16 definitzii pentru sifilis

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

SÍFILIS sifilisuri s. n. Boala venerica contagioasa provocata de un spirochet (Treponema pallidum) care se transmite prin contact direct sau prin ereditate shi care se caracterizeaza in faza intai prin aparitzia shancrului in faza a doua prin aparitzia sifilidelor iar in faza a treia prin leziuni la diferite organe (interne) ale corpului; lues. ◊ Sifilis congenital (sau ereditar) = forma de sifilis care apare la copil de obicei dupa o nashtere prematura manifestanduse la inceput prin leziuni cutanate viscerale shi pe mucoase mai tarziu prin tumori. Din fr. syphilis.

sifilis sn [At: I. GOLESCU C. / V: (reg) ~t ~tru tzi~ tzi~t / A shi: sifilis / Pl: ~uri / E: ger Syphilis fr syphilis] Boala venerica transmisa ereditar sau dobandita prin contaminare provocata de un spirochet caracterizata printro succesiune de perioade eruptive shi de latentza Si: lues (rar) verola (pop) paduretz pierit (ivr) sfrantz2 sfrentzie (reg) frentzie gubavie mancatura sfintzie (6) shui6 (inv) frentzush sifilitic (8) (ivr) malafrantza (arg) sifon (8).

SÍFILIS sifilisuri s. n. Boala venerica provocata de un spirochet (Treponema pallidum) care se transmite prin contaminare sau prin ereditate shi care se caracterizeaza in faza intai prin aparitzia shancrului in faza a doua prin aparitzia sifilidelor iar in faza a treia prin leziuni la diferite organe (interne) ale corpului; lues. ◊ Sifilis congenital (sau ereditar) = forma de sifilis care apare la copil de obicei dupa o nashtere prematura manifestanduse la inceput prin leziuni cutanate viscerale shi pe mucoase mai tarziu prin tumori. Din fr. syphilis.

SÍFILIS s. n. Boala venerica produsa de un spirochet (Treponema pallidum) care se transmite prin contagiune sau prin ereditate shi care se caracterizeaza in faza intii prin aparitzia shancrului in faza a doua prin aparitzia sifilidelor shi in faza a treia prin leziuni la diferite organe ale corpului atingind mai ales sistemul nervos. In general transmiterea sifilisului se face direct de la un bolnav la un om sanatos. Ea poate sa se faca insa shi prin intermediul obiectelor atinse de un bolnav cu leziuni contagioase. NICOLAUMAISLER D. V. 518. Sifilisul este cunoscut de multa vreme k fiind contagios. MARINESCU P. A. 80.

SÍFILIS s.n. Boala venerica infectzioasa provocata de un spirochet care se transmite prin contagiune sau prin ereditate; lues. [< fr. syphilis].

SÍFILIS s. n. boala venerica infectzioasa cu evolutzie cronica provocata de un spirochet transmis prin contagiune sau prin ereditate cu ulceratzie shi leziuni pe diferite organe; lues. (< fr. syphilis)

SÍFILIS ~uri n. Boala venerica cronica cauzata de un spirochet shi transmisa prin contagiune sau ereditar. /<fr. syphilis germ. Syphilis

*sifilis n. pl. inuzitat urĭ (ar. sifl boala lumeasca de unde in latina medicala s’a facut syphilis fiindca medicu matematicu shi poetu Fracastóro din Verona mort la 1553 credea k vine de la Sipylus un pastor tlnar shi frumos care a dat regelui sau Alcithous onorurile care se cuveneaŭ luĭ Apoline. Aceasta de necaz ĭar fi trimes aceasta boala). Med. O boala secreta speciala care ajunge constitutzionala shi ereditara. Pop. cel perit. V. viruloza.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

SÍFILIS s. (MED.) lues (rar) verola (pop.) paduretz pierit (inv. shi reg.) sfrantz sfrentzie (reg.) frentzie mancatura sfintzie (prin Munt.) gubavie (Transilv.) shui (inv.) frentzush malafrantza sifilitic.

SIFILIS s. (MED.) lues (rar) verola (pop.) paduretz pierit (inv. shi reg.) sfrantz sfrentzie (reg.) frentzie mincatura sfintzie (prin Munt.) gubavie (Transilv.) shui (inv.) frentzush malafrantza sifilitic.

Intrare: sifilis
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sifilis
  • sifilisul
  • sifilisu‑
plural
  • sifilisuri
  • sifilisurile
genitiv-dativ singular
  • sifilis
  • sifilisului
plural
  • sifilisuri
  • sifilisurilor
vocativ singular
plural
tzifilis
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
sifilist
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
sifilistru
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

sifilis, sifilisurisubstantiv neutru

  • 1. Boala venerica contagioasa provocata de un spirochet (Treponema pallidum) care se transmite prin contact direct sau prin ereditate shi care se caracterizeaza in faza intai prin aparitzia shancrului in faza a doua prin aparitzia sifilidelor iar in faza a treia prin leziuni la diferite organe (interne) ale corpului. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: lues
    • format_quote In general transmiterea sifilisului se face direct de la un bolnav la un om sanatos. Ea poate sa se faca insa shi prin intermediul obiectelor atinse de un bolnav cu leziuni contagioase. NICOLAUMAISLER D. V. 518. DLRLC
    • format_quote Sifilisul este cunoscut de multa vreme k fiind contagios. MARINESCU P. A. 80. DLRLC
    • 1.1. Sifilis congenital (sau ereditar) = forma de sifilis care apare la copil de obicei dupa o nashtere prematura manifestanduse la inceput prin leziuni cutanate viscerale shi pe mucoase mai tarziu prin tumori. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.