20 de definiții pentru manifestație

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MANIFESTÁȚIE, manifestații, s. f. 1. Demonstrație de masă (pe străzile unui oraș) ca expresie a simpatiei sau a protestului față de un eveniment de interes general sau față de o persoană. 2. Manifestare (1). [Var.: manifestațiúne s. f.] – Din fr. manifestation.

manifestație sf [At: CALENDAR (1857), 64 / V: (rar) ~iune / Pl: ~ii / E: fr manifestation] 1 Manifestare (1). 2 Demonstrație publică de masă.

MANIFESTÁȚIE, manifestații, s. f. 1. Demonstrație de masă (pe străzile unui oraș) ca dovadă a simpatiei sau a protestului față de un eveniment de interes general sau față de o persoană. 2. Manifestare (1). [Var.: manifestațiúne s. f.] – Din fr. manifestation.

MANIFESTÁȚIE, manifestații, s. f. Demonstrație în masă pe străzile unui oraș, ca dovadă a simpatiei, a solidarității sau a protestului față de un eveniment (în special politic) de interes general; manifestare prin care o mulțime își exprimă aprobarea sau dezaprobarea față de o persoană sau de un fapt de interes general. De la un capăt la altul al lumii, grandioasele manifestații de 1 Mai ale maselor largi populare se desfășoară sub semnul luptei pentru pace. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2651.

MANIFESTÁȚIE s.f. Demonstrație publică făcută pentru a arăta aprobarea, atașamentul sau protestul față de ceva sau față de cineva, pentru a cere satisfacerea unor revendicări. [Gen. -iei, var. manifestațiune s.f. / cf. fr. manifestation, cf. lat. manifestatio].

MANIFESTÁȚIE s. f. demonstrație de masă pentru a arăta aprobarea, atașamentul sau protestul față de un eveniment (o personalitate). (< fr. manifestation)

MANIFESTÁȚIE ~i f. Demonstrație de masă în semn de solidaritate sau de protest față de un eveniment de interes general sau față de o persoană. [G.-D. manifestației; Sil. -ți-e] /<fr. manifestation[1]

  1. Var. manifestațiune LauraGellner

MANIFESTAȚIÚNE s. f. v. manifestație.

MANIFESTAȚIÚNE s. f. v. manifestație.

manifestațiune sf vz manifestație

MANIFESTAȚIÚNE s.f. v. manifestație.

manifestați(un)e f. 1. acțiune prin care se manifestă ceva; 2. expresiune publică a unui sentiment, a unei opiniuni: o manifestațiune pacifică, patriotică.

*manifestațiúne f. (lat. manifestátio, -ónis). Acțiunea de a manifesta, de a-țĭ arăta publicamente sentimentele, opiniunea politică (ob. -áre). A face manifestațiune (ob. -áție), a te aduna și a striga arătîndu-țĭ sentimentele.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

manifestáție (-ți-e) s. f., art. manifestáția (-ți-a), g.-d. art. manifestáției; pl. manifestáții, art. manifestáțiile (-ți-i-)

manifestáție s. f. (sil. -ți-e), art. manifestáția (sil. -ți-a), g.-d. art. manifestáției; pl. manifestáții, art. manifestáțiile (sil. -ți-i-)[1]

  1. Var. manifestațiune LauraGellner

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MANIFESTÁȚIE s. demonstrație. (O ~ de amploare a maselor.)[1]

  1. Var. manifestațiune LauraGellner

MANIFESTÁȚIE s. v. afirmare, arătare, exprimare, manifestare.[1]

  1. Var. manifestațiune LauraGellner

MANIFESTAȚIE s. demonstrație. (O ~ de amploare a maselor.)

manifestație s. v. AFIRMARE. ARĂTARE. EXPRIMARE. MANIFESTARE.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MANIFESTAȚIE s. f. 1. Manifestare (1). Manifestația publică asentimentului de admirare. CALENDAR (1857), 64. Amenințările ei se schimbară în manifestații de bucurie, BOLINTINEANU, O. 269. Această clasificare trebuie să corespundă în totul realității lucrurilor, adică să cuprindă toate manifestațiunile vieții noastre sociale. PETICĂ, O. 468. Catastihul de la 1742 confirmă în totul constatarea. . . care reiese din o sumă de manifestațiuni bolnăvicioase ale vieții noastre din acel timp. BUL. COM. IST. I, 219. 2. Demonstrație (publică) de masă. Manifestație muncitorească. SAHIA, N. 41. Astăzi a avut loc o manifestație publică. BUL. FIL. VI, 14. Pe străzile Bucureștilor se desfășoară o manifestație care surprinse și pe Tudor și pe membrii guvernului. OȚETEA, T. V. 230. Grandioasele manifestații de 1 Mai ale maselor largi populare se desfășoară sub semnul luptei pentru pace. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2651. Pentru manifestațiile care vor urma, fiecare șef de ceată va lua mîine. . . cîte un steag. V. ROM. decembrie 1954, 92. Va trebui să participăm la manifestațiile pregătite de noi. BENIUC, M. C. I, 91, cf. 18. - Pl.: manifestații. – Și: (rar) manifestațiúne s. f. – Din fr. manIfestation.

Intrare: manifestație
manifestație substantiv feminin
  • silabație: -ți-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • manifestație
  • manifestația
plural
  • manifestații
  • manifestațiile
genitiv-dativ singular
  • manifestații
  • manifestației
plural
  • manifestații
  • manifestațiilor
vocativ singular
plural
manifestațiune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • manifestațiune
  • manifestațiunea
plural
  • manifestațiuni
  • manifestațiunile
genitiv-dativ singular
  • manifestațiuni
  • manifestațiunii
plural
  • manifestațiuni
  • manifestațiunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

manifestație, manifestațiisubstantiv feminin

  • 1. Demonstrație de masă (pe străzile unui oraș) ca expresie a simpatiei sau a protestului față de un eveniment de interes general sau față de o persoană. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote De la un capăt la altul al lumii, grandioasele manifestații de 1 Mai ale maselor largi populare se desfășoară sub semnul luptei pentru pace. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2651. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.