17 definitzii pentru stativa

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

STATÍVA stative s. f. (Pop.) 1. Razboi de tzesut manual. ◊ Expr. A pune panza in stative cu cineva = a lucra in tovarashie cu cineva a se asocia cu cineva. 2. Instrument cu ajutorul caruia se intinde pielea vitelor taiate spre a fi curatzata de par folosit in industria casnica. Din sb. stative.

stativa sf [At: IONESCU M. 690 / V: ~teva stativ sn / A shi: stat~ / Pl: ~ve / E: ucr статива] 1 (Pop; mpl) Razboi2. 2 (Ie) A pune panza in ~ve (cu cineva) A lucra in tovarashie cu cineva. 3 (Iae) A se asocia (cu cineva). 4 (Mol; Trs; prc; lpl) Talpile razboiului2. 5 (Reg; prc; lpl) Partzile laterale ale razboiului. 6 (Ivr) Meseria tzesatorului. 7 (Reg; lpl) Gherghef (1). 8 (Mol; shis ~ve de intins piele) Suport de lemn folosit la tabacarie care se intind pieile de ovine sau de vite spre a fi curatzate de par. 9 (Reg; lpl) Scara (34). 10 (Mol; Trs) „Scaun de inspitzat” al rotarului. 11 Capra pentru taiat lemne. 12 (Mol) Instalatzie de lemn asemanatoare razboiului de tzesut in care sunt varatzi boii sau caii pentru potcovit. 13 (Reg; lpl) Fiecare dintre cele doua lemne paralele ale ferastraului de care se leaga panza.

stativa f. pl. Mold. shi Buc. rasboiu de tzesutz: nishte sumane sa le scoata din stative CR. [Serb. STATIVA lit. ceea ce sta in picioare].

státiva f. pl. e (sirb. stativa pl. ve d. vsl. stati stavati a sta: ceh. stativa. V. stava). Nord. Razboĭ de tzesut. Sud. Pl. Nishte piese ale acesteĭ mashinĭ.

STATÍVE s. f. pl. (Reg.) 1. Razboi de tzesut manual. ◊ Expr. A pune panza in stative cu cineva = a lucra in tovarashie cu cineva a se asocia cu cineva. 2. Instrument cu ajutorul caruia se intinde pielea vitelor taiate spre a fi curatzata de par folosit in industria casnica. Din scr. stative.

STÁTIVE s. f. pl. 1. (Regional) Razboi de tzesut. Au capatat... nishte stative carile se asheza singure shi singure tzesea. SBIERA P. 45. Cind incepe a toca la biserica Zahei al tau cel cuminte fuga shi el afara shi incepe a toca in stative de pirie paretzii casei shi duduie fereshtile. CREANGA A. 38. Colo linga fereastra stau stativele puse. BELDICEANU P. 68. ◊ Expr. A pune pinza in stative cu cineva = a lucra in tovarashie cu cineva. Presvitera asta... imi place shi mii draga dar pinza cu dinsa tovarashie noi putea pune in stative. SADOVEANU P. M. 251. 2. (In expr.) Stative de intins piele = instrument de tabacarie cu ajutorul caruia se intind pieile spre a fi curatzate de par. Dupa ce sa curatzit de carne se intinde pielea cu ajutorul stativelor de intins piele. PAMFILE I. C. 48.

STÁTIVE f. pl. Instalatzie casnica pentru tzesut; razboi de tzesut. /<ucr. sb. stativa

2) razbóĭ n. pl. oaĭe (bg. razboĭ = stan mashina de tzesut; sirb. razboj. V. razboĭ 1). Mashina de tzesut (in nord státiva). O parte a joagaruluĭ shi a moriĭ de vint. Puntea ferastrauluĭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!stativa (razboi de tzesut) (pop.) s. f. g.d. art. stativei; pl. stative

!státiva (razboi de tzesut) (pop.) s. f. g.d. art. státivei; pl. státive

státive (razboi de tzesut) s. f. pl.

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

statíve s. f. pl. Razboi de tzesut manual. Sb. cr. stative (Cihac II 364).

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

statíva statíve s.f. 1. (pop.; mai ales la pl.) razboi de tzesut. 2. (reg.; la pl.) talpile razboiului. 3. (reg.; la pl.) partzile laterale ale razboiului. 4. (inv.) meseria tzesatorului. 5. (reg.; la pl.) gherghef. 6. (reg.; in sintagma) stative de intins piele = suport de lemn folosit in tabacarie pentru curatzirea de par a pieilor. 7. (reg.; la pl.) scara. 8. (reg.) scaun de inspitzat al rotarului. 9. (reg.; la pl.) capra pentru taiat lemne. 10. (reg.) instalatzie de lemn in care sunt potcovitzi caii. 11. (reg.; la pl.) fiecare dintre cele doua paralele ale ferastraului de care se leaga panza.

Intrare: stativa
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • stativa
  • stativa
plural
  • stative
  • stativele
genitiv-dativ singular
  • stative
  • stativei
plural
  • stative
  • stativelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

stativa, stativesubstantiv feminin

popular
  • 1. Razboi de tzesut manual. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: razboi
    • format_quote Au capatat... nishte stative carile se asheza singure shi singure tzesea. SBIERA P. 45. DLRLC
    • format_quote Cind incepe a toca la biserica Zahei al tau cel cuminte fuga shi el afara shi incepe a toca in stative de pirie paretzii casei shi duduie fereshtile. CREANGA A. 38. DLRLC
    • format_quote Colo linga fereastra stau stativele puse. BELDICEANU P. 68. DLRLC
    • chat_bubble A pune panza in stative cu cineva = a lucra in tovarashie cu cineva a se asocia cu cineva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Presvitera asta... imi place shi mii draga dar pinza cu dinsa tovarashie noi putea pune in stative. SADOVEANU P. M. 251. DLRLC
  • 2. Instrument cu ajutorul caruia se intinde pielea vitelor taiate spre a fi curatzata de par folosit in industria casnica. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Dupa ce sa curatzit de carne se intinde pielea cu ajutorul stativelor de intins piele. PAMFILE I. C. 48. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.