12 definitzii pentru plita

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PLÍTA plite s. f. Placa de fonta cu ochiuri acoperite cu rotitze care constituie partea de deasupra a unei mashini de gatit; p. ext. mashina de gatit. ♦ Aparat electric de laborator care serveshte la incalzirea directa a vaselor de sticla cu fund plat; incalzitor electric de laborator. Din rus. ceh. plita ucr. plyta.

PLÍTA plite s. f. Placa de fonta cu ochiuri acoperite cu rotitze care constituie partea de deasupra a unei mashini de gatit; p. ext. mashina de gatit. ♦ Aparat electric de laborator care serveshte la incalzirea directa a vaselor de sticla cu fund plat; incalzitor electric de laborator. Din rus. ceh. plita ucr. plyta.

plita sf [At: DDRF / V: (reg) pri~ / Pl: ~te / E: rs ucr плита ceh plita] 1 Placa de fonta cu unul sau cu mai multe ochiuri acoperite cu rotitze care constituie partea de deasupra a unei mashini de gatit. 2 (Pgn) Mashina de gatit. 3 (Rar) Soba. 4 Dispozitiv metalic in forma de plita (1) fixat pe un postament care serveshte la gatitul mancarii la incalzirea unor lichide etc. cu ajutorul gazului metan sau al curentului electric. 5 (Reg; if prita) Politza la cuptor la soba sub fereastra etc. 6 Aparat electric de laborator care serveshte la incalzirea directa a vaselor de sticla cu fund plat.

PLÍTA plite s. f. Placa de fonta de obicei cu una sau mai multe gauri acoperite cu rotitze care constituie partea de deasupra a unei mashini de gatit; p. ext. mashina de gatit (facuta din fonta). Trase cu un betzishor o rotitza de la plita shi lasa biletzelul sai cada peste jar. MIHALE O. 67. Afara subt un shopron era plita de vara. CAMIL PETRESCU O. II 519.

PLÍTA ~e f. 1) Placa de fonta cu doua (sau mai multe) ochiuri acoperite cu nishte cercuri de diferite marimi care constituie partea de deasupra a sobei de gatit. 2) Instalatzie de gatit prevazuta cu o astfel de placa. ◊ ~ electrica reshou. /<rus. ucr. plita

plíta f. pl. e (rut. rus. pol. ceh. plita lespede vsl. plita. plinŭta d. vgr. plinthos caramida). Est. Placa de schija cu ochĭurĭ care se pun oalele la foc k sa se prepare bucatele. Mashina de bucatarie de preparat bucate. In Arg. prita.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

plíta s. f. g.d. art. plítei; pl. plíte

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PLÍTA s. (reg.) tabla (prin Transilv. shi Olt.) plat (Transilv.) ploatan (Bucov.) shparhat. (~ a sobei a mashinii de gatit.)

PLITA s. (reg.) tabla (prin Transilv. shi Olt.) plat (Transilv.) ploatan (Bucov.) shparhat. (~ a sobei a mashinii de gatit.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

plíta (plíte) s. f. 1. Tabla de fonta la mashinile de gatit. 2. Mashina de gatit. Sl. (rut. ceh.) plita (Cihac II 265; Miklosich Fremdw. 118; Conev 62) din sl. plinŭta < gr. πλίνθος cf. ngr. πλίθα.

Intrare: plita
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • plita
  • plita
plural
  • plite
  • plitele
genitiv-dativ singular
  • plite
  • plitei
plural
  • plite
  • plitelor
vocativ singular
plural
prita
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

plita, plitesubstantiv feminin

  • 1. Placa de fonta cu ochiuri acoperite cu rotitze care constituie partea de deasupra a unei mashini de gatit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Trase cu un betzishor o rotitza de la plita shi lasa biletzelul sai cada peste jar. MIHALE O. 67. DLRLC
    • 1.1. prin extensiune Mashina de gatit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Afara subt un shopron era plita de vara. CAMIL PETRESCU O. II 519. DLRLC
    • 1.2. Aparat electric de laborator care serveshte la incalzirea directa a vaselor de sticla cu fund plat; incalzitor electric de laborator. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.