11 definitzii pentru rafinare

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

RAFINÁRE rafinari s. f. Actziunea de a (se) rafina shi rezultatul ei; rafinaj. 1. Proces tehnologic prin care se indeparteaza impuritatzile din unele substantze (alcool uleiuri zahar etc.) in scopul imbunatatzirii calitatzii lor. 2. Tratament al pastei de hartie executat de obicei cu ajutorul rafinoarelor cu piatra dupa procesul de fierbere. V. rafina.

RAFINÁRE rafinari s. f. Actziunea de a (se) rafina shi rezultatul ei; rafinaj. 1. Proces tehnologic prin care se indeparteaza impuritatzile din unele substantze (alcool uleiuri zahar etc.) in scopul imbunatatzirii calitatzii lor. 2. Tratament al pastei de hartie executat de obicei cu ajutorul rafinoarelor cu piatra dupa procesul de fierbere. V. rafina.

rafinare sf [At: I. NAT. 21 / V: (inv) ~fen~ / S shi: (inv) raffinare / Pl: ~nari / E: rafina] 1 Proces tehnologic prin care se indeparteaza impuritatzile dintro substantza dintrun produs etc. Si: rafinaj (1). 2 Tratament al pastei de hartie executat de obicei cu ajutorul rafinoarelor cu piatra dupa procesul de fierbere Si: rafinaj (2). 3 (Fig) Rafinament (1).

RAFINÁRE rafinari s. f. 1. Actziunea de a rafina; curatzirea unui produs de materiile straine care le contzine. Rafinarea alcoolului. 2. Fig. Perfectzionare subtziere a gustului sau a simtzirii cuiva; rafinament. Mai intii o rafinare cerebrala trecuta prin ereditate de la o generatzie la alta. IBRAILEANU SP. CR. 31. Na ajuns pe Eminescu nare finetza shi rafinarea acestuia. GHEREA ST. CR. III 403.

RAFINÁRE s.f. Actziunea de a (se) rafina shi rezultatul ei; rafinaj. ♦ Operatzia de defibrare fina a pastei din fibre de lemn pentru a obtzine un grad de macinare mai ridicat. [< rafina].

RAFINÁRE s. f. 1. actziunea de a (se) rafina; rafinaj. 2. operatzia de defibrare fina a pastei din fibre de lemn pentru a obtzine un grad de macinare mai ridicat. (< rafina)

rafinare f. 1. actziunea de a rafina (zahar metale); 2. fig. finetza exagerata.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

rafináre s. f. g.d. art. rafinắrii; pl. rafinắri

rafináre s. f. g.d. art. rafinarii; pl. rafinari

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

RAFINÁRE s. 1. v. stilare. 2. finetze rafinament subtilitate. (~ nuantzelor stilistice.)

RAFINARE s. 1. cultivare stilare (fig.) cioplire cizelare shlefuire. (~ exprimarii; ~ in comportare.) 2. finetze rafinament subtilitate. (~ nuantzelor stilistice.)

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

RAFINÁRE (< rafina) s. f. 1. Proces tehnologic prin care se indeparteaza impuritatzile din unele substantze (alcool uleiuri zahar produse petroliere etc.) in scopul imbunatatzirii calitatzii lor folosind diferite metode (distilare fractzionara tratare cu agentzi chimici cu absorbantzi cu solventzi selectivi etc.). R. metalelor se face in general prin electroliza (ex. r. electrolitica a cuprului a argintului etc.) shi are loc dupa afinare. 2. (IND. HARTIEI) Tratament mecanic al pastei de hartie al semicelulozei etc. executat de obicei cu ajutorul rafinoarelor cu piatra dupa procesul de fierbere.

Intrare: rafinare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • rafinare
  • rafinarea
plural
  • rafinari
  • rafinarile
genitiv-dativ singular
  • rafinari
  • rafinarii
plural
  • rafinari
  • rafinarilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

rafinare, rafinarisubstantiv feminin

  • 1. Actziunea de a (se) rafina shi rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: rafinaj
    • 1.1. Proces tehnologic prin care se indeparteaza impuritatzile din unele substantze (alcool uleiuri zahar etc.) in scopul imbunatatzirii calitatzii lor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Rafinarea alcoolului. DLRLC
    • 1.2. Tratament al pastei de hartie executat de obicei cu ajutorul rafinoarelor cu piatra dupa procesul de fierbere. DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.3. figurat Perfectzionare subtziere a gustului sau a simtzirii cuiva. DLRLC
      • format_quote Mai intii o rafinare cerebrala trecuta prin ereditate de la o generatzie la alta. IBRAILEANU SP. CR. 31. DLRLC
      • format_quote Na ajuns pe Eminescu nare finetza shi rafinarea acestuia. GHEREA ST. CR. III 403. DLRLC
etimologie:
  • vezi rafina DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.