24 de definitzii pentru dama

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

DÁMA dame s. f. I. 1. (Inv.) Doamna cucoana. ◊ Loc. adj. De dama = femeiesc. 2. (Depr.) Femeie de moravuri ushoare; prostituata. II. 1. (La jocul de cartzi) Fiecare dintre cele patru cartzi care este infatzishata figura unei femei. 2. (La jocul de shah) Regina. 3. (La pl.) Joc alcatuit din puluri albe shi negre care se muta dupa anumite reguli pe o tabla asemanatoare cu cea de shah. III. Scobitura in bordura unei ambarcatziuni care sprijina manshonul vaslei. Din fr. dame it. dama.

dáma2 sf [At: PONI CH. 219 / Pl: ~me / E: ger Damm] 1 (Nav) Scobitura in copastia unei ambarcatzii care se sprijina manshonul vaslei. 2 (Chm; ivr) Piesa de fonta care inchide usha creuzetului in marile topitorii.

dáma1 sf [At: FN 85 / Pl: ~me (inv) dami / E: fr dame] 1 (Asr) Femeie. 2 (Asr) Doamna. 3 (Ila) De ~ Pentru femei Si: femeiesc. 4 (Spc; inv) Sotzie. 5 (Inv; is) ~ de onoare rar ~ de palat ~ de cinste Femeie (din aristocratzie) care se afla in serviciul unei printzese al unei regine etc. 6 (Is) ~ de companie Femeie angajata pentru a insotzi sau a se ocupa de o persoana in varsta mai ales cu scopul de a o distra. 7 (Inv) Iubita. 8 (SHis ~ de consum sau iuz ~ publica) Prostituata. 9 (La jocul de cartzi; adesea urmat de determinari) Fiecare dintre cele patru cartzi care este infatzishata figura unei femei. 10 Piesa principala la jocul de shah care poate fi mutata in orice directzie atat in linie dreapta cat shi in diagonala Si: regina. 11 (Mpl; inv; ics) Joc de ~me Joc alcatuit din puluri albe shi negre care se muta dupa anumite reguli pe o tabla asemanatoare cu cea de shah. 12 (Pre) Pul. 13 (Buc; pan) Model in tzesatura unui covor care consta intrun desen geometric realizat in doua culori asemanator tablei de shah.

DÁMA dame s. f. I. 1. (Inv.) Doamna cucoana. ◊ Loc. adj. De dama = femeiesc. 2. Femeie cu moravuri ushoare; prostituata. II. 1. (La jocul de cartzi) Fiecare dintre cele patru cartzi care este infatzishata figura unei femei. 2. (La jocul de shah) Regina. 3. (La pl.) Joc alcatuit din puluri albe shi negre care se muta dupa anumite reguli pe o tabla asemanatoare cu cea de shah. III. Scobitura in bordura unei ambarcatzii in care se sprijina manshonul vaslei. Din fr. dame it. dama.

DÁMA dame s. f. I. (Astazi rar de obicei arhaizant sau ironic) 1. Doamna cucoana. Regret conitzele mele k trebuie sa ma vad jignit de dame atit de fine. DUMITRIU B. F. 38. C. Negruzzi ne spune k damelor le era rushine sa shtie bine romineshte shi k sa dovedeasca neshtiintza limbii romine pronuntzau: «mozicule» «nu stiu» «zos». IBRAILEANU SP. CR. 74. Cu multa bunavointza din partea unor tineri politicoshi care merg pina la o statzie apropiata se fac locuri pentru dame. CARAGIALE O. II 160. ◊ Dama de companie = femeie angajata in familiile burgheze k sa ingrijeasca de o persoana batrina sau bolnava sau sai tzina de urit. Acum nu mai cad pentru k merg totdeauna intovarashita de dama mea de compsnie. CAMIL PETRESCU T. III 196. ◊ Loc. adj. De dama = femeiesc. Pantofi de dama. ♦ Sotzie. Te imbratzishez din tot sufletul alaturind pentru dama ta resprectele mele. GHICA A. 599. 2. Femeie de moravuri ushoare; prostituata. Mai lasale dracului damele alea. CAMIL PETRESCU U. N. 215. II. 1. (La jocul de cartzi de obicei urmat de determinari) Fiecare din cele patru cartzi care este infatzishata figura unei femei. Baba trase din briu cartzi soioase shi rupte la coltzuri... Dadu Vitoriei dama de cupa k so meneasca incet deasupra buzelor. SADOVEANU B. 51. 2. (La jocul de shah) Regina. 3. (La pl.) Joc la care se folosesc pioni sau discuri unele albe altele negre pe o tabla k cea de shah.

DÁMA s.f. I. (Rar) 1. Doamna cucoana. ◊ De dama = femeiesc. 2. Femeie de moravuri ushoare prostituata. II. 1. Carte de joc care este desenata figura unei femei. 2. Regina (la jocul de shah). 3. (La pl.) Joc practicat pe o tabla k cea de shah shi la care se folosesc pioni sau discuri albe shi negre. III. Scobitura in copastia unei ambarcatzii in care se sprijina manshonul ramei. [< fr. dame it. dama].

DÁMA s. f. I. 1. doamna cucoana. ♦ de ~ = femeiesc. 2. femeie de moravuri ushoare prostituata. II. 1. carte de joc care este desenata figura unei femei. 2. (la jocul de shah) regina. 3. (pl.) joc practicat pe o tabla k cea de shah cu pioni sau discuri albe shi negre. III. scobitura in copastia unei ambarcatzii in care se sprijina manshonul ramei. (< fr. dame it. dama)

DÁMA ~e f. 1) inv. Femeie (de obicei de la orash) apartzinand paturilor privilegiate; cucoana. * De ~ femeiesc; pentru femei. 2) Partenera de dans. 3) peior. Femeie de moravuri ushoare; prostituata. 4) (la jocul de cartzi) Carte care este infatzishata figura unei femei. ~ de pica. 5) (la jocul de shah) Piesa centrala k importantza (a doua dupa rege); regina. ◊ Joc de ~e joc cu fise speciale albe shi negre desfashurat pe o tabla asemanatoare cu cea de shah. /<fr. dame it. dama

dama f. 1. doamna; 2. figura in jocul de cartzi; 3. pl. un fel de joc in shah.

*dáma f. pl. e (fr. dame d. lat. dómina doamna). Titlu dat uneĭ femeĭ de conditziune chear nemaritate dar nu uzitat la vocativ nicĭ unit cu numele de familie: doamna cutare e o doamna culta. La dans femeĭe in opoz. cu cavaler. O figura la cartzile de joc. A doŭa piesa la jocu de shah. Un joc pe damier. V. companíe.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

+dama (de ~) loc. adj. (pantofi ~)

dáma (carte de joc piesa de joc scobitura la o ambarcatziune doamna prostituata) s. f. g.d. art. dámei; pl. dáme

dáma s. f. g.d. art. dámei; pl. dáme

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

DÁMA s. 1. (SPORT) regina. (~ la jocul de shah.) 2. regina (inv.) craiasa craitza. (~ de pica la jocul de cartzi.)

DÁMA s. v. cocota cucoana curva doamna femeie de strada madam nevasta prostituata sotzie tarfa.

DAMA s. 1. (SPORT) regina. (~ la jocul de shah.) 2. regina (inv.) craiasa craitza. (~ la jocul de cartzi.)

dama s. v. COCOTA. CUCOANA. CURVA. DOAMNA. FEMEIE DE STRADA. MADAM. NEVASTA. PROSTITUATA. SOTZIE. TIRFA.

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

dáma (dáme) s. f. 1. Doamna cucoana. 2. Femeie stricata. 3. Regina la cartzile de joc. 4. Joc cu puluri albe shi negre care se muta pe o tabla asemanatoare cu cea de shah. Fr. dame. Der. (vulg.) dameza s. f. (femeie stricata) k amure(a)za; damicela s. f. (fam. domnishoara) din it. damigella; damist s. m. (Arg. persoana care frecventeaza bordelurile); madama s. f. (dadaca straina; femeie de serviciu in baruri shi hoteluri; femeie de conditzie inferioara) din fr. madame (nu trebuie sa se confunde cu madam formula de adresare care se da uneori in conversatzie shi care nu are nuantza depreciativa). Se shtie k dupa Corominas I 378 sensul 4 al lui dama provine in realitate de la numele Damasco.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

NOTREDAME shcoala de la ~ nume dat ansamblului de compozitori care intre 1160 shi 1270 au ilustrat dominantza Parisului in domeniul polifoniei shi al liricii latine cantate. Reprezentantzi: Leonin shi Perotin. Repertoriu: organa conduit motete etc.

NOTREDAME [notrdam] catedrala (biserica mitropolitana cu hramul Sfanta Fecioara) situata pe Ile de la Cité din centrul Parisului construita in anii 11701250 pe locul unui sanctuar ridicat de arhiepiscopul Maurice de Sully in perioada 11601163. A suferit deteriorari in timpul Revolutziei Franceze fiind restaurata in 18451864 de ViolletleDuc. Este un monument reprezentativ pentru arhitectura gotica medievala franceza cu splendide decoratziuni sculptate pe fatzade shi cu vitralii din sec. 13. Restaurata de mai multe ori dea lungul secolelor.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

dama cu manshoane expr. femeie frumoasa shi eleganta.

Intrare: dama
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dama
  • dama
plural
  • dame
  • damele
genitiv-dativ singular
  • dame
  • damei
plural
  • dame
  • damelor
vocativ singular
  • dama
  • damo
plural
  • damelor
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

dama, damesubstantiv feminin

  • 1. invechit Cocota, cucoana, doamna, madam. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Regret conitzele mele k trebuie sa ma vad jignit de dame atit de fine. DUMITRIU B. F. 38. DLRLC
    • format_quote C. Negruzzi ne spune k damelor le era rushine sa shtie bine romineshte shi k sa dovedeasca neshtiintza limbii romine pronuntzau: «mozicule» «nu stiu» «zos». IBRAILEANU SP. CR. 74. DLRLC
    • format_quote Cu multa bunavointza din partea unor tineri politicoshi care merg pina la o statzie apropiata se fac locuri pentru dame. CARAGIALE O. II 160. DLRLC
    • 1.1. Dama de companie = femeie angajata in familiile burgheze k sa ingrijeasca de o persoana batrana sau bolnava sau sai tzina de urat. DLRLC
      • format_quote Acum nu mai cad pentru k merg totdeauna intovarashita de dama mea de companie. CAMIL PETRESCU T. III 196. DLRLC
    • 1.2. Nevasta, sotzie. DLRLC
      • format_quote Te imbratzishez din tot sufletul alaturind pentru dama ta respectele mele. GHICA A. 599. DLRLC
  • 2. depreciativ Femeie de moravuri ushoare. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Mai lasale dracului damele alea. CAMIL PETRESCU U. N. 215. DLRLC
  • 3. (La jocul de cartzi) Fiecare dintre cele patru cartzi care este infatzishata figura unei femei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Baba trase din briu cartzi soioase shi rupte la coltzuri... Dadu Vitoriei dama de cupa k so meneasca incet deasupra buzelor. SADOVEANU B. 51. DLRLC
  • 4. La jocul de shah: regina. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: regina
  • 5. (la) plural Joc alcatuit din puluri albe shi negre care se muta dupa anumite reguli pe o tabla asemanatoare cu cea de shah. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 6. Scobitura in bordura unei ambarcatziuni care sprijina manshonul vaslei. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.