19 definitzii pentru progresiv

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PROGRESÍV A progresivi e adj. 1. Care inainteaza progreseaza se dezvolta continuu. ◊ Impozit progresiv = impozit care creshte procentual pe masura maririi sumei impozabile. (Fon.) Asimilare (sau asimilatzie) progresiva = asimilatzie in care sunetul modificat se afla situat dupa cel care exercita influentza modificatoare. 2. (Inv.) Progresist. Din fr. progressif.

PROGRESÍV A progresivi e adj. 1. Care inainteaza progreseaza se dezvolta continuu. ◊ Impozit progresiv = impozit care creshte procentual pe masura maririi sumei impozabile. (Fon.) Asimilare (sau asimilatzie) progresiva = asimilatzie in care sunetul modificat se afla situat dupa cel care exercita influentza modificatoare. 2. (Inv.) Progresist. Din fr. progressif.

progresiv ~a a [At: DACIA LIT. 267/15 / V: (inv) ~sif / Pl: ~i ~e / E: fr progressif] 1 Care are loc treptat. 2 Care urmeaza o linie ascendenta. 3 Care duce la progres (2). 4 (Is) Impozit ~ Impozit care creshte procentual pe masura creshterii venitului averii cuiva. 5 (Lin; is) Asimilare (sau asimilatzie) a Asimilare sau asimilatzie in care sunetul modificat sta dupa cel care exercita influentza modificatoare. 6 (Lin; rar; is) Derivare a Derivare care are loc prin adaugare de sufixe sau mai rar prin substitutzie de terminatzie. 7 (D. boli dereglari) Care evolueaza spre rau. 814 Progresist (38).

PROGRESÍV A progresivi e adj. 1. (In opozitzie cu regresiv) Care progreseaza care creshte care inainteaza sau se dezvolta treptat. Care catá sa fie programul revolutziei din 1848? Era dezvoltarea progresiva a revolutziei din 1821 mai mult a ideilor democratice shi sociale. BOLINTINEANU O. 312. Unitatea falsa la care ea [imparatzia romana] supuse prin sila lumea trebui sa se sfarme k sa dea loc la organizarea progresiva a unei unitatzi mai adevarate produsa prin armonia natzionalitatzilor libere. BALCESCU O. II 11. Impozit progresiv = impozit care creshte procentual pe masura maririi sumei impozabile. 2. (Ieshit din uz) Progresist. Misiunea istorica a shcoalei sovietice este adinca progresiva shi umana. SAHIA U.R.S.S. 133. A adaos k acesta nu este sentiment de oameni progresivi caci astazi nu se face schimburi de natzii k de vite. GHICA A. 746.

PROGRESÍV A adj. Care progreseaza care creshte sau se dezvolta treptat. ♦ Impozit progresiv = impozit care se stabileshte in cote crescande pe masura creshterii venitului a averii etc. [Cf. fr. progressif].

PROGRESÍV A adj. care progreseaza care creshte sau se dezvolta treptat care exprima o dezvoltare graduala shi continua; progredient. ♦ impozit ~ = impozit care se stabileshte in cote crescande pe masura creshterii venitului a averii etc. (< fr. progressif)

PROGRESÍV ~a (~i~e) Care progreseaza; in dezvoltare continua. /<fr. progressif

progresiv a. 1. care se face inaintand: mishcare progresiva; 2. fig. care face progrese: mers progresiv al ideilor.

*progresív a adj. (d. progres; fr. progressif). Care se face inaintind: mishcare progresiva. Fig. Care face progrese care se dezvolta: mersu progresiv al uneĭ boale. Impozit progresiv care loveshte averile in progresiune aritmetica. Adv. In mod progresiv.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

progresív (progre) adj. m. pl. progresívi; f. progresíva pl. progresíve

progresív adj. m. (sil. gre) pl. progresívi; f. sg. progresíva pl. progresíve

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PROGRESÍV adj. adv. 1. adj. ascendent. (Mishcare ~.) 2. adj. adv. v. treptat.

PROGRESIV adj. adv. 1. adj. ascendent. (Mishcare ~.) 2. adj. adv. gradat treptat (inv.) scarish. (Dezvoltare ~; se dezvolta ~.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

PROGRESÍV A adj. (cf. fr. progressif): in sintagmele asimilare progresiva derivare progresiva shi disimilatzie progresiva (v.).

SCARA PROGRESIVA constructzie din lemn sau din metal prevazuta cu mai multe platforme ashezate la diferite inaltzimi (pana la 4 m) la baza careia se afla o groapa umpluta cu nisip. Scara progresiva este destinata antrenarii parashutishtilor in vederea amortizarii shocurilor aterizarii la contactul cu solul.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

PROGRESÍV A (< fr.) adj. Care creshte inainteaza progreseaza sau se dezvolta treptat. ◊ Impozit p. = impozit care se stabileshte in cote crescande pe masura creshterii venitului averii etc.; poate creshte pe baza de cote majorate aplicate asupra intregului obiect impozabil sau aplicate (pe baza de baremuri) pe transhe ale acestuia. (MUZ.) Rock p. = curent al muzicii rock descris prin apelul la elemente din muzica clasic shi jaz prin tratarea complexa a materiei sonore caracteristice rockului. Exponentzi principali: Pink Floyd Genesis Emerson Lake and Palmer Kraftwerk Vangelis etc.

Intrare: progresiv
progresiv adjectiv
  • silabatzie: pro-gre-siv info
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • progresiv
  • progresivul
  • progresivu‑
  • progresiva
  • progresiva
plural
  • progresivi
  • progresivii
  • progresive
  • progresivele
genitiv-dativ singular
  • progresiv
  • progresivului
  • progresive
  • progresivei
plural
  • progresivi
  • progresivilor
  • progresive
  • progresivelor
vocativ singular
plural
progresif
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

progresiv, progresivaadjectiv

  • 1. Care inainteaza progreseaza se dezvolta continuu. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    antonime: regresiv
    • format_quote Care cata sa fie programul revolutziei din 1848? Era dezvoltarea progresiva a revolutziei din 1821 mai mult a ideilor democratice shi sociale. BOLINTINEANU O. 312. DLRLC
    • format_quote Unitatea falsa la care ea [imparatzia romana] supuse prin sila lumea trebui sa se sfarme k sa dea loc la organizarea progresiva a unei unitatzi mai adevarate produsa prin armonia natzionalitatzilor libere. BALCESCU O. II 11. DLRLC
    • 1.1. Impozit progresiv = impozit care creshte procentual pe masura maririi sumei impozabile. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.2. fonetica; fonologie Asimilare (sau asimilatzie) progresiva = asimilatzie in care sunetul modificat se afla situat dupa cel care exercita influentza modificatoare. DEX '09 DEX '98
  • 2. invechit Progresist. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: progresist
    • format_quote Misiunea istorica a shcoalei sovietice este adinca progresiva shi umana. SAHIA U.R.S.S. 133. DLRLC
    • format_quote A adaos k acesta nu este sentiment de oameni progresivi caci astazi nu se face schimburi de natzii k de vite. GHICA A. 746. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.