17 definitzii pentru prispa

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PRÍSPA prispe s. f. 1. Terasa ingusta inaltzata dea lungul peretelui din fatza (uneori shi al celor laterali) la casele tzaraneshti lipita cu pamant sau pardosita cu scanduri adesea marginita de o balustrada scunda de lemn sau de zidarie. 2. Portziune de teren cu suprafatza plana fara denivelari (situata la diferite altitudini); platforma tapshan. 3. Dig rudimentar de pamant sau de lemn folosit pentru a mentzine nivelul apei in baltzi. Probabil din sl. *prisŭpa.

prispa sf [At: URICARIUL V 323/5 / V: (reg) ~sca ~sma ~izma / Pl: ~pe / E: ucr приспа] 1 Parte exterioara a unei case tzaraneshti k un fel de terasa ingusta shi acoperita in partea de sus construita din lut sau din pamant batatorit din lemn sau din piatra dea lungul peretelui din fatza shi a celor laterali adesea marginita de o balustrada de lemn sau de zidarie shi de stalpi care sustzin streashina Si: (reg) podmol pragush prici3 prus streashina streie suparete taban talpoane tarnatz tarnacior vatra vatrutza. 2 (Ivr) Platforma la vagoanele de cale ferata. 3 (Olt) Tinda la o casa tzaraneasca. 4 (Reg) Temelie la o casa tzaraneasca. 5 Forma de relief situata la o altitudine oarecare Si: platforma. 6 Dig rudimentar de pamant sau de lemn folosit pentru a mentzine un anumit nivel al apei din baltzi lacuri etc. provenite din apele curgatoare.

PRÍSPA prispe s. f. 1. Un fel de terasa ingusta inaltzata dea lungul peretelui din fatza (uneori shi al celor laterali) la casele tzaraneshti lipita cu pamant sau pardosita cu scanduri adesea marginita de o balustrada scunda de lemn sau de zidarie. 2. Portziune de teren cu suprafatza plana fara denivelari (situata la diferite altitudini); platforma tapshan. 3. Dig rudimentar de pamant sau de lemn folosit pentru a mentzine nivelul apei in baltzi. Probabil din sl. *prisŭpa.

PRÍSPA prispe s. f. 1. Un fel de terasa ingusta inaltzata deasupra terenului shi pardosita cu scinduri sau cu lut care se intinde dea lungul peretelui din fatza (uneori shi al celor laterali) la casele tzaraneshti fiind marginita uneori de o balustrada de lemn sau de zidarie. Cind am batut cu picioarele in prispa sa deschis usha shi nea dat drumul in tinda matusha lui Culai. SADOVEANU N. F. 125. Pe prispa de lut avind furca la briu Sta Vica. COSHBUC P. II 204. SHitzi ashazao pernioara Pe prispa serileafara. ALECSANDRI P. P. 356. 2. Ridicatura mica de teren dea lungul unei coaste al unui mal; tapshan. Malul din dreapta se pleaca dezvalind prispe largi de pajishte. VLAHUTZA la CADE. Vinon codru la izvorul Care tremura pe prund Unde prispa cea de brazde Crengi plecate o ascund. EMINESCU O. I 75. 3. Baraj temporar facut din lemn sau din pamint prin care se opreshte scurgerea unei girle intro balta cu peshte in timpul inundatziilor.

PRÍSPA ~e f. 1) Platforma ingusta de pamant facuta dea lungul peretelui din fatza (shi al celor laterali) al unei case tzaraneshti. 2) Fashie plana de teren dea lungul unui povarnish sau al unui mal. /<ucr. prispa

prispa f. pat de pamant batatorit din lungul peretelui din fatza (la o casa tzaraneasca). [Slav. PRISŬPA ridicatura de pamant].

príspa f. pl. e (vsl. prisŭpa id.; bg. prĭespa avalansha; rut. prispa prispa; pol. przyspa duna. V. nisip). Tirnatz teratza ingusta in fatza caseĭ (orĭ shi pin prejur). La casele tzaraneshtĭ e o simpla banca de lut la altele e shi chear o adevarata teratza orĭ veranda. In Serbia prisma. V. podmol trotuar refugiŭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

príspa s. f. g.d. art. príspei; pl. príspe

príspa s. f. g.d. art. príspei; pl. príspe

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PRÍSPA s. 1. (reg.) mal pragush prus streashina streie taban talpoane (pl.) tarnatz vatra (Transilv.) podmol (prin Maram.) prici (Transilv.) suparete (Maram.) shatra. (~ a unei case tzaraneshti.) 2. v. platforma.

PRISPA s. 1. (reg.) mal pragush prus streashina streie taban talpoane (pl.) tirnatz vatra (Transilv.) podmol (prin Maram.) prici (Transilv.) suparete (Maram.) shatra. (~ a unei case tzaraneshti.) 2. (GEOGR.) platforma tapshan.

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

príspa (príspe) s. f. Un fel de terasa ingusta dea lungul fatzadei caselor tzaraneshti. Sl. (bg.) prisŭpa „terasament” cf. bg. prĕspa „avalansha” ceh. pŕispa „duna” (Cihac II 213; Tiktin; Conev 80).

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

prispa prispe s. f. scaun inalt ashezat langa bar.

spanac pe prispa! expr. (intl.) nu spui nimic!

Intrare: prispa
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prispa
  • prispa
plural
  • prispe
  • prispele
genitiv-dativ singular
  • prispe
  • prispei
plural
  • prispe
  • prispelor
vocativ singular
plural
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

prispa, prispesubstantiv feminin

  • 1. Terasa ingusta inaltzata dea lungul peretelui din fatza (uneori shi al celor laterali) la casele tzaraneshti lipita cu pamant sau pardosita cu scanduri adesea marginita de o balustrada scunda de lemn sau de zidarie. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote Cind am batut cu picioarele in prispa sa deschis usha shi nea dat drumul in tinda matusha lui Culai. SADOVEANU N. F. 125. DLRLC
    • format_quote Pe prispa de lut avind furca la briu Sta Vica. COSHBUC P. II 204. DLRLC
    • format_quote SHitzi ashazao pernioara Pe prispa serileafara. ALECSANDRI P. P. 356. DLRLC
  • 2. Portziune de teren cu suprafatza plana fara denivelari (situata la diferite altitudini). DEX '09 DEX '98
    • format_quote Malul din dreapta se pleaca dezvalind prispe largi de pajishte. VLAHUTZA la CADE. DLRLC
    • format_quote Vinon codru la izvorul Care tremura pe prund Unde prispa cea de brazde Crengi plecate o ascund. EMINESCU O. I 75. DLRLC
    • diferentziere Ridicatura mica de teren dea lungul unei coaste al unui mal. DLRLC
    • diferentziere Fashie plana de teren dea lungul unui povarnish sau al unui mal. NODEX
  • 3. Dig rudimentar de pamant sau de lemn folosit pentru a mentzine nivelul apei in baltzi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.