18 definitzii pentru respect
din care- explicative (8)
- morfologice (2)
- relatzionale (3)
- etimologice (1)
- specializate (1)
- enciclopedice (2)
- argou (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
RESPÉCT s. n. Atitudine sau sentiment de stima de consideratzie sau de pretzuire deosebita fatza de cineva sau de ceva; deferentza veneratzie. ◊ Expr. A tzine (pe cineva) la (sau in) respect = a tzine pe cineva la distantza a nul lasa sa devina prea familiar. A pune (pe cineva) la respect = a impune cuiva o atitudine respectuoasa. Respectele mele formula respectuoasa de salut. Din fr. respect lat. respectus.
RESPÉCT s. n. Atitudine sau sentiment de stima de consideratzie sau de pretzuire deosebita fatza de cineva sau de ceva; deferentza veneratzie. ◊ Expr. A tzine (pe cineva) la (sau in) respect = a tzine pe cineva la distantza a nul lasa sa devina prea familiar. A pune (pe cineva) la respect = a impune cuiva o atitudine respectuoasa. Respectele mele formula respectuoasa de salut. Din fr. respect lat. respectus.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de dante
- actziuni
respect sn [At: EUSTATIEVICI I. 48/14 / V: (Trs; inv) reshp~ (nob) reshtept / Pl: ~e (inv) ~uri / E: fr respect lat respectus us mg respektus ger Respekt] 1 Stima. 2 Onoare. 3 (Ie) A tzine (pe cineva) la (sau in) A tzine pe cineva la distantza. 4 (Iae) A nu lasa pe cineva sa devina familiar. 5 (Iae) A pune (pe cineva) la ~ A impune cuiva o atitudine respectuoasa. 6 (iae) A pune pe cineva la punct. 7 (Iae) ~ele mele Formula de salut. 8 (Rar; lpl) Semn de stima de consideratzie. 9 (Insotzit de determinari in genitiv) Respectare (1). 10 Atentzie fatza de cineva sau ceva Si: grija (5) menajare respectare (1). 11 Respectare (2). 12 (Inv) Luare in consideratzie Si: considerent (1). 13 (Ilav) In tot ~ul (sau in toate ~ele) Din toate punctele de vedere Si: intru totul. 14 (Ilpp) In ~ul cuiva (sau a ceva) sau cu ~ la... In ceea ce priveshte... Si: in privintza... fatza de ... 15 (Ivr) Termen cu care se amana plata unei datorii. 16 (Tip; is) Foaie de ~ Fila care ramane adesea alba la circulare shi la alte imprimate.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
RESPÉCT s. n. Atitudine shi sentiment de deferentza dictat de stima consideratzia cinstirea sau pretzuirea acordata unei persoane (mai rar unui lucru). Ishi trase din cap cushma shi inaltza doi ochi cumintzi plini de o sfiala shun respect nemarginit. SADOVEANU O. VI 359. Pentru respectul sentimentelor lui nu vrea sashi aminteasca decit lucrurile de care nare nevoie sa rosheasca. REBREANU R. I 254. Toata lumea in drum il saluta cu respect. BART E. 339. ◊ Expr. A tzine (pe cineva) la (in) respect = a tzine pe cineva la distantza; a nul lasa sa devina prea familiar. Radul shtia a tzine in respect pe... vecini. NEGRUZZI S. I 106. A pune (pe cineva) la respect = a impune cuiva o atitudine respectuoasa; a pune la punct v. punct. Respectele mele formula de salut. Inainte de plecare trec sa depun respectele mele la picioarele amfitrioanei. C. PETRESCU C. V. 198. Respectele mele nepoatei matale! IBRAILEANU A. 143. Te imbratzishez din tot sufletul alaturind pentru dama ta respectele mele. La GHICA A. 599. Forma gramaticala: pl. art. (in expr.) respectele.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
RESPÉCT s.n. Deferentza; stima cinste veneratzie (pentru cineva). ♦ A tzine (pe cineva) la respect = a tzine (pe cineva) la distantza. [Cf. fr. respect lat. respectus].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
RESPÉCT s. n. atitudine sentiment de stima de consideratzie de pretzuire deosebita fatza de cineva sau de ceva; deferentza. ♦ a tzine (pe cineva) la ~ = a tzine (pe cineva) la distantza. (< fr. respect lat. respectus)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
RESPÉCT respecte n. Sentiment sau atitudine de inalta stima fatza de o persoana; cinste; consideratzie; deferentza. ◊ A pune pe cineva la respect a face pe cineva sa se poarte respectuos; a pune la punct pe cineva. A tzine pe cineva la respect (sau la distantza) a nui permite cuiva sa se poarte prea familiar. Cu tot respectul (sau respectele mele) formula de salut exprimand o deosebita consideratzie. /<fr. respect lat. respectus
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
respect n. 1. consideratziune pentru cineva; 2. pl. omagii de politetza: respectele mele.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
1) *respéct n. pl. e (lat. respectus d. respicere a privi in apoĭ. V. aspect specie). Stima deferentza consideratziune sfiala: respectu fiilor fatza de parintzĭ. Pl. Omagiĭ salutarĭ respectuoase: respectele mele domnule! A tzine pe cineva in respect al face sa nu te atace de frica.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
respéct s. n. pl. respécte (in expr. respectele mele)
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
respéct s. n. (pl. respecte in expresia respectele mele)
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
RESPÉCT s. 1. v. apreciere. 2. v. autoritate. 3. v. politetze.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
RESPECT s. 1. apreciere atentzie cinste cinstire consideratzie onoare pretzuire stima trecere vaza (livr.) condescendentza deferentza reverentza (inv. shi reg.) seama (reg.) pretzuiala (Mold.) lefterie (inv.) lauda socoteala socotintza (grecism inv.) sevas (inv. fam.) bafta (fig.) credit. (Se bucura de mult ~.) 2. ascendent autoritate consideratzie influentza inriurire prestigiu reputatzie stima trecere vaza (inv.) inriurita (fig.) credit. (In ochii lor se bucura de un ~ suveran.) 3. cuviintza decentza politetze (livr.) reverentza urbanitate (livr. fig.) urbanism. (O atitudine plina de ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Respect ≠ dispretz nerespect
- sursa: Antonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
respéct s. n. Stima. Lat. respectus (sec. XIX). Der. respecta vb. din lat. respectare; respectabil adj. din fr. respectable; respec(u)os adj. din fr. respectueux.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
RESPECT. Subst. Respect respectare stima onoare consideratzie sevas (grecism inv.) apreciere pretzuire apretzuire (inv.) cinste cinstire onoare veneratzie venerare reverentza deferentza condenscendentza politetze. Respectabilitate onorabilitate (rar). Amabilitate gentiletze; obsecviozitate (livr.). Reverentza inchinare inchinaciune (inv.) plecaciune temenea; compliment. Salut. Stimabil (azi fam. sau ir.) venerabil. Adj. Respectuos plin de respect plecat deferent condescendent reverentzios amabil gentil politicos cuviincios ceremonios curtenitor indatoritor obsecvios (livr.). Respectat stimat apreciat pretzuit cinstit (inv.) onorat. Respectabil stimabil (azi fam. sau ir.) onorabil venerabil. Onorific de onoare onorar (inv.). Vb. A respecta a stima a considera a avea consideratzie a aprecia a pretzui a apretzui (inv.) a cinsti a da cuiva cinstea cuvenita a onora a venera. A respecta a se stima a se cinsti. A fi respectat a fi stimat. A se inclina a se inchina a se pleca a face o plecaciune a se temeni (rar). A saluta a aclama. Adv. Cu respect cu stima cu veneratzie; (in mod) respectuos. V. admiratzie formule de salut politetze reputatzie salut servilism.
- sursa: DAS (1978)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
MAIOR E LONGINQUE REVERENTIA (lat.) departarea mareshte respectul Tacit „Annales” I 47. Scurgerea timpului face sa creasca prestigiul marilor personalitatzi tzesand o aureola in jurul lor shi trecandule in legenda.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
MAXIMA DEBETUR PUERO REVERENTIA (lat.) datoram copilului cel mai mare respect Iuvenal „Satirae” XIV 4. Parintzii ishi indeplinesc indatoririle de educatori ferindul pe copil sa vada sau sa auda gesturi sau vorbe necuviincioase.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a tzine (pe cineva) la respect expr. a tzine (pe cineva) la distantza a nu(l) lasa (pe cineva) sa devina prea familiar.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv neutru (N1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
respect, respectesubstantiv neutru
- 1. Atitudine sau sentiment de stima de consideratzie sau de pretzuire deosebita fatza de cineva sau de ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: cinste deferentza stima veneratzie antonime: dispretz nerespect
- Ishi trase din cap cushma shi inaltza doi ochi cumintzi plini de o sfiala shun respect nemarginit. SADOVEANU O. VI 359. DLRLC
- Pentru respectul sentimentelor lui nu vrea sashi aminteasca decit lucrurile de care nare nevoie sa rosheasca. REBREANU R. I 254. DLRLC
- Toata lumea in drum il saluta cu respect. BART E. 339. DLRLC
- A tzine (pe cineva) la (sau in) respect = a tzine pe cineva la distantza a nul lasa sa devina prea familiar. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Radul shtia a tzine in respect pe... vecini. NEGRUZZI S. I 106. DLRLC
-
- A pune (pe cineva) la respect = a impune cuiva o atitudine respectuoasa. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Respectele mele formula respectuoasa de salut. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Inainte de plecare trec sa depun respectele mele la picioarele amfitrioanei. C. PETRESCU C. V. 198. DLRLC
- Respectele mele nepoatei matale! IBRAILEANU A. 143. DLRLC
- Te imbratzishez din tot sufletul alaturind pentru dama ta respectele mele. La GHICA A. 599. DLRLC
-
-
-
etimologie:
- respect DEX '09 DEX '98 DN
- respectus DEX '09 DEX '98 DN