16 definitzii pentru data (calendaristica, a unei probleme)
din care- explicative (9)
- morfologice (4)
- relatzionale (2)
- enciclopedice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
DÁTA date s. f. I. Timpul precis (exprimat in termeni calendaristici) cand sa produs sau urmeaza sa se produca un eveniment. ♦ Indicatzia acestui timp pe un act pe o scrisoare etc. II. 1. (La pl.) Fapte stabilite (de shtiintza) elemente care constituie punctul de plecare in cercetarea unei probleme in luarea unei hotarari etc. 2. (Mat.) Fiecare dintre marimile relatziile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obtzinute in urma unei cercetari shi urmeaza sa fie supuse unei prelucrari. Din fr. date.
dáta sf [At: ASACHI S. L. II 45 / Pl: ~te / E: fr date] 12 Timp sau moment in care are (sau va avea) loc un fapt o intamplare Si: oara1 (1). 3 (Ilav) ~ta trecuta Intro imprejurare trecuta. 4 (Ilav) ~ta viitoare Intro imprejurare ulterioara. 5 (Ilav) De ~ta aceasta (sau asta) ori (inv) asta ~ Acum. 6 (Ial) In randul acesta. 7 (Inv; ilav) Din ~ta de acum De acum inainte. 8 (Ilav) Intru (sau la) acea ~ In acel timp. 9 (Inv; ial) Imediat. 10 (Ilal) Pe ~ ce (sau cum) Imediat. 11 (Ial) In momentul cand. 12 (Ilav; ioc) de doua sau de mai multe ori) O ~ Intrun singur rand. 13 (Ilav) Nu o ~ Adesea. 14 (Ilav) O ~ (cu) In acelashi timp (cu). 15 (Ilav) O ~ cu capul Niciodata. 16 (Ie) O ~ pentru totdeauna Definitiv. 17 (Ie) Inca o ~ Din nou. 18 (Iae) A doua oara. 19 (Ilc) O ~ (ce) Imediat (ce). 20 (Ial) De vreme ce. 21 (Inv; ilav) intaia ~ cat Indata ce. 22 Timp precis (exprimat in termeni calendaristici) cand sa produs sau urmeaza sa se produca un eveniment. 23 Indicatzie exacta a timpului (exprimata calendaristic) care apare pe un document pe o scrisoare lucrare etc. 24 (Mpl) Numere marimi relatzii fapte elemente etc. care servesc la rezolvarea unei probleme sau care sunt obtzinute in urma unor cercetari urmand sa fie supuse unor prelucrari shi care pot servi la tragerea unei concluzii la luarea unei decizii etc.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DÁTA date s. f. I. Timpul precis (exprimat in termeni calendaristici) cand sa produs sau urmeaza sa se produca un eveniment. ♦ Indicatzia acestui timp pe un act pe o scrisoare etc. (pusa la intocmirea lor). II. Fiecare dintre numerele marimile relatziile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obtzinute in urma unei cercetari shi urmeaza sa fie supuse unei prelucrari. Din fr. date.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de ionel_bufu
- actziuni
DÁTA2 date s. f. 1. Indicatzie precisa a timpului calendaristic (zi an etc.) in care sa intimplat un eveniment sau un fapt. Nici un vapor rominesc nu pleca la acea data spre Rotterdam. BART E. 247. ♦ Mentziune indicind timpul (anul luna ziua) intocmirii unei scrisori a unui act a unei inscriptzii etc. Cind am venit la prinz am gasit usha inchisa shi biletul asta pe usha... Uite scrie data 15 octombrie 1937. CAMIL PETRESCU T. III 53. 2. (Mai ales la pl.) Fapte stabilite (de shtiintza) elemente necesare care servesc k punct de plecare in cercetarea unei chestiuni la tragerea unei concluzii sau la luarea unei hotariri. Miar fi trebuit date precise. DAVIDOGLU M. 90. Ash putea cu datele care le am despre viatza shi firea ta satzi dovedesc k «pesimismul» tau nu e de loc sincer. VLAHUTZA O. A. 326. Miron shi altzi hronicari au scris mai totzi dupa traditzii fara a ingriji datele. NEGRUZZI S. I 202.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DÁTA s.f. Timp in care sa petrecut sa facut sau trebuie sa se faca ceva; indicatzia acestui timp. [< fr. date it. data].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DÁTA s. f. 1. timp in care sa petrecut sau urmeaza sa se faca ceva; indicatzia acestui timp. 2. (mat.) numar marime relatzie etc. care serveshte la rezolvarea unei probleme. 3. (pl.) informatzii referitoare la ceva. (< fr. date)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
DÁTA1 ~e f. 1) Timpul precis cand sa produs sau urmeaza sa se produca un fapt un eveniment. ~ istorica. 2) Indicatzie a acestui timp pe un act. 3) la pl. Fapte concrete cunoscute care servesc drept punct de plecare pentru cercetarea unei probleme sau pentru a trage o concluzie. ~e shtiintzifice. /<fr. date
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
dáta f. pl. datzĭ (d. daŭ). Oara moment: o data (pl. de doŭa orĭ). Intiĭa data saŭ intiĭa oara prima data saŭ prima oara (pl. a doŭa a treĭa oara). Rind serie de timp: asta data de asta data data asta (acuma in acest timp). Alta data odata odinioara (lat. olim) nu acuma: alta data eram maĭ fericit sa viĭ alta data. De o cam data. V. deocamdata. Pe data indata imediat (V. odata). Dintr’o data pe data indata dintr’o singura lovitura: dintr’o data la invins. Data pl. date (fr. date it. data d. lat. datum pl. data). Ziŭa timpu cind s’a facut cind s’a emis un lucru: pe peatra era data anuluĭ 1504 (moartea luĭ SHtefan cel Mare). Pl. Notziunĭ informatziunĭ ale shtiintzeĭ (fr. donée): in aceasta carte is date importante.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Date f. pl. Cateva date remarcabile in istoria universala: Puterea lui Pericle (445 a. Cr.) Moartea lui Alexandru cel Mare (323 a. Cr) Batalia dela Actziu (31 a. Cr.) Nashterea lui Crist (anul 14 din domnia lui August) inceputul evuluimediu (395) Carol Magnu imparat al Occidentului (800) Cruciatele (10961291) Descoperirea tiparului (1436) Coprinderea Constantinopolii (1453) Descoperirea Americei (1492) Reforma lui Luther (1517) Fanariotzii (1816) Rapirea Bucovinei (1777) Zavera (1821) Unirea Principatelor (1859) Congresul din Berlin (1878) Proclamarea Regatului Romaniei (1881) Tractatul din Versailles (1919).
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
dáta3 (zi cifra element matematic) s. f. g.d. art. dátei; pl. dáte
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
dáta (calendaristica a unei probleme) s. f. pl. dáte
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
+o data2 (o zi calendaristica) art. / num. / adj. pr. + s. f.
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adaugata de gall
- actziuni
*dáte (informatzii) s. f. pl.
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de nsho_ci
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
DÁTA s. v. datina destin fatalitate fel menire noroc obicei predestinare randuiala soarta traditzie ursita uz uzantza zodie.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
DÁTA s. 1. (inv.) veleat. (La ce ~ sa intamplat evenimentul?) 2. termen timp vreme zi (pop.) soroc (inv.) sorocire veleat. (La ~ hotarata...) 3. v. oara. 4. v. rand (reg.) vers. (In trei datzi am fost pe deal.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
DÁTA (< fr.) s. f. I. Timpul precis (exprimat in termeni calendaristici) cand sa produs sau urmeaza a se produce un eveniment; indicatzia acestui timp pe un act pe o scrisoare etc. (pusa la intocmirea lor). ◊ (Dr.) D. certa = data (I) calendaristica incepand de la care existentza unui inscris sub semnatura privata (indiferent daca a fost sau nu datat de catre partzi) nu mai poate fi contestata de catre tertzi fiind considerata a constitui pentru aceshtia adevarata data a actului respectiv. II. 1. (La pl.) Fapte stabilite (de shtiintza) elemente care constituie punctul de plecare in cercetarea unei probleme in luarea unei hotarari etc. ◊ (INFORM.) Structuri de date = capitol al informaticii care studiaza modul de organizare a datelor. 2. (MAT.) Fiecare dintre numerele marimile relatziile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obtzinute in urma unei cercetari shi urmeaza a fi supuse unei prelucrari logice sau matematice. ♦ Reprezentare a informatziei (2) care poate fi memorata transmisa sau prelucrata in cadrul unui sistem informatic. 3. (EC.) Date preliminare = indicatori asupra unui fenomen ce se desfashoara in timp calculatzi inainte de incheierea lui pe baza unor realizari efective shi pe baza informatzii legate de posibilitatzile shi tendintzele existente. 4. (FIN.) D. de emisiune = a) data punerii in circulatzie a unei bancnote monede hartii de valoare politze cec etc. b) data lansarii efective a unui imprumut care corespunde cu cea a publicarii lui in Monitorul Oficial shi de la care se calculeaza rata actuariala de imprumut (taxa de emisiune). D. de reglementare = d. la care subscriptziile trebuie reglementate prin calcularea unei alte rate actuariale (rata de regularizare). D. de acceptare = d. la care o politza un cec etc. pot fi acceptate sau onorate. Data valorii = (despre un cont bancar) d. la care este inregistrata in creditul unui cont suma totala a unui varsamant sau a unui cec remis spre incasare iar in debit suma totala a unei ieshiri din cont. D. de achizitzie = d. efectiva a cumpararii unei valori.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
data, datesubstantiv feminin
- 1. Timpul precis (exprimat in termeni calendaristici) cand sa produs sau urmeaza sa se produca un eveniment. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN NODEX
- Data istorica. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN NODEX
- Nici un vapor rominesc nu pleca la acea data spre Rotterdam. BART E. 247. DLRLC
- 1.1. Indicatzia acestui timp pe un act pe o scrisoare etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Cind am venit la prinz am gasit usha inchisa shi biletul asta pe usha... Uite scrie data 15 octombrie 1937. CAMIL PETRESCU T. III 53. DLRLC
-
-
- 2. Fapte stabilite (de shtiintza) elemente care constituie punctul de plecare in cercetarea unei probleme in luarea unei hotarari etc. DEX '09 DLRLC MDN '00 NODEX
- Date shtiintzifice. DEX '09 DLRLC MDN '00 NODEX
- Miar fi trebuit date precise. DAVIDOGLU M. 90. DLRLC
- Ash putea cu datele care le am despre viatza shi firea ta satzi dovedesc k «pesimismul» tau nu e de loc sincer. VLAHUTZA O. A. 326. DLRLC
- Miron shi altzi hronicari au scris mai totzi dupa traditzii fara a ingriji datele. NEGRUZZI S. I 202. DLRLC
-
- 3. Fiecare dintre marimile relatziile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obtzinute in urma unei cercetari shi urmeaza sa fie supuse unei prelucrari. DEX '09 MDN '00
etimologie:
- date DEX '09 DEX '98 DN
- data DN