10 definitzii pentru saritoare (cascada, obstacol)

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

SARITOÁRE saritori s. f. (Rar) 1. Cascada. Jiul... se prabusheshte urlind in saritoarea de la Zaval. VLAHUTZA la TDRG. 2. Loc peste care se sare; obstacol. Nu ma ingrijesc eu de zidul asta care nare mai mult de cinci metri inaltzime; e o «saritoare» neinsemnata. La TDRG.

saritoare f. cascada: saritoarea dela Zaval.

saritoáre f. pl. orĭ. Rar. Loc unde trebuĭe sa sarĭ sa te aruncĭ in jos k apa la o cascada.

SARITÓR OÁRE saritori oare adj. s. m. s. f. I. Adj. 1. Care sare. 2. Care se grabeshte (sa faca ceva); care intervine rapid intro actziune. ♦ Spec. Care vine grabnic in ajutorul cuiva care e gata oricand sa ajute pe cineva. 3. (Despre lucruri) Care se ridica brusc in sus de obicei sub impulsul unei fortze exterioare. ◊ (Pop.) Fantana saritoare = fantana arteziana. II. S. f. s. m. 1. S. f. (Inv.) Cascada. 2. S. m. shi f. Sportiv care participa la probe de sarituri. Sari + suf. tor.

saritor ~oare [At: BUDAIDELEANU LEX. / Pl: ~i ~oare / E: sarit2 + tor] 1 a Care sare2 (1). 2 a (Ie) ~ in ochi Absolut evident Si: frapant. 3 smf (Spc) Persoana care practica probe de sarituri in diverse ramuri sportive. 4 smf (Spc; inv) Acrobat. 5 sf (Pop) Cascada (1). 6 sf (Lpl) Familie de insecte din ordinul ortopterelor care au picioarele din urma adaptate pentru sarit1. 7 sf (Lsg) Insecta care face parte din familia saritoarelor (6). 8 sm (Ent; reg; spc) Cosash (5). 9 sf (Ivr; lpl) Ordin de mamifere care au caracteristica de a sari2. 10 sf (Buc; Mol) Parte a laptocului morii de langa roata mai inclinata decat restul laptocului Si: (reg) sarita2 (9). 11 sf (Reg) Ultima portziune a ulucului care sunt coborate lemnele din munte putzin ridicata in sus de unde acestea cad in tason facand un salt2 prin aer Si: (reg) sarita2 (10). 12 sf (Reg) Saritura (1). 13 sfn (Pop) Parleaz. 14 sf Loc in care o poteca de munte se intrerupe brusc shi se continua la alt nivel. 15 sf (Reg) Piatra mare ashezata in drum care trebuie sarita pentru a putea trece drumul. 16 a (D. lucruri) Care se ridica brusc in sus de obicei sub impulsul unei fortze exterioare. 17 a (Asr; d. ape) Care tzashneshte in sus (din pamant). 18 a (Is) Fantana ~ Fantana arteziana. 19 a (D. oameni) Care se grabeshte care se repede (sa faca ceva). 20 a (D. oameni) Care intervine grabnic intro actziune. 21 a (D. oameni) Care e gata sa ajute pe cineva Si: indatoritor serviabil. 22 a (Spc; inv) Care se repede la cineva cu dushmanie atacandul. 23 sf (Mun; Olt) Joc de copii nedefinit mai de aproape.

SARITÓR OÁRE saritori oare adj. subst. I. Adj. 1. Care sare. 2. Care se grabeshte (sa faca ceva); care intervine grabnic intro actziune. ♦ Spec. Care vine grabnic in ajutorul cuiva care e gata oricand sa ajute pe cineva. 3. (Despre lucruri) Care se ridica brusc in sus de obicei sub impulsul unei fortze exterioare. ◊ (Pop.) Fantana saritoare = fantana arteziana. II. Subst. 1. S. f. (Inv.) Cascada. 2. S. m. shi f. Sportiv care participa la probe de sarituri. Sari + suf. tor.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

saritoáre (cascada ruptura de teren) s. f. g.d. art. saritórii; pl. saritóri

saritoáre (cascada obstacol) s. f. g.d. art. saritórii; pl. saritóri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

SARITOÁRE s. v. cascada cataracta cadere de apa parleaz.

saritoare s. v. CASCADA. CATARACTA. CADERE DE APA. PIRLEAZ.

Intrare: saritoare (cascada, obstacol)
saritoare1 (pl. -i) substantiv feminin
substantiv feminin (F116)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • saritoare
  • saritoarea
plural
  • saritori
  • saritorile
genitiv-dativ singular
  • saritori
  • saritorii
plural
  • saritori
  • saritorilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

saritoare, saritorisubstantiv feminin

  • 1. invechit Cascada, cataracta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Jiul... se prabusheshte urlind in saritoarea de la Zaval. VLAHUTZA la TDRG. DLRLC
  • 2. Loc peste care se sare. DLRLC
    • format_quote Nu ma ingrijesc eu de zidul asta care nare mai mult de cinci metri inaltzime; e o «saritoare» neinsemnata. La TDRG. DLRLC
etimologie:
  • Sari + sufix tor. DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.