11 definiții pentru puf (interj.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PUF1 interj. Cuvânt care redă zgomotul produs de eliminarea bruscă și cu intermitențe a aerului (pe nări, pe gură), de lovirea în cădere a unui corp de o suprafață moale etc. – Onomatopee.

PUF1 interj. Cuvânt care redă zgomotul produs de eliminarea bruscă și cu intermitențe a aerului (pe nări, pe gură), de lovirea în cădere a unui corp de o suprafață moale etc. – Onomatopee.

puf1 [At: ȚICHINDEAL, F. 214/24 / Pl: (4-5) ~uri / E: fo] 1 i Cuvânt care redă zgomotul înfundat produs de lovirea, în cădere, a unui corp de o suprafață moale Si: buf. 2 i Cuvânt care redă zgomotul produs de eliminarea bruscă și cu intermitențe a aerului pe nări, pe gură. 3 i (Mun) Bășină (1). 4 sn (Mun) Înțepătură de ac. 5 sn (Mun; spc) Injecție.

PUF 1 interj. Onomatopee care redă zgomotul produs de o suflare bruscă, de o izbucnire în rîs, de pufăitul din lulea, de o lovitură etc. Dracul făcu – puf! cu capul de perete. RETEGANUL, P. III 58. Așa fătul meu! el zice, a sufla, puf! nu e greu. PANN, P. V. II 19.

PUF1 interj. (se folosește repetat pentru a reda, de obicei, zgomotul produs de eliminarea bruscă și cu intermitențe a aerului (pe nări, pe gură) sau de aburii ce se evacuează sub presiune din locomotivă). /Onomat.

puf! int. ce exprimă sgomotul surd ce face un corp căzând.

2) puf! interj. care arată suflarea. De ex.: auzind pașĭ, el puf în lumînare = stinse lumînarea (rudă cu puf 1 și cu buf).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

puf1 interj.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PUF interj. buf!

PUF interj. buf!

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

puf interj. – Imită forăitul. Creație expresivă, cf. buf, uf.Der. pufăi (var. pufui), vb. (a (s)forăi; a pufni, a fuma pipă); pufai, s. n. (prahiță, Lycoperdon communis); pufăios, adj. (puhav); pufni, vb. (a pufăi; a izbucni în rîs), cf. bufni; pihăi, vb. (a forăi); pifăi, vb. (a fuma); pufnitură, s. f. (forăit, bufnet); pufăit (var. pufuit), s. f. (bufnit, suflu); pufnet, s. n. (bufnit).

Intrare: puf (interj.)
puf3 (interj.) interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • puf
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pufinterjecție

  • 1. Cuvânt care redă zgomotul produs de eliminarea bruscă și cu intermitențe a aerului (pe nări, pe gură), de lovirea în cădere a unui corp de o suprafață moale etc. DEX '09 DLRLC
    sinonime: buf
    • format_quote Dracul făcu – puf! cu capul de perete. RETEGANUL, P. III 58. DLRLC
    • format_quote Așa fătul meu! el zice, a sufla, puf! nu e greu. PANN, P. V. II 19. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.