14 definitzii pentru numerar

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

NUMERÁR s. n. Valoare baneasca in monede sau in hartiemoneda care poate servi direct pentru plata; bani lichizi bani gheatza. Din fr. numeraire lat. numerarius.

NUMERÁR s. n. Valoare baneasca in monede sau in hartiemoneda care poate servi direct pentru plata; bani lichizi bani gheatza. Din fr. numeraire lat. numerarius.

numerar ~a [At: NEGULICI / V: (ivp) ~mar~ / Pl: ~i ~e / E: fr numéraire] 1 a (Inv; d. bani monede) Care are curs oficial. 23 sn a (SHis valoare ~a) (Valoare baneasca in moneda sau hartiemoneda) care poate servi direct pentru plata. 4 sn Bani sau semne ale acestora in forma lor fizica de bilete de banca bilete de tezaur moneda metalica shi moneda divizionara. 5 sn Suma determinata de bani. 6 sn (Ilav) In ~ In bani platitzi pe loc Si: (pfm) peshin.

NUMERÁR s. n. (Cu sens colectiv) Valoare baneasca in monede sau in hirtiemoneda (shi nu in efecte sau in hirtii de valoare); bani lichizi bani gheatza. Gospodaria colectiva ishi pastreaza numerarul disponibil in cont curent la Banca de Stat sau la C.E.C. STAT. GOSP. AGR. 30. ◊ Loc. adv. In numerar = in bani lichizi. Salariul se va plati in numerar in mod exceptzional se va putea plati shi in natura dar numai partzial potrivit dispozitziunilor ce se vor stabili. COD. M. 21.

NUMERÁR s.n. Suma de bani in monede sau in hartiemoneda; bani lichizi. [Cf. fr. numéraire].

NUMERÁR s. n. suma de bani in monede sau in hartiemoneda. (< fr. numéraire lat. numerarius)

NUMERÁR n. Suma de bani in monede sau in bancnote; bani gheatza; bani peshin; bani lichizi. ♦ (A plati) in ~ (a plati) in bani lichizi. /<fr. numéraire lat. numerarius

numerar n. bani numaratzi: a plati in numerar.

* numerár a adj. (lat. numerarius). Care se numara prezent peshin naht gheatza: banĭ numerarĭ. S.n. fara pl. Banĭ la dispozitziune banĭ gata de pus in circulatziune: in banca era mult numerar.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

NUMERAR adj. invar. gata gheatza lichid sunator (pop. shi fam.) numarator peshin (inv.) naht. (A cumpara ceva cu bani ~.)

Intrare: numerar
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • numerar
  • numerarul
  • numeraru‑
plural
genitiv-dativ singular
  • numerar
  • numerarului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

numerarsubstantiv neutru

  • 1. Valoare baneasca in monede sau in hartiemoneda care poate servi direct pentru plata; bani lichizi bani gheatza. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Gospodaria colectiva ishi pastreaza numerarul disponibil in cont curent la Banca de Stat sau la C.E.C. STAT. GOSP. AGR. 30. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala In numerar = in bani lichizi. DLRLC
      • format_quote Salariul se va plati in numerar in mod exceptzional se va putea plati shi in natura dar numai partzial potrivit dispozitziunilor ce se vor stabili. COD. M. 21. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.