23 de definitzii pentru ingamfare

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

INGAMFÁRE s. f. Atitudine de incredere exagerata in propriile sale insushiri; trufie orgoliu fala; infatuare. V. ingamfa.

INGAMFÁRE s. f. Atitudine de incredere exagerata in propriile sale insushiri; trufie orgoliu fala; infatuare. V. ingamfa.

ingamfare sf [At: DRAGHICI R. 59/25 / S shi: ~anf~ / Pl: ~fari / E: ingamfa] 1 (Inv) Umflare. 2 (Spc; d. pasari) Umflare in pene. 3 Mandrie. 4 Fudulie (3). 5 Trufie. 6 Incredere exagerata in propriile insushiri Si: ingamfeala.

INGAMFÁ ingamfez vb. I. Refl. A se mandri a se fuduli a se fali; a fi increzut a fi trufash a se infatua. [Prez. ind. shi: (inv.) ingamf] In + gamfa (inv. shi reg. „a se umfla” < lat.).

ingamfa [At: (a. 1594) MARDARIE L. 1986 / V: (cscj) ~fi / S shi: ~anfa / Pzi: ingamf (inv) ~fez / E: in + gamfa] 12 vtr (Inv) A (se) umfla. 3 vr (D. pasari) A se umfla in pene. 4 vr A se fuduli. 5 vr A fi vanitos. 6 vr A se mandri. 7 (Rar) vr A avea pretentzia sa...

INGAMFÁ ingamf vb. I. Refl. A se mandri a se fuduli a se fali; a fi increzut a fi trufash a se infatua. [Prez. ind. shi: (inv.) ingamfez] In + gamfa (inv. shi reg. „a se umfla” < lat.).

INGIMFÁ ingímf vb. I. Refl. (Despre oameni) A fi increzut a avea o atitudine trufasha; a se fuduli a se mindri a se crede a se fali a se umfla in pene. Fiul imparatului era mindru nevoie mare fiindca zina numai cu dinsul juca... SHi unde se rotea pe linga dinsa shi se ingimfa k un curcan. ISPIRESCU L. 311. Murgul se scula La stapin mergea SHiastfel i graia: Stapine stapine... SHoimul sangimfat SHi sa laudat Can fuga montrece. TEODORESCU P. P. 63. Prez. ind. shi: (invechit) ingimfez (ALEXANDRESCU M. 63).

INGIMFÁRE ingimfari s. f. Atitudine de incredere exagerata in propriile fortze; vanitate orgoliu trufie fudulie. Nu se amestecau cu ceilaltzi insa nici nu aratau ingimfare sau vrajmashie. PAS Z. I 224. SHarlatanul... sa inshele putu mai cunlesnire Aci prin ingimfare aci prin lingushire. MACEDONSKI O. I 169. Albert... Priveshte cungimfare frumoasa lui oshtime. ALECSANDRI P. A. 144.

A SE INGAMFÁ ma ingamf intranz. 1) A deveni (foarte) fudul; a se impauna; a se infumura. 2) Ashi da importantza deosebita; a se umfla in pene; a se semetzi; a se impauna; a se infumura. /in + inv. gamfa

HICIMASHIE s.f. (Mold.) Ingimfare trufie. A: Nu cu cuvente cu hicimashie ce cu cuvente zmerite strigind. L SEC. XVII 78v. Taiarea tuturor hicimashiilor mindrie<i> cite sa pricep cas a deshartei mariri. L SEC. XVII 134v. // B: Taiarea tuturor hicimashiilor mindriei cite sa pricep k sint ale deshartei mariri. L ante 1693 212v 213r; cf. L ante 1693 125v. Etimologie necunoscuta. Cf. b u i e c e a l a b u i e c i e b u i e c i t u r a (1) f a l i e (2). f a l o sh i e m a r o sh i e z u z i e.

inganfà v. a se umfla de mandrie a se fali cu deshertaciuni. [Lat. CONFLARE].

inganfare f. mandrie nebuneasca shi excesiva.

ingínf (ma) a á v. refl. (din *inginflu d. lat. gonflare ild. conflare a sufla a forma; it. gonfiare a unfla de unde shi fr. gonfler. V. suflu unflu). Ma unflu de mindrie de vanitate: prostu se inginfa. Intr’un descintec din Banat: Buba nu infla nu ginfa = nu te unfla (SHez. 35 109).

inginfáre f. Mindrie ridicula mare incintare de persoana ta.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!ingamfáre s. f. g.d. art. ingamfắrii

ingamfáre s. f. g.d. art. ingamfarii; pl. ingamfari

!ingamfá (a se ~) vb. refl. ind. prez. 3 se ingamfeáza/se ingamfa

ingamfá vb. ind. prez. 1 sg. ingamf 3 sg. shi pl. ingamfa

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

INGAMFÁRE s. arogantza fala fudulie grandomanie infatuare impaunare infumurare megalomanie mandrie orgoliu pretentzii (pl.) semetzie trufie vanitate (livr.) fatuitate morga prezumtzie prezumtziozitate suficientza (rar) superbie tzantzoshie (inv. shi pop.) maretzie marire (pop. shi fam.) ifos tzafna (reg.) faloshenie faloshie (inv.) falnicie lauda marie marime mandretze pohfala preainaltzare preainaltzime semetzire trufa trufashie zadarnicie. (~ lui este cu totul neintemeiata.)

INGAMFARE s. arogantza fala fudulie infatuare infumurare mindrie orgoliu semetzie trufie vanitate (livr.) fatuitate morga prezumtzie suficientza (rar) superbie tzantzoshie (inv. shi pop.) maretzie marire (pop. shi fam.) ifos tzifna (reg.) faloshenie faloshie (inv.) falnicie lauda marie marime mindretze pohfala preainaltzare preainaltzime semetzire trufa trufashie zadarnicie. (~ lui este cu totul neintemeiata.)

Ingamfare ≠ modestie simpletze simplitate

INGAMFÁ vb. a se fali a se fuduli a se grozavi a se infatua a se impauna a se infumura a se lauda a se mandri a se semetzi (rar) a se trufi (inv. shi pop.) a se mari (pop.) a se pauni (reg.) a se barzoia a se faloshi a se marghioli a se sfatoshi (reg. fam.) a se furlandisi a se martzafoi (Transilv. shi Ban.) a se nascocori (inv.) a se inaltza a se preainaltza a se preamari a se prearadica a se ridica (fam. fig.) a se infoia a se umfla (arg.) a se shucari. (Nu te mai ~ atata!)

INGIMFA vb. a se fali a se fuduli a se grozavi a se infatua a se impauna a se infumura a se lauda a se mindri a se semetzi (rar) a se trufi (inv. shi pop.) a se mari (pop.) a se pauni (reg.) a se birzoia a se faloshi a se marghioli a se sfatoshi (reg. fam.) a se furlandisi a se martzafoi (Transilv. shi Ban.) a se nascocori (inv.) a se inaltza a se preainaltza a se preamari a se prearadica a se ridica (fam. fig.) a se infoia a se umfla (arg.) a se shucari. (Nu te mai ~ atita!)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

INGIMFARE. Subst. Ingimfare infumurare iactantza (rar) fatuitate (livr.) infatuare suficientza pretziozitate (rar) arogantza morga (livr.) prezumtzie (livr.) inchipuire; tzifna (pop.) mindrie mindrire (rar) ifos (fam.) ocosheala (reg. shi ir.) orgoliu vanitate trufie trufa (inv.) trufashie semetzie fudulie fala faloshie (rar) tzantzoshie (rar); lauda (de sine) laudaroshenie laudare laudaroshie (rar); impaunare afectare fanfaronada. Supraapreciere supraestimare supraevaluare. Grandomanie megalomanie. Dispretz dispretzuire desconsiderare desconsideratzie sfidare. Ingimfat infumurat arogant inchipuit trufash semetz; fanfaron grandoman megaloman. Adj. Ingimfat infumurat iactant (rar) infatuat pretzios arogant prezumtzios (livr.) inchipuit increzut nartos (fig. rar) tzifnos (pop.) mindru orgolios vanitos; trufash semetz fudul ocosh (reg. ir.) falos (pop.) tzantzosh; laudaros laudacios (rar) fanfaron impaunat (rar) umflat in pene plin de sine plin de ifose cu nasul pe sus cu nasul (cu narile) in vint cu fumuri infipt k cioara in par coborit cu hirzobul din cer. Dispretzuitor sfidator. Megaloman. Vb. A fi inchipuit a fi infumurat a fi increzut a se ingimfa a se infumura a se increde (pop.) a se infatua a se inchipui a se mindri a se semetzi a se fuduli a se fali a se faloshi (reg.) a se furlandisi (fam.) a se lauda; a se impauna a se umfla in pene a se umfla in nari ashi burzului creasta a pune caciula pe o sprinceana ashi baga fumuri in cap a i se sui (a i se urca) (cuiva) la cap ashi lua aere ashi da ifose ashi da importantza; a se grozavi a face pe grozavul a se afecta a se supraaprecia a se supraestima a fi plin de sine a se tzine mare (shi tare) a tzine (a ridica) coada sus a shedea cu coada birligata a calca popeshte a fi mindru k un paun a tzine nasul pe sus a fi cu nasul in vint a nushi cunoashte (vedea) lungul (virful) nasului a merge cu nasul pe sus a fi (a umbla) cu capul mare a nui ajunge prajina la nas a nul mai incapea camasha a se crede buricul pamintului a se crede cazut (coborit cu hirzobul) din cer. A dispretzui a desconsidera a sfida a trata cu dispretz a nu lua in seama (pe cineva) a se uita la cineva k din pod. Adv. Cu ingimfare cu arogantza cu trufie cu ifos cu fala. V. afectare automultzumire capriciu dispretz grandilocventza ostentatzie.

Intrare: ingamfare
ingamfare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ingamfare
  • ‑ngamfare
  • ingamfarea
  • ‑ngamfarea
plural
  • ingamfari
  • ‑ngamfari
  • ingamfarile
  • ‑ngamfarile
genitiv-dativ singular
  • ingamfari
  • ‑ngamfari
  • ingamfarii
  • ‑ngamfarii
plural
  • ingamfari
  • ‑ngamfari
  • ingamfarilor
  • ‑ngamfarilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

ingamfa, ingamfez / ingamfa, ingamfverb

  • 1. A se mandri a se fuduli a se fali; a fi increzut a fi trufash a se infatua. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Fiul imparatului era mindru nevoie mare fiindca zina numai cu dinsul juca... SHi unde se rotea pe linga dinsa shi se ingimfa k un curcan. ISPIRESCU L. 311. DLRLC
    • format_quote Murgul se scula La stapin mergea SHiastfel i graia: Stapine stapine... SHoimul sangimfat SHi sa laudat Can fuga montrece. TEODORESCU P. P. 63. DLRLC
etimologie:
  • In + gamfa (invechit shi regional al lui „a se umfla” din limba latina). DEX '09 DEX '98

ingamfare, ingamfarisubstantiv feminin

  • 1. Atitudine de incredere exagerata in propriile sale insushiri. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Nu se amestecau cu ceilaltzi insa nici nu aratau ingimfare sau vrajmashie. PAS Z. I 224. DLRLC
    • format_quote SHarlatanul... sa inshele putu mai cunlesnire Aci prin ingimfare aci prin lingushire. MACEDONSKI O. I 169. DLRLC
    • format_quote Albert... Priveshte cungimfare frumoasa lui oshtime. ALECSANDRI P. A. 144. DLRLC
etimologie:
  • vezi ingamfa DEX '09 DEX '98

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.