6 definitzii pentru fuga (adv.)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
FÚGA adv. Intrun ritm rapid; in graba; repede; iute. /<lat. fuga
FÚGA1 fugi s. f. 1. Deplasare cu pashi mari shi repezi; alergare goana. ◊ Loc. adv. Din (sau in) fuga sau (reg.) dea fuga = in timp ce fuge fugind; p. ext. in graba in treacat fara o examinare mai atenta. Pe fuga = repede grabit. Cu fuga = imediat fara amanare. In fuga (sau in fuga) mare = fugind foarte repede. In fuga calului (sau cailor) = in galop. Intro fuga = fugind tare shi fara oprire. ◊ Expr. A pune (sau a lua) pe cineva pe (sau la) fuga = a goni a alunga a fugari. A o lua (sau a o rupe) la fuga sau a o rupe dea fuga = a porni in goana. A (o) tzine numai (intr)o fuga = a alerga intruna fara intrerupere. O fuga (buna de cal) = o distantza nu prea mare cat poate fugi fara oprire un om sau un cal. ♦ (Adverbial; in forma fuga) Repede degraba. 2. Parasire grabnica (shi uneori pe ascuns) a unui loc pentru a scapa de o constrangere sau de o primejdie. 3. (Min.) Inclinare spre axa galeriei a montantzilor unei armaturi sau ai unui cadru in forma de trapez. Lat. fuga.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
fuga1 [At: DOSOFTEI V. S. 80/2 / Pl: fugi / E: ml fuga] 1 sf Plecare grabita din fatza unei primejdii. 2 sf Parasire grabnica (shi pe ascuns) a unui loc pentru a scapa de o constrangere sau de o primejdie. 3 sf Refugiere. 4 sf (Ivp) Bajenie. 5 sf Evadare. 6 sf Dezertare. 7 sf (Pop) Plecare a unei fete cu un barbat cu care doreshte sa se casatoreasca fara voia parintzilor. 8 sf Deplasare cu pashi mari shi repezi Si: alergare (1) goana. 9 sf (Ilav) Din (sau in~) sau (reg) dea ~ga In timp ce fuge Si: fugind. 10 sf (Pex; ial) In graba. 11 sf (Pex; ial) Fara o examinare mai atenta. 12 sf (lav) Pe ~ Repede. 13 sf (Ilav) Cu ~ga (sau irg de ori la) ~ Repede. 14 sf (Ial) Fara amanare. 15 sf (Mun; ilav) Dan ~ga Pe apucate. 16 sf (Ilav) In ~ (sau in ~ga) mare Fugind foarte repede. 17 sf (Ilav) In ~ga calului (sau cailor) In galop. 18 sf (Fam; pex; iae) In viteza. 19 sf (Ilav) Intro ~ Fugind tare shi fara oprire. 20 sf (Ie) A pune (sau a lua) pe cineva pe (sau la) ~ A alunga. 21 sf (Iae) A fugari. 22 sf (Ie) A o lua (sau a o rupe rar a o pleca a o apuca a o tuli) la ~ sau a o rupe (sau a o rade a o taia) dea ~ga (sau de ~) A porni in goana. 23 sf (Ie) A (o) tzine numai (intr)o ~ A alerga intruna fara intrerupere. 24 sf (Ie) A da o ~ (pana la...) sau a da (cu) ~ga A se duce repede (pana la...). 25 sf (Is) O ~ (buna) de cal O distantza nu prea mare cat poate fugi fara oprire un om sau un cal. 26 av (If fuga) Repede. 27 av Fara intarziere. 28 sf (Trs; gms; is) ~ de cai Cursa de cai. 29 sf Inclinare spre axa galeriei a montantzilor unei armaturi sau ai unui cadru in forma de trapez.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
fúga f. pl. ĭ (lat. fŭga vgr. phygé; it. foga avint shi fuga fuga sard. fua fr. fuie cat. sp. pg. fuga). Actziunea de a fugi: a da a trage o fuga a da fuga acasa. Rezultatu fugiĭ departarea cit se poate fugi: o fuga de cal. Muz. (it. foga). Bucata in care diferitele partzĭ se succed repetind acelashĭ motiv saŭ subĭect. Ĭaŭ (saŭ apuc) fuga o ĭaŭ la fuga o croĭesc (saŭ o rup) la fuga (saŭ de fuga) ma pun pe fuga fug incep sa fug. Din fuga fugind: a apuca un mar din fuga. In fuga fugind (fig.) grabnic: scrie in fuga; Pe fuga (fig.) grabnic: a scrie pe fuga. Fuga adv. Fugind (fig.) grabnic: s’a dus fuga a scris fuga. Fuga! degraba ĭute! Prov. Fuga e rushinoasa dar sanatoasa fuga e salvatoare deshi e rushinoasa.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
FÚGA adv. v. curand.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
FUGA adv. curind devreme grabnic imediat iute indata neintirziat numaidecit rapid repede (rar) tudila (pop.) degraba momentan (inv. shi reg.) nepristan numai (reg.) mintenash minteni (inv.) peshin techermecher. (Sa te intorci ~!)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni