23 de definitzii pentru social

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

SOCIÁL A sociali e adj. 1. Creat de societate propriu societatzii; care este legat de viatza oamenilor in societate de raporturile lor in societate sau fatza de societate; care priveshte societatea omeneasca. 2. Propriu unui anumit tip de societate; legat de apartenentza la o anumita categorie sociala la un anumit grup social. [Pr.: cial] Din fr. social lat. socialis.

SOCIÁL A sociali e adj. 1. Creat de societate propriu societatzii; care este legat de viatza oamenilor in societate de raporturile lor in societate sau fatza de societate; care priveshte societatea omeneasca. 2. Propriu unui anumit tip de societate; legat de apartenentza la o anumita categorie sociala la un anumit grup social. [Pr.: cial] Din fr. social lat. socialis.

social ~a [At: PLESHOIANU T. III 48/26 / P: ~cial / V: (irg) sotzi~ / Pl: ~i ~e / E: fr social lat socialis it sociale] 1 a Care apartzine societatzii umane Si: (ivr) sotzios (1) (nob) societar (5) societarist (1). 2 a Care este propriu societatzii Si: (ivr) sotzios (2) (nob) societar (6) societarist (2). 3 a Care este creat de societate Si: (ivr) sotzios (3) (nob) societar (7) societarist (3). 4 a (Spc) Care este propriu unui anumit tip de societate Si: (ivr) sotzios (4) (nob) societar (8) societarist (4). 5 a (Spc) Care este legat de apartenentza la o anumita clasa a societatzii sau la un anumit grup din societate Si: (ivr) sotzios (5) (nob) societar (9) societarist (5). 6 av In mod social (2). 7 sn Ansamblul problemelor legate de societatea omeneasca. 8 a (Rar) Sociabil (1). 9 a Care tzine de o societate comerciala sau de asociatziile unei case de comertz. 10 a (D. plante) Care traiesc reunite in numar mare shi care se acomodeaza ushor la mediu.

SOCIÁL A sociali e adj. 1. Care este creat de societate propriu societatzii avind caracterul acesteia; care este legat de viatza oamenilor in societate de raporturile lor in societate sau fatza de societate; care priveshte societatea omeneasca. SHtiintze sociale.In «Mortua est» Eminescu e muncit de enigma mortzii; in «Imparat shi proletar» de enigma vietzii sociale a luptelor de clasa a revolutziilor sociale. GHEREA ST. CR. I 115. 2. Legat de apartenentza la o anumita clasa a societatzii sau la un anumit grup din societate. Origine sociala.Prin compozitzia sa sociala... armata a fost pusa in trecut... in slujba claselor exploatatoare. SCINTEIA 1949 nr. 1347. ◊ Orinduire sociala v. orinduire. 3. Care tzine de o societate comerciala sau de asociatziile unei case de comertz. Capital social. Parte sociala.

SOCIÁL A adj. 1. Creat de societate al societatzii caracteristic societatzii; care priveshte societatea omeneasca. 2. Care este produsul unei activitatzi desfashurate in comun. 3. Propriu unui anumit tip de societate; legat de apartenentza la o anumita clasa a societatzii. 4. Care apartzine unei societatzi comerciale. [Pron. cia. / < fr. social it. sociale lat. socialis].

SOCIÁL A adj. 1. referitor la societate caracteristic societatzii. 2. creat de societate; care este produsul unei activitatzi desfashurate in comun. 3. propriu unui anumit tip de societate. (< fr. social lat. socialis)

SOCIÁL ~a (~i ~e) 1) Care tzine de societate; propriu societatzii. Mediu ~. Progres ~. 2) Care apartzine unei anumite clase unui anumit grup al societatzii. 3) Care este propriu unui grup de oameni. [Sil. cial] /<fr. social lat. socialis it. sociale

social a. 1. privitor la societate: vieatza sociala; 2. relativ la o societate comerciala: capital social.

*sociál a adj. (lat. socialis. V. asociez). Relativ la societate (la lume): ordinea sociala displace anarhishtilor. Relativ la o societate comerciala: capitalu social. SHtiintza sociala sociologia. Razboiu social (la vechiĭ Romanĭ) insurectziunea aliatzilor (sociĭ) din restu Italiiĭ p. a dobindi drepturĭ egale cu cetatzeniĭ Romeĭ (9088). Adv. Socialmente.

económicosociál a adj.„Un rol major in indeplinirea marilor obiective ale dezvoltarii economicosociale a tzarii.” R.l. 31 X 78 p. 3; v. shi endemicitate (1973) (din economic + social; LRC II p. 215)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

+social2 (desp. cial) adv. (asistata social asistatzi social)

sociál (cial) adj. m. pl. sociáli; f. sociála pl. sociále

sociál adj. m. (sil. cial) pl. sociáli; f. sg. sociála pl. sociále

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

SOCIÁL adj. v. comunicativ expansiv prietenos sociabil volubil.

social adj. v. COMUNICATIV. EXPANSIV. PRIETENOS. SOCIABIL. VOLUBIL.

SOCIALPOLÍTIC adj. sociopolitic.

SOCIALPROFESIONÁL adj. socioprofesional.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

ACADEMIA DE STUDII SOCIALPOLITICE institutzie cu un accentuat caracter politic creata in 1945 pentru pregatirea shi perfectzionarea activishtilor de partid de stat sh.a. SHia incetat activitatea in dec. 1989. Cunoscuta sub numele de Academia „SHtefan Gheorghiu”.

ANTHROPOS PHYSEI ZOON POLITICON (Aυθρωποζ φὑσει ξωου πολιτιϰόυ) (gr.) omul este prin natura lui o fiintza sociala Aristotel „Politica” I 9.

ARHIVA PENTRU SHTIINTZA SHI REFORMA SOCIALA revista de sociologie politica shi filozofie aparuta la Bucureshti intre 1919 shi 1938. Fundata shi condusa de D. Gusti.

CONSILIUL ECONOMIC SHI SOCIAL AL O.N.U. v. Organizatzia Natziunilor Unite.

REVISTA SOCIALA publicatzie teoretica socialista din Romania. A aparut lunar la iashi (18841887).

REVUE ROUMAINE DES SCIENCES SOCIALES [revü rumén de siãs sosiál] revista romana de shtiintze sociale. Infiintzata in 1954. Apare la Bucureshti in cinci serii: filozofie shi logica psihologie shtiintze juridice shtiintze economice sociologie.

Intrare: social
social adjectiv
  • silabatzie: so-cial info
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • social
  • socialul
  • socialu‑
  • sociala
  • sociala
plural
  • sociali
  • socialii
  • sociale
  • socialele
genitiv-dativ singular
  • social
  • socialului
  • sociale
  • socialei
plural
  • sociali
  • socialilor
  • sociale
  • socialelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

social, socialaadjectiv

  • 1. Creat de societate propriu societatzii; care este legat de viatza oamenilor in societate de raporturile lor in societate sau fatza de societate; care priveshte societatea omeneasca. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote SHtiintze sociale. DLRLC
    • format_quote In «Mortua est» Eminescu e muncit de enigma mortzii; in «Imparat shi proletar» de enigma vietzii sociale a luptelor de clasa a revolutziilor sociale. GHEREA ST. CR. I 115. DLRLC
  • 2. Care este produsul unei activitatzi desfashurate in comun. DN
  • 3. Propriu unui anumit tip de societate; legat de apartenentza la o anumita categorie sociala la un anumit grup social. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Origine sociala. DLRLC
    • format_quote Prin compozitzia sa sociala... armata a fost pusa in trecut... in slujba claselor exploatatoare. SCINTEIA 1949 nr. 1347. DLRLC
  • 4. Care tzine de o societate comerciala sau de asociatziile unei case de comertz. DLRLC DN
    • format_quote Capital social. Parte sociala. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.