18 definitzii pentru mica (min.)
din care- explicative (10)
- morfologice (3)
- relatzionale (2)
- etimologice (1)
- specializate (1)
- enciclopedice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
MÍK1 s. f. Familie de minerale cristalizate cu luciu sticlos sidefos care se desfac ushor in foitze subtziri (elastice shi transparente) folosite in industria electrotehnica a unor materiale de constructzie la fabricarea unor sorturi de hartie shi vopsele etc. Din fr. mica.
mik2 sf [At: SHINCAI ap. DR. V 560 / V: (rar) k / E: fr mica] Grup de minerale cristalizate care se desfac ushor in foitze subtziri elastice shi transparente utilizate mai ales k izolante electrice shi termice.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
MÍK1 mice s. f. Familie de minerale cristalizate cu luciu sticlos sidefos care se desfac ushor in foitze subtziri (elastice shi transparente) intrebuintzate in industria electrotehnica a unor materiale de constructzie la fabricarea unor sorturi de hartie shi vopsele etc. Din fr. mica.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
MÍK 2 s. f. Familie de minerale cristalizate care se desfac in foitze subtziri elastice shi flexibile shi care sint raspindite k minerale principale in rocile eruptive shi cristaline fiind folosite mai ales k materie izolanta electrica shi termica. La lumina lampilor... straturile de mica sclipeau tainic in peretzii galeriei. DUMITRIU V. L. 43. O geanta cu geam de mica prin care se intrevedeau hartzi shi planuri. MIRONESCU S. A. 114. TZarmi de nisip cu sparturi de mica schinteietoare prin el. MACEDONSKI O. III 3.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
MÍK s.f. Grup de minerale de siliciu shi aluminiu cristalizate care se desfac in foitze de obicei elastice. [Pron. cii. / < fr. mica cf. lat. mica bucatzica].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
MÍK s. f. mineral din silicat de aluminiu shi potasiu cristalizat clivabil care abunda in rocile eruptive shi metamorfice. (< fr. mica)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
MÍK1 f. Mineral cristalizat transparent de diferite culori cu proprietatea de a se desface ushor in placi subtziri shi elastice intrebuintzate in special k izolant electric shi termic. [G.D. micii] /<fr. mica
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
2) *mík f. pl. inuz. ĭ shi e (lat. mica farmatura. V. nimic). Min. Silicat aluminos cu luciŭ metalic o peatra care se desface in foĭ transparente care pot fi intrebuintzate shi k geamurĭ. (V. moscovita).
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
mik sf vz mica2
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
mica f. piatra compusa din foitze subtziri elastice flexibile shi cu lustru metalic.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
mík2 (mineral) s. f. g.d. art. mícii
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
mík (mineral) s. f. g.d. art. mícii
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
mica (mineralogie) gen. micii
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
MÍK s. v. maicutza mamica.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
mik s. v. MAICUTZA. MAMICA.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
mík (ci) s. f. Fragment farima parcela parte. Lat. mῑk (Pushcariu 1068; CandreaDens. 1093; Tiktin; REW 5559) cf. it. mica fr. mie sp. miga. Der. din sl. migŭ „clipa moment” (bg. pol. mig sb. rus. miga) propusa de Graur BL VI 156 shi de Scriban se bazeaza pe expresii k o mica de ceas in care mica dobindeshte sensul special de „parte dintro ora” shi pare posibila doar k incrucishare semantica. E dubletul lui mica s. f. (mineral in foitze) din fr. (lat.) mica. Probabil acelashi cuvint este cel care sa pastrat in expresia mici farime (var. mii farime mii shi farime) cu sensul de „bucatzele” in care mici „bucatzi” sa confundat cu mici „de marime redusa”. Cf. dumica nimic.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
mica (engl.= mica) termen utilizat pentru a desemna un min. sau un grup de min. cu habitus lamelar foios shi clivaj perfect. M. cristalizeaza in s. monoclinic shi sunt filosilicatzi in care cationii se pot substitui unii pe altzii generand diverse var.: de K (muscovit) Fe Mg (biotit) Li (lepidolit); m. intra in constitutzia pegmatitelor sh. crist. rocilor sedimentare detritice.
- sursa: Petro-Sedim
- adaugata de raduborza
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
MÍK (< fr.) s. f. 1. Grupa de aluminosilicatzi naturali de potasiu cu un contzinut variabil de magneziu fier mai rar litiu mangan crom titan vanadiu sh.a. cristalizatzi in sistemul monoclinic. M. au luciul sticlos sidefos se desfac in foi subtziri shi elastice dupa clivaj shi au culori diferite datorate chimismului variabil; alba la muscovit neagra la biotit galbenabruna la flogopit rozvioleta la lepidolit verde la fluxit (mica cromifera) etc. Component important al unor roci eruptive shi metamorfice. Utilizari diverse in industria electrotehnica a unor materiale de constructzie la fabricarea unor sorturi de hartie shi vopsele a unor absorbantzi shi lubrifiantzi ai sarurilor de litiu etc. 2. M. casanta = grupa de aluminosilicatzi hidratatzi de aluminiu calciu shi fier asemanatoare cu mica (1) dar cu duritatea ridicata shi casanta (ex. margaritul alb shi cloritoidul galbenverzui); componenta a unor roci metamorfice.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F46) | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural | — | — | |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural | — | — | |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
miksubstantiv feminin
- 1. Familie de minerale cristalizate cu luciu sticlos sidefos care se desfac ushor in foitze subtziri (elastice shi transparente) intrebuintzate in industria electrotehnica a unor materiale de constructzie la fabricarea unor sorturi de hartie shi vopsele etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- La lumina lampilor... straturile de mica sclipeau tainic in peretzii galeriei. DUMITRIU V. L. 43. DLRLC
- O geanta cu geam de mica prin care se intrevedeau hartzi shi planuri. MIRONESCU S. A. 114. DLRLC
- TZarmi de nisip cu sparturi de mica schinteietoare prin el. MACEDONSKI O. III 3. DLRLC
-
etimologie:
- mica DEX '09 DEX '98 DN