14 definitzii pentru locomotiva

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

LOCOMOTÍVA locomotive s. f. Vehicul motor de cale ferata cu sursa de energie proprie sau straina folosit pentru a remorca shi a deplasa vagoanele. Din fr. locomotive.

LOCOMOTÍVA locomotive s. f. Vehicul motor de cale ferata cu sursa de energie proprie sau straina folosit pentru a remorca shi a deplasa vagoanele. Din fr. locomotive.

locomotiva sf [At: HELIADE O. I 382 / V: (iuz) ~iv sn / Pl: ~ve / E: fr locomotive ger Lokomotive] 1 Vehicul motor de cale ferata cu surse de energie proprie sau straina folosit pentru a remorca shi a deplasa vagoanele. 2 (Is) ~ Pacific Locomotiva (1) de mare viteza cu 3 rotzi motoare folosita mai ales pentru trenurile rapide. 3 (Is) ~ Atlantic Locomotiva (1) de tractziune grea cu 5 rotzi motoare.

LOCOMOTÍVA locomotive s. f. Vehicul motor de cale ferata actzionat cu aburi (sau de un motor electric ori cu combustie interna) pentru a pune in mishcare trenurile. Locomotiva scunda cu un horn lung in chip de pilnie tragea incet shase vagoane dea lungul cimpiei. DUMITRIU N. 5. [Gara] sta singura in mijlocul cimpiei invaluita mereu in fumul locomotivelor. BOGZA C. O. 151. O locomotiva manevreaza undeva pe o linie secundara. SEBASTIAN T. 188.

LOCOMOTÍVA s.f. Vehicul de cale ferata cu mijloc de tractziune propriu folosit pentru a tracta vagoanele. ◊ Locomotiva Pacific = locomotiva de mare viteza cu trei rotzi motoare folosita mai ales pentru trenurile rapide; locomotiva Atlantic = locomotiva de tractziune grea cu cinci rotzi motoare. [Cf. fr. locomotive germ. Lokomotive].

LOCOMOTÍVA s. f. vehicul de cale ferata cu mijloc de tractziune propriu pentru a tracta vagoanele. (< fr. locomotive germ. Lokomotive)

LOCOMOTÍVA ~e f. Vehicul de cale ferata (cu sursa de energie proprie sau straina) care serveshte la remorcarea sau la deplasarea vagoanelor; mashina. /<fr. locomotive

locomotiva f. mashina de aburi ce pune in mishcare vagoanele unui tren pe cale ferata.

*locomotív a adj. (d. locomotor). Relativ la locomotziune: leziunile maduveĭ spinariĭ aduc adeseorĭ turburarĭ locomotive. S. f. pl. e. Mashina care trage vagoanele shi care poate fi mishcata pin abur electricitate aer comprimat sh. a.: Stephenson construi prima locomotiva practica.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

locomotíva (vehicul) s. f. g.d. art. locomotívei; pl. locomotíve

locomotíva s. f. g.d. art. locomotívei; pl. locomotíve

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

LOCOMOTÍVA s. mashina tren (inv. shi pop.) car de foc (reg.) tzug (inv.) trasura cu aburi. (~ cu vagoane.)

LOCOMOTIVA s. mashina tren (inv. shi pop.) car de foc (reg.) tzug (inv.) trasura cu aburi. (~ cu vagoane.)

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

LOCOMOTÍVA (< fr. germ.; {s} lat. locus „loc” + motivus „mobil”) s. f. Vehicul motor de cale ferata folosit pentru a remorca vagoanele (ex l. cu abur l. de mina l. Dieselhidraulica l. Dieselelectrica l. electrica). Prima l. cu abur a fost construita in Marea Britanie in 1829 de George Stephenson shi folosita pe linia ManchesterLiverpool; avea 12 CP shi realiza o viteza de 22 km/h. In Romania prima l. cu abur a fost construita in 1872 la Reshitza.

Intrare: locomotiva
locomotiva substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • locomotiva
  • locomotiva
plural
  • locomotive
  • locomotivele
genitiv-dativ singular
  • locomotive
  • locomotivei
plural
  • locomotive
  • locomotivelor
vocativ singular
plural
locomotiv
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

locomotiva, locomotivesubstantiv feminin

  • 1. Vehicul motor de cale ferata cu sursa de energie proprie sau straina folosit pentru a remorca shi a deplasa vagoanele. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: mashina
    • format_quote Locomotiva scunda cu un horn lung in chip de pilnie tragea incet shase vagoane dea lungul cimpiei. DUMITRIU N. 5. DLRLC
    • format_quote [Gara] sta singura in mijlocul cimpiei invaluita mereu in fumul locomotivelor. BOGZA C. O. 151. DLRLC
    • format_quote O locomotiva manevreaza undeva pe o linie secundara. SEBASTIAN T. 188. DLRLC
    • 1.1. Locomotiva Pacific = locomotiva de mare viteza cu trei rotzi motoare folosita mai ales pentru trenurile rapide. DN
    • 1.2. Locomotiva Atlantic = locomotiva de tractziune grea cu cinci rotzi motoare. DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.