17 definitzii pentru gradatzie

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

GRADÁTZIE gradatzii s. f. 1. Creshtere sau descreshtere treptata progresiva inaintare succesiva (a unui proces a unui fenomen a unei actziuni etc.). 2. Fiecare dintre diviziunile care se gasesc pe suportul unui instrument de masura cu scari gradate. 3. Figura de stil constand in trecerea treptata ascendenta sau descendenta de la o idee la alta. ♦ (Pict.) Trecere treptata de la o nuantza la alta. 4. Fiecare dintre treptele de incadrare care se afla un salariat in cadrul gradului sau acordata pe baza vechimii in serviciu shi a aportului in munca; p. ext. spor de salariu care corespunde fiecareia dintre aceste trepte. Din fr. gradation lat. gradatio.

GRADÁTZIE gradatzii s. f. 1. Creshtere sau descreshtere treptata progresiva inaintare succesiva (a unui proces a unui fenomen a unei actziuni etc.). 2. Fiecare dintre diviziunile care se gasesc pe suportul unui instrument de masura cu scari gradate. 3. Figura de stil constand in trecerea treptata ascendenta sau descendenta de la o idee la alta. ♦ (Pict.) Trecere treptata de la o nuantza la alta. 4. Fiecare dintre treptele de incadrare care se afla un salariat in cadrul gradului sau acordata pe baza vechimii in serviciu shi a aportului in munca; p. ext. spor de salariu care corespunde fiecareia dintre aceste trepte. Din fr. gradation lat. gradatio.

gradatzie sf [At: ODOBESCU S. II 246 / V: (inv) ~iune / Pl: ~i / E: fr gradation] 1 Inaintare treptata catre o tzinta. 23 Creshtere sau descreshtere treptata progresiva. 4 Evolutzie progresiva a unui proces fenomen actziune etc. 5 Fiecare dintre diviziunile care se gasesc pe suportul unui instrument de masura. 6 Figura de stil care consta in trecerea treptata ascendenta sau descendenta de la o idee la alta. 7 (Pct) Trecere treptata de la o nuantza la alta. 8 (Muz) Trecere de la un ton la altul. 9 Fiecare dintre treptele de incadrare care se afla un salariat in cadrul gradului (27) sau acordata pe baza vechimii in serviciu shi a aportului de munca. 10 (Pex) Spor de salariu care corespunde fiecareia dintre gradatzii (9).

GRADÁTZIE gradatzii s. f. 1. Creshtere treptata inaintare succesiva. In afaceri sint gradatzii e o intreaga ierarhie. ARGHEZI P. T. 32. ♦ (Concretizat) Totalitatea diviziunilor care se gasesc pe suportul unei scari gradate. 2. Figura de stil constind in trecerea treptata de la o idee la alta intro progresie ascendenta ori descendenta. Acelashi lucru trebuie sal spunem shi despre zugravirea shi gradatzia sentimentelor. GHEREA ST. CR. III 402. ♦ Trecere pe nesimtzite de la un ton la altul de la o culoare la altele. 3. (In trecut) Grad de vechime in serviciu caruia i corespundea creshterea salariului. ♦ Suma cu care creshtea salariul dupa anumite termene.

GRADÁTZIE s.f. 1. Creshtere sau descreshtere graduala pe grade. ♦ Totalitatea diviziunilor de pe o scara gradata. 2. Figura de stil care consta in trecerea treptata ascendenta (climax) sau descendenta (anticlimax) de la o idee la alta. 3. (Pict.) Trecere ushoara de la un ton la altul de la o nuantza la alta etc. 4. Grad de vechime in serviciu care aduce cu sine creshterea salariului sau a retributziei. ♦ Suma cu care dupa anumite state de serviciu se mareshte salariul sau retributzia. [Gen. iei var. gradatziune s.f. / cf. fr. gradation lat. gradatio].

GRADÁTZIE s. f. 1. creshtere sau descreshtere graduala pe grade. 2. fiecare dintre semnele de pe scara gradata a unui aparat instrument de masurat etc.; diviziune; totalitatea acestor diviziuni. 3. figura de stil care consta in trecerea treptata ascendenta (climax) sau descendenta (anticlimax) de la o idee la alta. 4. (pict.) trecere ushoara de la un ton la altul de la o nuantza la alta etc. 5. grad de vechime in serviciu care aduce cu sine creshterea retributziei. ◊ suma cu care dupa anumite state de serviciu se mareshte retributzia. (< fr. gradation lat. gradatio)

GRADÁTZIE ~i f. 1) Creshtere sau descreshtere succesiva; schimbare treptata. 2) (la instrumentele de masurat) Diviziune pe scara unui instrument de masura; grad. 3) (in operele literare) Figura de stil constand in desfashurarea succesiva (ascendenta sau descendenta) a actziunii. 4) (in pictura) Trecere treptata de la o nuantza la alta. /<fr. gradation lat. gradatio ~onis

gradatzi(un)e f. 1. creshtere sau scadere treptata; 2. figura de retorica prin care se exprima idei de tarie crescanda: mergi alearga sboara! 3. spor din 5 in 5 ani la leafa profesorilor.

*gradatziúne f. (lat. gradátio ónis). Actziunea de a grada: gradatziunea unuĭ termometru. Inaintare (orĭ retragere) progresiva: gradatziunea calduriĭ lefiĭ onorurilor. Muz. Trecere nesimtzita de la un ton la altu. Ret. Figura care asheaza cuvinte saŭ ideĭ a caror tarie creshte saŭ scade k: dute alearga zboara! (V. retorica). SHi átzie.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

gradátzie (tzie) s. f. art. gradátzia (tzia) g.d. art. gradátziei; pl. gradátzii art. gradátziile (tzii)

gradátzie s. f. (sil. tzie) art. gradátzia (sil. tzia) g.d. art. gradátziei; pl. gradátzii art. gradátziile (sil. tzii)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

GRADÁTZIE s. diviziune. (~ la un termometru.)

GRADATZIE s. diviziune. (~ la un termometru.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

GRADATZIE (< fr. gradation < lat. gradatio ; de la gradus treapta) Figura de stil intilnita in creatzia epica shi dramatica indeosebi shi care consta in trecerea treptata crescinda sau descrescinda de la o idee la alta shi prin care se urmareshte scoaterea in evidentza a ideii sau nuantzarea exprimarii. Pentru gradatzia ascendenta shi cea descendenta teoreticienii literari folosesc adesea termenul de climax shi anliclimax. Exemplu de gradatzie ascendenta gasim in Scrisoarea III de M. Eminescu. Ex. de gradatzie descendenta: Melancolic cornul suna Mai departe mai departe Mai incet tot mai incet Sufletumi nemingiiet Indulcind cu dor de moarte. (M. EMINESCU Peste virfuri) In Acceleratul poetul G. Topirceanu imbina ambele forme de gradatzie. Fulger negru trasnet lung Dus pe aripi de furtuna. Zguduind pamintul luna Zarilei deabiai ajung... Parca zboara Parcanoata. Scuipa foc inghite fum SHintrun val virtej de fum Taien lung padurea toata. A trecut. Dinspre cimpie Vuiet greu de fierarie Se destrama in tacere... Scaden departare... Piere.

Intrare: gradatzie
gradatzie substantiv feminin
  • silabatzie: -tzi-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gradatzie
  • gradatzia
plural
  • gradatzii
  • gradatziile
genitiv-dativ singular
  • gradatzii
  • gradatziei
plural
  • gradatzii
  • gradatziilor
vocativ singular
plural
gradatziune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gradatziune
  • gradatziunea
plural
  • gradatziuni
  • gradatziunile
genitiv-dativ singular
  • gradatziuni
  • gradatziunii
plural
  • gradatziuni
  • gradatziunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

gradatzie, gradatziisubstantiv feminin

  • 1. Creshtere sau descreshtere treptata progresiva inaintare succesiva (a unui proces a unui fenomen a unei actziuni etc.). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote In afaceri sint gradatzii e o intreaga ierarhie. ARGHEZI P. T. 32. DLRLC
  • 2. Fiecare dintre diviziunile care se gasesc pe suportul unui instrument de masura cu scari gradate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: diviziune
  • 3. Figura de stil constand in trecerea treptata ascendenta sau descendenta de la o idee la alta. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Acelashi lucru trebuie sal spunem shi despre zugravirea shi gradatzia sentimentelor. GHEREA ST. CR. III 402. DLRLC
    • 3.1. pictura Trecere treptata de la o nuantza la alta. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 4. Fiecare dintre treptele de incadrare care se afla un salariat in cadrul gradului sau acordata pe baza vechimii in serviciu shi a aportului in munca. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 4.1. prin extensiune Spor de salariu care corespunde fiecareia dintre aceste trepte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.