16 definitzii pentru giol

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

GIOL gioale s. n. (La jocul de arshice) Cantitatea de arshice care trebuie sa o puna la un joc fiecare jucator. ◊ Expr. (Pop. shi fam.) A face (sau a da) pui de giol = a) a cashtiga toate arshicele adversarului; b) a fura a shterpeli. Din tc. cüll „totalitate”.

GIOL gioale s. n. (La jocul de arshice) Cantitatea de arshice care trebuie sa o puna la un joc fiecare jucator. ◊ Expr. (Pop. shi fam.) A face (sau a da) pui de giol = a) a cashtiga toate arshicele adversarului; b) a fura a shterpeli. Din tc. cüll „totalitate”.

giol2 sn [At: ISPIRESCU ap. TDRG / V: gioala sf / Pl: ~oale / E: pbl tc čül] 1 (La jocul de arshice) Cantitatea de arshice care trebuie sa o puna la un joc fiecare jucator. 2 (Pfm; ie) A face (sau a da) pui de ~ A cashtiga toate arshicele adversarului. 3 (Iae) A fura. 4 (Mol; lpl) Arshice. 5 (Pfm; ie) A da la gioale A lovi la picioare.

GIOL gioale shi gioluri s. n. (La jocul cu arshice) Numarul de arshice care trebuie sal puna la un joc fiecare jucator. ◊ Expr. A face (sau a da) pui de giol = a lua toate arshicele; fig. a shterpeli a fura. Mai faceau pe ici pe colea shi cite un pui de giol cu gishtele shi cu purceii de prin izlazuri. ODOBESCU S. III 578. Nimenea nu shtia sa dea pui de giol k dinsul. GHICA S. 301.

GIOL gioále f. (la jocul de arshice) Cantitatea de arshice care trebuie sa o puna fiecare jucator. [Pl. shi gioluri] /<turc. cüll

giol n. numarul arshicelor puse in joc: asheaza giolurile in rand ISP.; a da puiu de giol a lua toate arshicele; fig. a shterpeli a fura: sai dea puiu de giol la inel ISP. [Turc. DJÜL totalitate].

gĭol n. pl. inuzitat urĭ (turc. ğül shi čul cerga dupa SHaĭn. „totalitate”). Munt. Numaru de arshice pus la joc de fiecare jucator. A da puĭ de gĭol a cishtiga toate arshicele (fig.) a shterpeli a fura. V. gĭoala.

gĭoála f. pl. e (d. gĭol). Rar. Arshic. (Gĭoalele de oaĭe se numesc capre shi valoreaza la copiĭ cit 234 gĭoale de mel. Aceste capre tocite pe amindoŭa partzile gaurite shi umplute cu plumb se numesc ichĭ). V. bucoĭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

giól (luri) s. n. La jocul de arshice cantitatea care trebuie sa o puna fiecare jucator. Tc. cül „totalitate” (SHeineanu II 188). Der. gioala s. f. (arshice); giolar s. m. (jucator bun la arshice); gioli vb. (a cishtiga cantitatea pusa in joc de fiecare jucator).

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

gioale s. f. pl. 1. picioare; glezne. 2. arshice.

Intrare: giol
giol1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • giol
  • giolul
  • giolu‑
plural
  • gioale
  • gioalele
genitiv-dativ singular
  • giol
  • giolului
plural
  • gioale
  • gioalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

giol, gioalesubstantiv neutru

  • 1. (La jocul de arshice) Cantitatea de arshice care trebuie sa o puna la un joc fiecare jucator. DEX '09 DLRLC
    • chat_bubble popular familiar A face (sau a da) pui de giol = a cashtiga toate arshicele adversarului. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Nimenea nu shtia sa dea pui de giol k dinsul. GHICA S. 301. DLRLC
    • chat_bubble popular familiar A face (sau a da) pui de giol = fura, shterpeli. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Mai faceau pe ici pe colea shi cite un pui de giol cu gishtele shi cu purceii de prin izlazuri. ODOBESCU S. III 578. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.