38 de definitzii pentru revista
din care- explicative (11)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- etimologice (1)
- specializate (3)
- enciclopedice (19)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
REVÍSTA reviste s. f. 1. Publicatzie periodica ce cuprinde articole studii dari de seama note din domenii variate sau dintro anumita specialitate. 2. (In sintagme shi expr.) Trecere in revista = solemnitate constand in trecerea unui comandant sau a unei persoane oficiale dea lungul frontului unei subunitatzi sau unitatzi militare care da onorul stand pe loc. A trece in revista = a examina pe rand a cerceta succesiv elementele unui ansamblu. 3. Spectacol constand intro succesiune variata de dansuri cantece scenete vesele cu subiecte din actualitate; spectacol de varietatzi. Din it. rivista. Cf. fr. revue.
revista sf [At: LB / Pl: ~te / E: it rivista cf fr revue sp revista] 1 Publicatzie periodica cuprinzand bucatzi literare articole studii recenzii note (din domenii variate sau dintro specialitate). 2 Conducere a unei reviste (1) Vz redactzie. 3 (SHis trecere in !~) Solemnitate constand in trecerea unui comandant sau a unei persoane oficiale dea lungul frontului unei formatzii militare care da onorul stand pe loc. 4 (SHi ias) Inspectzie sumara facuta de un comandant unei unitatzi militare adunate in acest scop. 5 (Fig; shi ias) Examinare a unor lucruri a unor fapte etc. facuta in mod succesiv. 6 (D. un comandant sau o persoana oficiala; ie) A trece in ~ A trece dea lungul frontului unei formatzii militare care da onorul. 7 (Iae; d. un comandant sau o persoana oficiala) A inspecta trupele adunate in acest scop intro anumita formatzie. 8 (Fig; iae) A examina pe rand succesiv. 9 (inv; nob) A face ~ta A cutreiera (1). 10 Spectacol alcatuit dintro succesiune variata de dansuri cantece cuplete scenete vesele cu subiecte din actualitate avand o tema comuna.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVÍSTA reviste s. f. 1. Publicatzie periodica ce cuprinde articole studii dari de seama note din domenii variate sau dintro anumita specialitate. 2. (In sintagme shi expr.) Trecere in revista = solemnitate constand in trecerea unui comandant sau a unei persoane oficiale dea lungul frontului unei subunitatzi sau unitatzi militare care da onorul stand pe loc. A trece in revista = a examina pe rand a cerceta succesiv elementele unui ansamblu. 3. Reprezentatzie teatrala constand dintro succesiune variata de dansuri cantece scenete vesele cu subiecte din actualitate; spectacol de varietatzi. Din it. rivista. Cf. fr. revue.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
REVÍSTA reviste s. f. 1. Publicatzie periodica cuprinzind bucatzi literare sau articole studii dari de seama note (din domenii variate sau dintro specialitate). Am citeva comunicari la revistele de specialitate. C. PETRESCU I. II 265. Am citit intro mare revista literara un articol. CARAGIALE O. III 25. Mai tirziu pe la anii 1844 1845 shi 1846 el [Balcescu] a publicat mai multe lucrari istorice in revista intitulata «Magazinul istoric». GHICA S. A. 142. ♦ Conducere redactzie a unei astfel de publicatzii. [Criticul] porni din nou... Pe la gazetele opozante pe la ziare cu tiraj Pe la reviste pretutindeni. ANGHELIOSIF C. M. II 11. 2. (In expr.) A trece in revista = a inspecta trupele adunate in acest scop intro anumita formatzie; a trece pe dinaintea unei formatzii militare care da onorul; fig. a examina pe rind succesiv. Generalul a trecut in revista trupele. ▭ Trece in revista situatziunea diferitelor state fatza cu razboiul ce izbucnea. GHICA la CADE. 3. Reprezentatzie teatrala constind dintro succesiune variata de dansuri tablouri cintece scenete cu subiect din actualitate etc.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
REVÍSTA s.f. 1. Publicatzie periodica care cuprinde articole studii recenzii etc. din domenii variate sau de stricta specialitate. 2. A trece in revista = a face inspectzia trupelor; (fig.) a cerceta a examina pe rand anumite fapte. 3. Spectacol artistic care consta din dansuri cantece vesele cu subiect actual etc. brodate pe o tema comuna shi prezentate intrun cadru armonios. [< it. rivista cf. sp. revista].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
REVÍSTA s. f. 1. publicatzie periodica cu articole studii recenzii etc. din domenii variate sau de stricta specialitate. 2. (mil.) ~ de front (sau de bord) = inspectzie a trupelor (sau a echipajului navei) de catre comandant pentru verificarea gradului de pregatire a starii echipamentului armamentului shi tehnicii de lupta. ♦ a trece in ~ = a) a face inspectzia trupelor; b) a examina pe rand anumite fapte. 3. gen de spectacol de estrada cu muzica dans cuplete shi scenete vesele. (< it. rivista dupa fr. revue)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
REVÍSTA ~e f. 1) Publicatzie periodica care trateaza probleme dintro anumita specialitate sau din domenii variate; magazin. ◊ Trecere in ~ a) trecerea prin fatza unei formatzii militare care da onorul; b) examinare pe rand a anumitor fapte. 2) Spectacol de varietatzi. /<it. rivista
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
revista f. 1. inspectziunea trupelor in defilare; 2. titlul unor publicatziuni periodice; 3. piesa de teatru in care defileaza sub o forma caraghioasa principalele evenimente ale anului. [Modelat dupa fr. revue].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*revísta f. pl. e (it. rivista subst. verbal d. rivedére rivisto a revedea sp. revista; fr. revue. V. revad). Inspectziunea trupelor in defilare: a trece trupele in revista. Carte care apare periodic shi se distribue abonatzilor saŭ se vinde cu numaru: revista „Convorbirĭ Literare” apare de la 1866. Pĭesa teatrala in care se trec in revista evenimentele anuluĭ. A trece in revista a inspecta peste tot: a trece in revista nishte material nishte hirtiĭ.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
comedíerevísta s. f. Comedie sub forma de revista ◊ „Comediarevista care o lucrez pentru Teatrul muzical «C. Tanase» se afla intrun stadiu avansat.” Cont. 7 I 65 p. 4 (din comedie + revista)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
omrevísta s. f. (rar) Persoana dedicata trup shi suflet revistei care o scoate ◊ „Adevarat «omrevista» (intrun sens inrudit cu acela al sintagmei «omorchestra») M. G. se identifica total cu acest «Adam» carel editeaza cu atata daruire shi cu atata pricepere [...]” R.lit. 9 II 84 p. 21 (din om + revista)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
revísta s. f. g.d. art. revístei; pl. revíste
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
revísta s. f. pl. revíste
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
REVÍSTA s. (pop.) foaie. (~ de cultura generala.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
REVISTA s. (inv.) foaie. (~ de cultura generala.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
revísta (revíste) s. f. 1. Publicatzie periodica. 2. Spectacol de varietatzi. It. rivista.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
revista spectacol de ~ una din formele caracteristice ale spectacolului de divertisment in sec. 20 cuprinzand muzica dans cuplete shi scenete umoristice. Pentru muzica ushoara* spectacolul de r. este un mediu tipic de creatzie shi difuzare a noilor creatzii. Nashterea muzicii ushoare romaneshti este legata direct de activitatea trupei de revista condusa de C. Tanase in perioada interbelica a carei traditzie este continuata azi de teatrele de gen.
- sursa: DTM (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA (it. rivista) In teatru termenul se refera la spectacolul teatral alcatuit dintro suita de cintece scenete vesele cu subiect din actualitate dansuri pe o tema comuna shi intrun cadru desfatator shi armonios prin toate componentele montarii scenice. Etapa de inflorire a teatrului de revista de la noi a fost aceea a marelui actor creator al genului C. Tanase intre cele doua razboaie mondiale. Umorul shi aluziile ironia dintro revista stirnesc veselia spontana ele avind influentze educative prin satirizarea unor moravuri shi mentalitatzi din epoca.
- sursa: MDTL (1979)
- adaugata de Anca Alexandru
- actziuni
REVISTA (< it. rivista ; cf. rivedere a revedea) Publicatzie cu caracter periodic. Datorita diversitatzii preocuparilor din cuprinsul lor literatura shtiintza sport etc. revistele ocupa un loc important in publicistica moderna. Deosebita de ziar prin format numar de pagini shi periodicitatea aparitziei ei (saptaminala lunara bilunara etc.) revista are k scop propagarea de idei conceptzii orientari. Spre deosebire de caracterul informativ shi educativ al ziarului ea are un caracter preponderent instructiv. In tzara noastra asemenea publicatzii periodice au aparut in prima jumatate a secolului al XlXlea (Curierul romanesc Curierul de ambe sexe in TZara Romaneasca; Albina romaneasca in Moldova; Gazeta de Transilvania in Ardeal). In domeniul literar revistele mai sint adesea exponente ale unor curente (Convorbiri literare revista reprezentativa a curentului junimist; Semanalorul a curentului semanatorist; Viatza romaneasca a celui poporanist; Sburatorul revista curentului modernist etc.). Se remarca azi o eflorescentza a revistelor literare care apar atit in capitala cit shi in alte centre culturale din tzara (Contemporanul Luceafarul Romania literara Tribuna etc.).
- sursa: MDTL (1979)
- adaugata de Anca Alexandru
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
REVÍSTA (< it.) s. f. 1. Publicatzie periodica (saptamanala lunara sh.a.) cuprinzand articole studii dari de seama recenzii etc. din domenii variate sau de stricta specialitate. Prima r. este considerata „Journal des savants” aparuta in Frantza in 1665. 2. Trecere in r. = a) solemnitate constand in trecerea unui comandant sau a unei persoane oficiale dea lungul frontului unei subunitatzi sau unitatzi militare care da onorul stand pe loc; b) examinare cercetare pe rand a unor fapte. 3. Spectacol alcatuit dintro succesiune de dansuri cantece cuplete scenete vesele cu subiecte din actualitate; spectacol de varietatzi. Deriva din manifestarile de strada din Frantza Ev. med. dar a capatat dimensiunile din prezent prin aparitzia in sec. 19 a unor teatre pariziene („Folies Marigny” shi apoi „Folies Bergères”). In scurta vreme spectacole de revista jucate de cele mai multe ori in teatre specializate au aparut in toata lumea.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA CONTIMPORANA publicatzie literarashtiintzifica lunara aparuta la Bucureshti (1 mart. 18731 iun. 1876). A polemizat cu revista „Convorbiri literare”. De la 1 iul. 1876 a fuzionat cu „Revista literara shi shtiintzifica” aparand sub denumirea „Revista contimporana literara shi shtiintzifica”. Colaboratori: P. Gradishteanu SHt. C. Michailescu V.A. Urechia V. Alecsandri Al. Macedonski Gh. Sion sh.a.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA DE FILOZOFIE revista trimestriala aparuta la Bucureshti (1923 shi 1943) sub directzia lui C. RadulescuMotru cu seria noua a publicatziei „Studii filozofice” (19071919). In perioada 19541963 a aparut revista „Cercetari filozofice” care din 1963 shia schimbat titlul in „Revista de filozofie”. Editata de Institutul de Filozofie shi Psihologie „C. RadulescuMotru” al Academiei Romane.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA DE ISTORIE publicatzie a sectziei de istorie shi arheologie a Academiei Romane. Apare lunar la Bucureshti (din 1974). In 19481974 a aparut sub titlul de „Studii” (in 19481954 trimestrial in 19551973 de shase ori pe an). Din 1990 apare cu titlul „Revista istorica” editata de Institutul de Istorie „N. Iorga” al Academiei Romane.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA DE ISTORIE SHI TEORIE LITERARA publicatzie a Institutului de istorie shi Teorie literara „G. Calinescu” al Academiei Romane. Apare la Bucureshti din 1952 anual din 1953 bianual iar din 1957 trimestrial. A fost fondata shi condusa pana in 1965 de G. Calinescu. Pana in 1963 sa numit „Studii shi cercetari de istorie literara shi folclor”. La conducerea ei sau mai aflat succesiv Al. Dima Zoe DumitrescuBushulenga N. Florescu Al. Sandulescu.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA DE PEDAGOGIE publicatzie lunara organ al Institutului de SHtiintze Pedagogice. Apare la Bucureshti (din 1952).
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA DE PSIHOLOGIE revista trimestriala editata de Institutul de Filozofie shi Psihologie „C. RadulescuMotru” al Academiei Romane. Apare la Bucureshti (din 1955).
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA DE STATISTICA organ a Directziei Centrale de Statistica (azi Institutul Natzional de Statistica) shi al Societatzii de SHtiintze Economice din Romania. Apare lunar la Bucureshti (din 1952).
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA FUNDATZIILOR REGALE publicatzie lunara cu caracter cultural literar shi artistic aparuta la Bucureshti (1 ian. 193431 dec. 1947) avand succesiv k redactorishefi pe Paul Zarifopol Camil Petrescu shi D. Caracostea. Incepand cu 1 sept. 1945 a aparut o noua serie avandul director pe Al. Rosetti. Au colaborat A. Maniu T. Arghezi I. Pillat G. Lesnea Camil Petrescu E. Jebeleanu Magda Isanosh G. Dumitrescu Al. Philippide M.R. Paraschivescu G. Mihaescu V. Eftimiu G. Bogza S. Cioculescu V. Streinu M. Eliade T. Vianu Al. Dima P. Comarnescu G. Oprescu E. Lovinescu sh.a.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA GENERALA A INVATZAMANTULUI publicatzie pedagogica fundata de Spiru Haret. A aparut la Bucureshti (190519170 shi 19231944) de 10 ori pe an.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA ISTORICA publicatzie lunara aparuta la Bucureshti (19151946). Infiintzata de N. Iorga care a conduso pana in 1940; ulterior a fost editata de istoricul N. Banescu.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA ISTORICA ROMANA publicatzie trimestriala aparuta la Bucureshti (19311947) sug egida Institutului de Istorie Natzionala de pe langa Universitatea Bucureshti. A fost condusa de un comitet de redactzie iar din 1940 de C.C. Giurescu.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA NOUA publicatzie literara lunara fondata shi condusa de B.P. Hasdeu aparuta al Bucureshti (dec. 1887sept. 1895). A publicat literatura studii de istorie filologie shi sociologie cronici plastice shi dramatice sh.a. Colaboratori: B. Delavrancea Al. Vlahutza I. Bianu G.I. IonescuGion Th. D. Sperantzia.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA PENTRU ISTORIE ARHEOLOGIE SHI FILOLOGIE publicatzie trimestriala aparuta la Bucureshti (18821922 cu mari intermitentze) intemeiata de Grigore Tocilescu. Colaboratori: B.P. Hasdeu N. Iorga V.A. Urechia M. Gaster O. Tafrali.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA ROMANA DE DREPT publicatzie lunara a Asociatziei jurishtilor din R.S. Romania infiintzata in dec. 1946. Pana in 1966 a aparut sub denumirea de „Justitzia Noua”. Este continuatoarei revistei „Dreptul” al carui prim numar a aparut la 16 dec. 1871.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA ROMANA PENTRU SHTIINTZE LITERE SHI ARTE publicatzie lunara aparuta la Bucureshti (apr. 1861nov. 1863) sub conducerea lui Al. Odobescu. A publicat alaturi de scrieri beletristice studii de istorie shi arheologie medicina economie geologie drept. Intre colaboratori: V. Alecsandri N. Filimon Gr. Cobalcescu Em. Bacaloglu Gr. SHtefanescu P.S. Aurelian.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA SCRIITORILOR ROMANI revista aparuta anual la München (19621988) in total 9 vol. Printre colaboratori: V. Ierunca P. Miron SHt. Baciu Vintila Horia P. Dumitriu M. Eliade Monica Lovinescu Sanda Stolojan Al. Gregorian sh.a.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVISTA SOCIALA publicatzie teoretica socialista din Romania. A aparut lunar la iashi (18841887).
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
REVUE ROUMAINE DES SCIENCES SOCIALES [revü rumén de siãs sosiál] revista romana de shtiintze sociale. Infiintzata in 1954. Apare la Bucureshti in cinci serii: filozofie shi logica psihologie shtiintze juridice shtiintze economice sociologie.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
revista, revistesubstantiv feminin
- 1. Publicatzie periodica ce cuprinde articole studii dari de seama note din domenii variate sau dintro anumita specialitate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Am citeva comunicari la revistele de specialitate. C. PETRESCU I. II 265. DLRLC
- Am citit intro mare revista literara un articol. CARAGIALE O. III 25. DLRLC
- Mai tirziu pe la anii 1844 1845 shi 1846 el [Balcescu] a publicat mai multe lucrari istorice in revista intitulata «Magazinul istoric». GHICA S. A. 142. DLRLC
- 1.1. Conducere redactzie a unei astfel de publicatzii. DLRLC
- [Criticul] porni din nou... Pe la gazetele opozante pe la ziare cu tiraj Pe la reviste – pretutindeni. ANGHELIOSIF C. M. II 11. DLRLC
-
-
- 2. Revista de front (sau de bord) = inspectzie a trupelor (sau a echipajului navei) de catre comandant pentru verificarea gradului de pregatire a starii echipamentului armamentului shi tehnicii de lupta. MDN '00
- 3. Spectacol constand intro succesiune variata de dansuri cantece scenete vesele cu subiecte din actualitate; spectacol de varietatzi. DEX '09 DLRLC DN
- Trecere in revista = solemnitate constand in trecerea unui comandant sau a unei persoane oficiale dea lungul frontului unei subunitatzi sau unitatzi militare care da onorul stand pe loc. DEX '09
- A trece in revista = a examina pe rand a cerceta succesiv elementele unui ansamblu. DEX '09 DLRLC DN
- Trece in revista situatziunea diferitelor state fatza cu razboiul ce izbucnea. GHICA la CADE. DLRLC
- diferentziere A inspecta trupele adunate in acest scop intro anumita formatzie; a trece pe dinaintea unei formatzii militare care da onorul. DLRLC DN
- Generalul a trecut in revista trupele. DLRLC
-
-
etimologie:
- rivista DEX '09 DEX '98 DN
- revue DEX '09 DEX '98 MDN '00