20 de definitzii pentru platforma

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PLATFÓRMA platforme s. f. I. 1. Suprafatza orizontala plana a unui vehicul a unui aparat de ridicat etc. care se incarca marfuri vite etc.; p. ext. vagon sau camion deschis fara peretzi shi fara acoperish utilizat pentru transporturi. Platforma de lansare = suport plan orizontal de care rachetele teleghidate decoleaza vertical; rampa de lansare. Platforma spatziala = satelit artificial de mari dimensiuni constituind o baza permanenta pentru cercetarea spatziului cosmic shi pentru lansarea navelor interplanetare. Platforma de foraj marin = platforma (I 1) care se afla instalatzii de forare a putzurilor pentru extragerea petrolului din subsolul marii. ♦ Parte a unui tramvai a unui autobuz a unui vagon de tren etc. in dreptul ushilor pe unde urca sau coboara calatorii. 2. Element plan al unei constructzii. ♦ Palier al unei scari. 3. Constructzie sau suprafatza de teren plana amenajata pentru efectuarea unor lucrari cu caracter tehnic pentru instalarea unui utilaj pentru verificarea unor mashini sau aparate pentru depozitarea unor materiale etc. 4. Teren de cele mai multe ori plan situat la diferite inaltzimi. 5. (Sport) Instalatzie orizontala rigida de 26 m lungime acoperita cu un strat antiderapant de care se executa sarituri in apa. 6. (Geol.) Teritoriul intins shi rigid al scoartzei Pamantului afectat numai de mishcari epirogenetice. II. 1. Program de activitate sau de revendicari politice al unui partid al unei grupari sau al unui om politic. 2. Obiectul problemele punctul de vedere al unei discutzii. Din fr. plateforme.

platforma sf [At: MO (1860) 71/12 / Pl: ~me / E: fr plateforme] 1 Suprafatza de teren plana orizontala amenajata in vederea folosirii in diverse scopuri Si: platou (2). 2 (Pex) Constructzie plana orizontala amenajata pe o platforma (1). 3 Suprafatza orizontala plana a unui vehicul a unui aparat de ridicat etc. care se incarca marfuri vite etc. 4 (Is) ~ de lansare Suport plan orizontal de care rachetele teleghidate decoleaza vertical. 5 (Is) ~ spatziala Satelit artificial de mari dimensiuni constituind o baza permanenta pentru cercetarea spatziului cosmic shi pentru lansarea navelor interplanetare. 6 (Is) ~ de foraj marin Platforma (3) care se afla instalatzii de forare a putzurilor pentru extragerea petrolului de pe fundul marii. 7 Forma de relief plana situata la o altitudine oarecare Vz platou. 8 (Glg) Unitate structurala veche a scoartzei pamantului cu fundamentul cutat peste care sunt depuse depozite sedimentare aproape orizontale. 9 (Is) ~ continentala Regiune a fundului bazinelor oceanice cuprinsa intre linia de tzarm shi coasta continentala. 10 Element de constructzie al unei cladiri cu o suprafatza plana Vz terasa. 11 Palier1 al unei scari. 12 Acoperish al unei cladiri in forma de terasa. 13 (Pex) Camion deschis fara peretzi shi fara acoperish utilizat pentru transporturi. 14 (Ic) Vagon~ Vagon prevazut cu o platforma (3) de mari dimensiuni. 15 Parte a unui tramvai autobuz vagon de cale ferata orizontala shi plana mai inaltzata sau mai coborata fatza de rest situata la cele doua capete ale vehiculului unde pasagerii stau in picioare. 16 Loc de pe locomotiva unde sta mecanicul. 17 Constructzie sau suprafatza de teren plana amenajata pentru efectuarea unor lucrari cu caracter tehnic pentru instalarea unui utilaj pentru verificarea unor mashini shi aparate pentru depozitarea unor materiale etc. 18 (Spt) Instalatzie prevazuta cu o suprafatza plana shi orizontala rigida de 26 m lungime acoperita cu un strat antiderapant de care se executa sarituri in apa. 19 (Fig) Program ideologic de activitate sau de revendicari politice al unui partid al unei grupari al unui om politic etc. 20 (Rar) Obiect probleme nivel punct de vedere al unei discutzii.

PLATFÓRMA platforme s. f. I. 1. Suprafatza orizontala plana a unui vehicul a unui aparat de ridicat etc. care se incarca marfuri vite etc.; p. ext. vagon sau camion deschis fara peretzi shi fara acoperish utilizat pentru transporturi. ♦ Platforma de lansare = suport plan orizontal de care rachetele teleghidate decoleaza vertical; rampa de lansare. ♦ Parte a unui tramvai a unui autobuz a unui vagon de tren etc. in dreptul ushilor pe unde urca sau coboara calatorii. 2. Element plan al unei constructzii. ♦ Palier al unei scari. 3. Constructzie sau suprafatza de teren plana amenajata pentru efectuarea unor lucrari cu caracter tehnic pentru instalarea unui utilaj pentru verificarea unor mashini sau aparate pentru depozitarea unor materiale etc. 4. Teren de cele mai multe ori plan situat la diferite inaltzimi. 5. (Sport) Instalatzie orizontala rigida de 26 m lungime acoperita cu un strat antiderapant de care se executa sarituri in apa. 6. (Geol.) Unitate structurala veche a scoartzei pamantului cu fundamentul cutat peste care sunt depuse depozite sedimentare aproape orizontale. II. 1. Program de activitate sau de revendicari politice al unui partid al unei grupari sau al unui om politic. 2. Obiectul problemele punctul de vedere al unei discutzii. Din fr. plateforme.

PLATFÓRMA platforme s. f. I. 1. Suprafatza orizontala plana a unui vehicul a unui aparat de ridicat etc. care se incarca marfuri vite; p. ext. vagon sau camion deschis fara peretzi shi fara acoperish utilizat pentru transporturi. Tancurile intzepenite pe platformele vagoanelor pareau monshtri adormitzi in preajma unei dezlantzuiri. CAMILAR N. II 101. Motorul ascensorului e pus in mishcare ne suim pe platforma shi incepem sa coborim. BOGZA TZ. 67. ♦ Parte a unui tramvai a unui autobus a unui vagon de tren in fatza ushilor de urcare shi de coborire (unde se poate sta in picioare). Controlorul ishi ridica chipiul ishi shterse fruntea apoi trecu pe platforma vagonului urmator. DUMITRIU N. 7. Doi tineri elegantzi de pe treapta platformei de dinainte se dau jos. CARAGIALE O. II 169. Element de constructzie al unei cladiri cu o suprafatza plana. V. terasa. ♦ Placa sau suprafatza de teren plana care se poate instala un utilaj sau care serveshte la depozitare transbordare transportare etc. ♦ Rampa. Platforma de incercare = ansamblu de instalatzii fixe folosind la incercarea mashinilor. 3. Suprafatza de teren plana uneori nivelata sau amenajata special care serveshte k baza pentru ashezarea unei cai pentru lansarea unui pod etc. 4. Loc amenajat special care se depune spre fermentare gunoiul necesar ingrasharii pamintului. Au folosit cimentul shi betonul pentru a ridica platforme moderne care au strins gunoiul necesar ogoarelor sarace. BOGZA O. 270. 5. Teren de cele mai multe ori plan situat la diferite altitudini. Pe un deal mare se afla un loc numit Cetatzuia unde se vede o platforma patrulaterala de 8 prajini. ODOBESCU S. II 176. II. Fig. 1. Program de activitate sau de revendicari politice al unui partid al unui grup sau al unui om politic. Platforma electorala. 2. Obiectul problemele unei discutzii. O inteligenta shi folositoare lupta de opiniuni nu poate avea loc decit atunci cind ambii adversari aleg shi recunosc deopotriva platforma discutziunii. GALACTION O. I 232.

PLATFÓRMA s.f. I. 1. Suprafatza plata plansheu mobil sau fix (la un vehicul la un vagon etc.). ♦ Parte a unui tramvai a unui autobuz etc. pe unde urca sau coboara calatorii. ♦ Vagon (auto)camion care are o suprafatza plata deschisa pentru transport. 2. Parte a unei cladiri formata dintro suprafatza orizontala plana. ♦ Rampa pentru incarcarea shi descarcarea vagoanelor. 3. Portziune mai rigida shi mai solida a scoartzei terestre. ♦ Platforma continentala = marginea submersa a continentelor care se inclina ushor de la tzarm spre povarnishul continental. ♦ Loc shes (pe un deal pe un munte). II. (Fig.) Program expunere de principii ale unui partid politic ale unei grupari oarecare baza teoretica. [< fr. plateforme cf. germ. Plattform].

PLATFÓRMA s. f. I. 1. suprafatza orizontala plana plansheul mobil sau fix (la un vehicul la un vagon etc.). ♦ vagon (auto)camion care are o suprafatza plata deschisa. ♦ parte a unui tramvai autobus etc. pe unde urca sau coboara calatorii. 2. loc rezervat la bordul unor nave pentru apuntarea avioanelor shi elicopterelor. ♦ suprafatza de teren care se ridica noi constructzii. ♦ ~ de lansare = loc amenajat pentru lansarea rachetelor mari; ~ spatziala = satelit artificial de mari dimensiuni baza de lansare de pe orbita a navelor interplanetare; ~ industriala = zona in care sunt concentrate mai multe unitatzi industriale. 3. parte a unei cladiri formata dintro suprafatza orizontala plana. ♦ rampa pentru incarcarea shi descarcarea vagoanelor. 4. (sport) instalatzie orizontala rigida de care se executa sarituri in apa. 5. portziune mai rigida shi mai solida a scoartzei terestre. ♦ ~ continentala = zona a fundului marii care se inclina ushor de la tzarm spre povarnishul continental. ♦ constructzie plutitoare sau fixa destinata forajului marin. ♦ loc shes (pe un deal pe un munte). II. (fig.) program expunere de principii ale unui partid politic ale unei grupari oarecare baza teoretica. (< fr. pateforme)

platfórma s. f. (constr.) Suprafatza de teren care se ridica noi constructzii tehnice shi culturale ◊ „Intrarea in functziune a noii unitatzi marcheaza aici debutul celei mai tinere platforme a industriei noastre electrotehnice.” R.l. 17 IV 75 p. 1. ◊ „Adunarea are loc pe platforma de la Politehnica.”; v. shi Oltcit spalatoriecuratzatorie (din fr. plateforme; DEX DN3)

PLATFÓRMA ~e f. 1) Suprafatza plana orizontala a unui vehicul sau a unui aparat de ridicat care se instaleaza obiectele de transportat. 2) Vagon al unui vehicul public fara acoperish shi cu peretzii foarte joshi folosit pentru transportarea marfurilor. 3) Parte a unui vehicul de transport in comun din apropierea ushilor pe unde urca shi coboara pasagerii. 4) Element plan de constructzie. 5) Parte orizontala plana de la fiecare cotitura a unei scari din interiorul unui bloc; odihna; palier. 6) Suprafatza plana de teren situata la o anumita altitudine. 7) sport Instalatzie orizontala rigida de catziva metri lungime de care se executa sarituri in apa. 8) fig. Ansamblu de idei care este pus la baza unei actziuni politice in comun. ~ electorala. /<fr. plateforme

platforma f. 1. acoperishul unei cladiri ce n’are culme: platforma vagoanelor; 2. ridicatura de pamant care s’asheaza tunuri in baterie.

*platfórma f. pl. e (fr. plateforme). Suprafatza plana orizontala care potzĭ sta k la intrarile vagoanelor la unele scarĭ saŭ turnurĭ p. a te odihni din distantza in distantza sh. a. Fig. Ideĭ proĭecte care te potzĭ baza k sa solicitzĭ voturile saŭ increderea partizanilor in politica. Arm. Prispa inaltzatura terasa podish care se pune tunu in baterie. V. grindish.

camiónplatfórma s. n. Camion cu partea din spate alcatuita dintro platforma ◊ „Recent a fost incercata rezistentza Podului Lukeukiao [...] din timpul dinastiei Kin (1115 1234). Mai intai la traversat un camionplatforma cu o incarcatura de 400 de tone.” R.l. 30 VIII 77 p. 6 (din camion + platforma dupa fr. camion à plateforme; DT)

platfórmaaerodróm s. f. Rampa de lansare ◊ „De pe o platformaaerodrom tocmai se inaltza elicopterul cu peshte.” Sc. 28 VIII 65 p. 6 //din platforma + aerodrom//

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

platfórma s. f. g.d. art. platfórmei; pl. platfórme

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PLATFÓRMA s. I. 1. v. rampa. 2. platou. (Pe o ~ larga se ridica fabrica.) 3. (GEOGR.) prispa tapshan. (O ~ impadurita.) 4. (GEOL.) cratogen. (~ Siberiana.) 5. (GEOGR. GEOL.) platforma continentala v. shelf. II. (POL.) program. (~ prezentata de partidul...)

PLATFORMA s. 1. rampa. (~ de lansare.) 2. platou. (Pe o ~ larga se ridica fabrica.) 3. (GEOGR.) prispa tapshan. (O ~ impadurita.) 4. (GEOL.) cratogen. (~ Siberiana.) 5. (GEOGR. GEOL.) platforma continentala = shelf.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

platforma continentala (engl.= continental platform) component al marginii continentale; este o zona submersa cvasiplana care se intinde de la tzarm spre larg pana la marginea de sus a povarnishului continental; este continuarea ariei continentale. P.c. are o largime foarte variabila media pe Glob fiind de 78 km; adancimea variaza intre 20 550 m media fiind 133 m iar inclinarea este de 9°07′. Spre larg p.c. prezinta o muchie constituind flexura continentala; p.c. este acoperita de o mare epicontinentala (ex.: M. Nordului). Sin. shelf platou continental. V. shi margine continentala. (V.M.)

PLATFORMA DE ATERIZAREDECOLARE suprafatza plana de teren amenajata pentru decolareaaterizarea elicopterelor shi a avioanelor cu decolare shi aterizare verticala. Sunt construite din acelashi material k shi pistele (v.) avand aceeashi dotare dar dimensiunile de 50/50 m.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

PLATFORMA SOMESHANA v. Podishul Someshan.

Intrare: platforma
platforma substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • platforma
  • platforma
plural
  • platforme
  • platformele
genitiv-dativ singular
  • platforme
  • platformei
plural
  • platforme
  • platformelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

platforma, platformesubstantiv feminin

  • 1. Suprafatza orizontala plana a unui vehicul a unui aparat de ridicat etc. care se incarca marfuri vite etc.. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Tancurile intzepenite pe platformele vagoanelor pareau monshtri adormitzi in preajma unei dezlantzuiri. CAMILAR N. II 101. DLRLC
    • format_quote Motorul ascensorului e pus in mishcare ne suim pe platforma shi incepem sa coborim. BOGZA TZ. 67. DLRLC
    • 1.1. prin extensiune Vagon sau camion deschis fara peretzi shi fara acoperish utilizat pentru transporturi. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.2. Platforma de lansare = suport plan orizontal de care rachetele teleghidate decoleaza vertical; rampa de lansare. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 1.3. Platforma spatziala = satelit artificial de mari dimensiuni constituind o baza permanenta pentru cercetarea spatziului cosmic shi pentru lansarea navelor interplanetare. DEX '09 MDN '00
    • 1.4. Platforma de foraj marin = platforma care se afla instalatzii de forare a putzurilor pentru extragerea petrolului din subsolul marii. DEX '09 MDN '00
    • 1.5. Platforma industriala = zona in care sunt concentrate mai multe unitatzi industriale. MDN '00
    • 1.6. Parte a unui tramvai a unui autobuz a unui vagon de tren etc. in dreptul ushilor pe unde urca sau coboara calatorii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Controlorul ishi ridica chipiul ishi shterse fruntea apoi trecu pe platforma vagonului urmator. DUMITRIU N. 7. DLRLC
      • format_quote Doi tineri elegantzi de pe treapta platformei de dinainte se dau jos. CARAGIALE O. II 169. DLRLC
    • 1.7. Loc rezervat la bordul unor nave pentru apuntarea avioanelor shi elicopterelor. MDN '00
  • 2. Element plan al unei constructzii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.1. Palier al unei scari. DEX '09 DEX '98
    • 2.2. Rampa. DLRLC DN
      sinonime: rampa
      • 2.2.1. Platforma de incercare = ansamblu de instalatzii fixe folosind la incercarea mashinilor. DLRLC
  • 3. Constructzie sau suprafatza de teren plana amenajata pentru efectuarea unor lucrari cu caracter tehnic pentru instalarea unui utilaj pentru verificarea unor mashini sau aparate pentru depozitarea unor materiale etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 3.1. Loc amenajat special care se depune spre fermentare gunoiul necesar ingrasharii pamantului. DLRLC
      • format_quote Au folosit cimentul shi betonul pentru a ridica platforme moderne care au strins gunoiul necesar ogoarelor sarace. BOGZA O. 270. DLRLC
  • 4. Portziune mai rigida shi mai solida a scoartzei terestre. DN
    • 4.1. Platforma continentala = marginea submersa a continentelor care se inclina ushor de la tzarm spre povarnishul continental. DN
    • 4.2. Teren de cele mai multe ori plan situat la diferite inaltzimi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Pe un deal mare se afla un loc numit Cetatzuia unde se vede o platforma patrulaterala de 8 prajini. ODOBESCU S. II 176. DLRLC
  • 5. sport Instalatzie orizontala rigida de 26 m lungime acoperita cu un strat antiderapant de care se executa sarituri in apa. DEX '09 DEX '98
  • 6. geologie Teritoriul intins shi rigid al scoartzei Pamantului afectat numai de mishcari epirogenetice. DEX '09
  • 7. Program de activitate sau de revendicari politice al unui partid al unei grupari sau al unui om politic. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Platforma electorala. DLRLC
  • 8. Obiectul problemele punctul de vedere al unei discutzii. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote O inteligenta shi folositoare lupta de opiniuni nu poate avea loc decit atunci cind ambii adversari aleg shi recunosc deopotriva platforma discutziunii. GALACTION O. I 232. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.