P. M. 251. 2. (În expr.) Stative de întins piele = instrument de tăbăcărie cu ajutorul căruia se întind pieile spre a fi curățate de păr. După ce s-a curățit de carne, se întinde pielea cu ajutorul stativelor de întins piele. PAMFILE, I. C. 48.

STÁTIVE f. pl. Instalație casnică pentru țesut; război de țesut. /<ucr., sb. stativa

2) răzbóĭ n., pl. oaĭe (bg. razboĭ = stan, mașină de țesut; sîrb. razboj. V. războĭ 1). Mașină de țesut (în nord státivă). O parte a joagăruluĭ și a moriĭ de vînt. Puntea ferăstrăuluĭ.

Ortografice DOOM

!stati (război de țesut) (pop.) s. f., g.-d. art. stativei; pl. stative

!státivă (război de țesut) (pop.) s. f., g.-d. art. státivei; pl. státive

státive (război de țesut) s. f. pl.

stative (de țesut)

Relaționale

STÁTIVE s. pl. v. război.

stative s. pl. v. RĂZBOI.

Etimologice

statíve s. f. pl. – Război de țesut manual. Sb., cr. stative (Cihac, II, 364).

Jargon

statívă statíve, s.f. 1. (pop.; mai ales la pl.) război de țesut. 2. (reg.; la pl.) tălpile războiului. 3. (reg.; la pl.) părțile laterale ale războiului. 4. (înv.) meseria țesătorului. 5. (reg.; la pl.) gherghef. 6. (reg.; în sintagmă) stative de întins piele = suport de lemn folosit în tăbăcărie pentru curățirea de păr a pieilor. 7. (reg.; la pl.) scară. 8. (reg.) scaun de înspițat al rotarului. 9. (reg.; la pl.) capră pentru tăiat lemne. 10. (reg.) instalație de lemn în care sunt potcoviți caii. 11. (reg.; la pl.) fiecare dintre cele două paralele ale ferăstrăului, de care se leagă pânza.

Intrare: stativă
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • stativă
  • stativa
plural
  • stative
  • stativele
genitiv-dativ singular
  • stative
  • stativei
plural
  • stative
  • stativelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

stativă, stativesubstantiv feminin

popular
  • 1. Război de țesut manual. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: război
    • format_quote Au căpătat... niște stative carile se așeza singure și singure țesea. SBIERA, P. 45. DLRLC
    • format_quote Cînd începe a toca la biserică, Zahei al tău cel cuminte fuga și el afară și începe a toca în stative de pîrie păreții casei și duduie fereștile. CREANGĂ, A. 38. DLRLC
    • format_quote Colo lîngă fereastră stau stativele puse. BELDICEANU, P. 68. DLRLC
    • chat_bubble A pune pânza în stative cu cineva = a lucra în tovărășie cu cineva, a se asocia cu cineva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Presvitera asta... îmi place și mi-i dragă, dar pînză cu dînsa tovărășie n-oi putea pune în stative. SADOVEANU, P. M. 251. DLRLC
  • 2. Instrument cu ajutorul căruia se întinde pielea vitelor tăiate, spre a fi curățată de păr, folosit în industria casnică. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote După ce s-a curățit de carne, se întinde pielea cu ajutorul stativelor de întins piele. PAMFILE, I. C. 48. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.