14 definitzii pentru delegat (s.m.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

DELEGÁT A delegatzi te s. m. shi f. 1. Persoana care a primit o delegatzie. 2. Reprezentant sau trimis al unui stat ori al unui guvern la o conferintza la un congres sau la o organizatzie natzionala sau internatzionala. Din fr. délégué lat. delegatus.

DELEGÁT A delegatzi te s. m. shi f. 1. Persoana care a primit o delegatzie. 2. Reprezentant sau trimis al unui stat ori al unui guvern la o conferintza la un congres sau la o organizatzie natzionala sau internatzionala. Din fr. délégué lat. delegatus.

delegat1 sn [At: MDA ms / Pl: (nob) ~uri / E: delega] 14 Delegatzie (14).

delegat2 ~a [At: BUDAIDELEANU TZ. 338 / Pl: ~atzi ~e / E: fr délégué lat delegatus] 12 smf a (Persoana) care a primit o delegatzie (2). 3 smf (Reg) Deputat. 4 smf Reprezentant sau trimis al unui stat ori al unui guvern la o conferintza la un congres la o organizatzie natzionala sau internatzionala.

DELEGÁT A delegatzi te s. m. shi f. Persoana insarcinata cu o delegatzie cu o anumita misiune. Intro dupaamiaza posomorita la oprirea trenului se infatzisheaza un delegat de la divizia romina a sectorului. SADOVEANU M. C. 97. Batrinii... hotarira: K sa nu sa adune depreuna Toata gloata la de obshtele sfat Ci din toata ceata un delegat. BUDAIDELEANU TZ. 338.

DELEGÁT A adj. s.m. shi f. (Cel) imputernicit cu o delegatzie. [< delega cf. fr. délégué lat. t. delegatus].

DELEGÁT A s. m. f. 1. cel imputernicit cu o delegatzie. 2. reprezentant al unei organizatzii politice sau obshteshti al unui stat la o conferintza la un congres etc. (< fr. délégué lat. delegatus)

DELEGÁT ~ta (~tzi ~te) m. shi f. 1) Persoana imputernicita cu o misiune speciala; trimis. 2) Reprezentant al unei organizatzii politice sau obshteshti la o intrunire. /v. a delega

delegat m cel insarcinat cu o misiune: comunele alegeau delegatzi orashele deputatzi; delegat de mahala; alesul unei suburbii.

*delegát a s. Care a primit o delegatziune insarcinat comisar.

producatórdelegát s. m. (cinem.) Delegat al producatorului care supravegheaza realizarea unui film ◊ „Despre functzia de producatordelegat: la inceput cand a fost inventata noi credeam k producatoruldelegat va fi un fel de controlor de inspector. Miam dat seama k dimpotriva pentru noi a fost un colaborator atent.” Sapt. 19 IV 74 p. 6. ◊ Producatoruldelegat al filmului Mastodontul [...] pronosticase in seara premierei un frumos succes de casa filmului.” Sapt. 21 XI 75 p. 4. ◊ „Simt nevoia sa laud [...] energia producatoruluidelegat [...]” Sc. 6 VIII 82 p. 4; v. shi Cinema 6/74 p. 7 (din producator + delegat)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

DELEGÁT s. emisar imputernicit mesager reprezentant sol trimis (prin Transilv.) manat (inv.) misit rugator solitor. (~ al unui stat strain.)

DELEGAT s. emisar imputernicit mesager reprezentant sol trimis (prin Transilv.) minat (inv.) misit rugator solitor. (~ al unui stat strain.)

Intrare: delegat (s.m.)
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • delegat
  • delegatul
  • delegatu‑
plural
  • delegatzi
  • delegatzii
genitiv-dativ singular
  • delegat
  • delegatului
plural
  • delegatzi
  • delegatzilor
vocativ singular
  • delegatule
  • delegate
plural
  • delegatzilor
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

delegat, delegatzisubstantiv masculin
delegata, delegatesubstantiv feminin

  • 1. Persoana care a primit o delegatzie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Intro dupaamiaza posomorita la oprirea trenului se infatzisheaza un delegat de la divizia romina a sectorului. SADOVEANU M. C. 97. DLRLC
    • format_quote Batrinii... hotarira: K sa nu sa adune depreuna Toata gloata la de obshtele sfat Ci din toata ceata un delegat. BUDAIDELEANU TZ. 338. DLRLC
  • 2. Reprezentant sau trimis al unui stat ori al unui guvern la o conferintza la un congres sau la o organizatzie natzionala sau internatzionala. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    sinonime: reprezentant
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.