17 definiții pentru mascat

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MASCÁT, -Ă, mascați, -te, adj. 1. Care poartă mască (1), acoperit cu o mască; măscuit. ◊ Bal mascat = bal la care participanții sunt deghizați și poartă mască (1). 2. Care nu se vede, fiind acoperit de un alt obiect, de un strat de material etc.; care este ascuns privirilor; camuflat. ♦ Fig. Care ascunde realitatea sub o aparență înșelătoare; disimulat. – V. masca.

MASCÁT, -Ă, mascați, -te, adj. 1. Care poartă mască (1), acoperit cu o mască; măscuit. ◊ Bal mascat = bal la care participanții sunt deghizați și poartă mască (1). 2. Care nu se vede, fiind acoperit de un alt obiect, de un strat de material etc.; care este ascuns privirilor; camuflat. ♦ Fig. Care ascunde realitatea sub o aparență înșelătoare; disimulat. – V. masca.

mascat1, ~ă [At: HELIADE, D. J. 176/6 / Pl: ~ați, ~e / E: masca] 1-2 smf, a (Persoană) cu fața acoperită de mască1 (1). 3 a (Îîs) Bal - Bal la care participanții poartă mască și, uneori, sunt deghizați. 4 a Care este ascuns privirilor Si: camuflat. 5 a# Care ascunde realitatea sub o aparență înșelătoare Si: disimulat.

mascat2 s vz mușcată1

MASCÁT, -Ă, mascați, -te, adj. Care poartă mască, acoperit cu o mască. Mă duc drept la el... Dar dacă o fi mascat? CARAGIALE, O. I 208. * Bal mascat = bal la care participanții sînt deghizați și poartă mască. Mulți și-au înfățișat războiul ca o bătaie de flori și confeti la șosea, ca un bal mascat în uniformă ARGHEZI, P. T. 69. Se răzbună punînd să se taie cozile Zoei cu prilejul unui bal mascat. BOLINTINEANU, O. 450. ♦ Care nu se vede, fiind acoperit de un alt obiect, de un strat de material etc.; ascuns, tăinuit. Ușa din dreapta tronului, fiind o ușă mascată, e acoperită toată cu catifea roșie brodată. CAMIL, PETRESCU, O. II 409.

mascat a. bal mascat, în care dansatorii poartă o mască și sunt deghizați.

*mascát, -ă adj. (fr. masqué). Ascuns supt mască: om mascat. Bal mascat, în care persoanele poartă măștĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+mascat adj. m., s. m., pl. mascați; adj. f. masca, pl. mascate

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MASCÁT adj. 1. (înv.) măscuit. (Persoane ~.) 2. v. acoperit. 3. v. secret.

MASCÁT adj. v. disimulat.

MASCAT adj. 1. (înv.) măscuit. (Persoane ~.) 2. acoperit, ascuns, camuflat. (O ușă ~.) 3. ascuns, camuflat, secret. (Pătrunde pe o intrare ~.)

mascat adj. v. DISIMULAT.

Mascat ≠ mărturisit

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MASCAT (MASQAT sau MUSCAT), capitala sultanatului Oman, situată în SE Pen. SArabia, în NE țării, port pe țărmul G. Oman; 380 mii loc. (1990, cu suburbiile Matrah, Ruwi, Sib, Madinat el-Qabus). Aeroport. Nod caravanier. Ind. chimică. Producție meșteșugărească. Export de curmale, fructe și pește uscat. Fundat în sec. 15; capitală din 1971.

MUSCAT v. Mascat.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

mascat, mascați s. m. polițist care acționează cu cagula pe față; membru al unei brigăzi antiteroriste.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MASCÁT1, -Ă adj. 1. (Despre oameni) Care poartă mască1 (I 1), cu fața acoperită de mască. Peste cîteva minute veni însoțită de două dame și doi cavaleri mascați. ROM. LIT. 4141/31. Mă duc drept la el. .. Dar dacă o fi mascat? CARAGIALE, O. I, 209. Din curțile albăstrite de înserare, ieșeau și intrau fantome mascate, purtînd în palme daruri și lucruri. KLOPSTOCK, F. 145. Ai ieșit la braț cu mica dona Diata, mascată și ea. CAMIL PETRESCU, T. II, 242. La crăciun, în sărbători, se făcea horă în care se prindea și brezaia, care era om sau femeie mascat. H IV 67. ◊ Bal mascat = bal la care participanții poartă mască și, uneori, sînt deghizați. Cf. HELIADE, J. 176/6. El nu s-a îmbrăcat ciobănește pentru bal mascat. GHEREA, ST. CR. III, 361. Mulți și-au înfățișat războiul ca o bătaie de flori și confeti la șosea, ca un bal mascat în uniformă. ARGHEZI, P. T. 69. A trecut de mult carnavalul și sezonul balurilor mascate. C. PETRESCU, A. R. 13. ◊ (Substantivat) Unii din oamenibărbați, femei si copii-. . . se transformă în mascați; adică pun pe ochi, față, o mască pe care o cumpără înadins din oraș. I. CR. II, 186, cf. ALR II/I MN 81, 2 689/537, 682, A V 26. 2. Care este ascuns privirilor; camuflat. O ușă mascată. . . acoperită toată cu catifea roșie brodată. CAMIL PETRESCU, O. II, 409. 4 Care ascunde realitatea sub o aparență înșelătoare ; disimulat. Nicolaie Golescu, văzând că poate să iasă ceartă, din nou diplomat, propune și aci un fel de amînare mascată. CAMIL PETRESCU, O. II, 635, cf. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2 951. – Pl.: mascați, -te. – V. masca.

MASCAT2 subst. v. mușcată1.

Intrare: mascat
mascat adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mascat
  • mascatul
  • mascatu‑
  • masca
  • mascata
plural
  • mascați
  • mascații
  • mascate
  • mascatele
genitiv-dativ singular
  • mascat
  • mascatului
  • mascate
  • mascatei
plural
  • mascați
  • mascaților
  • mascate
  • mascatelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mascat, mascaadjectiv

  • 1. Care poartă mască, acoperit cu o mască. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: măscuit
    • format_quote Mă duc drept la el... Dar dacă o fi mascat? CARAGIALE, O. I 208. DLRLC
    • 1.1. Bal mascat = bal la care participanții sunt deghizați și poartă mască. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Mulți și-au înfățișat războiul ca o bătaie de flori și confeti la șosea, ca un bal mascat în uniformă. ARGHEZI, P. T. 69. DLRLC
      • format_quote Se răzbună punînd să se taie cozile Zoei cu prilejul unui bal mascat. BOLINTINEANU, O. 450. DLRLC
  • 2. Care nu se vede, fiind acoperit de un alt obiect, de un strat de material etc.; care este ascuns privirilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Ușa din dreapta tronului, fiind o ușă mascată, e acoperită toată cu catifea roșie brodată. CAMIL PETRESCU, O. II 409. DLRLC
    • 2.1. figurat Care ascunde realitatea sub o aparență înșelătoare. DEX '09 DEX '98
      sinonime: disimulat
etimologie:
  • vezi masca DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.