11 definiții pentru cârc

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CÂRC interj. (Pop. și fam.; în expr.) A nu (mai) zice (sau spune) (nici) cârc = a nu (mai) spune nicio vorbă, a tăcea chitic. – Formație onomatopeică.

cârc i [At: ALECSANDRI, T. 101 / E: fo] 1 (Pfm; îe) A nu (mai) zice (sau spune) nici ~ A nu mai zice (nici) o vorbă Si: a tăcea chitic. 2 (Bot; îc) ~bun Plantă folosită împotriva flatulației (Inula germanica).

CÂRC interj. (Pop. și fam.; în expr.) A nu (mai) zice (sau spune) (nici) cârc = a nu (mai) spune nici o vorbă, a tăcea chitic. – Formație onomatopeică.

CÂRC interj.: A nu zice nici ~ a tăcea chitic; a nu scoate nici o vorbă. /Onomat.

cârc n. sunet slab, vorbă nedeslușită: nu zise nici cârc. [Formă amplificată din câr!].

CÎRC interj. (Numai în expr.) A nu zice nici cîrc = a nu spune nici o vorbă, a tăcea chitic. Zmeul nu mai zise nici circ, închise ochii și muri pe dată. POPESCU, B. I 102.. Auzind noi ce ni se pregătește, ghiontitu-ne-am unul pe altul, chicotind înădușit și ca mai ba să zicem nici cîrc. CREANGĂ, A. 128. Acum, drăguții, nu mai zice nici cîrc, căci i-a astupat, gura pămîntul. ALECSANDRI, T. I 382. Ba cîrc, ba mîrc = ba un pretext, ba altul; cînd o obiecție, cînd alta. Ba că soacra-i de vină, ba cîrc, ba mîrc... SEVASTOS, N 317. (Mold.) Cît ai zice cîrc, Prangoleo = foarte repede, într-o clipă. Cum ieși din sat, apuci de-a dreptul prin pădurea lupului, și cît ai zice, cîrc Frangoleo, ajungi în cotunu (= cătunul) Sătulei, unde-s casele boierești. ALECSANDRI, T. 606.

cîrc interj. (aceĭașĭ răd. cu cîrcîĭ și crîcnesc). A nu zice nicĭ cîrc, a nu crîcni, a tăcea molcom, a nu protesta. V. cîr, mîc, pîs.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cârc (pop., fam., în expr.) interj.

cârc interj.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cîrc, interj.1. Exprimă sunetele scoase de păsările din ogradă. – 2. Exprimă ideea a ceva minim: nimic, nici un pic. Formație expresivă; cf. cîr, și sl. kruknǫti „a piui.” Miklosich, Slaw. Elem., 42, pune în legătură rom. cu sl., dar rădăcina expresivă este probabil spontană, ca în cîr sau gr. ϰιρϰν-, sicil. karkariare (REW 4674), fr. courcailler. Der. cîrcîi (var. cîrcăi, gircăi, chi(o)rcăi, chi(o)rcăni, chercă(n)i; mr. cărcăies), vb. (a piui, a cîrîi), pe care Conev 54 îl derivă din bg. krŭkam (cf. Capidan, Meglonoromânii, 60 și Pascu, I, 66); cîrcîit, s. n. (piuit); cîrcni, vb. (a piui, a țipa; a bombăni; a protesta; a spune ceva, a deschide gura), care pare o formă redusă de la var. *cîrcăni, cf. chiorcăni, dar este contaminată de sl. krkniti, cu același sens (după Skok 72, din sb. krknuti); cîrcotă, s. f. (chițibuș; neînțelegere, ceartă); cîrcotaș, adj. (certăreț, scandalagiu); cîrcotos, adj. (certăreț); cîrcoti, vb. (a face scandal; a critica; a se agita, a se foi); cîrcoteală, s. f. (încurcătură, belea); cîrcoseală (var. cîrcoveală), s. f. (pretext).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

cârc, interj. – (pop.) În expr. A nu zice nici cârc = a tăcea, a nu protesta. – Formă onomatopeică (< câr) (DER, MDA).

Intrare: cârc
cârc interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • cârc
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cârcinterjecție

  • chat_bubble popular familiar A nu (mai) zice (sau spune) (nici) cârc = a nu (mai) spune nicio vorbă, a tăcea chitic. DEX '09 DLRLC
    sinonime: tăcea
    • format_quote Zmeul nu mai zise nici cîrc, închise ochii și muri pe dată. POPESCU, B. I 102. DLRLC
    • format_quote Auzind noi ce ni se pregătește, ghiontitu-ne-am unul pe altul, chicotind înădușit și ca mai ba să zicem nici cîrc. CREANGĂ, A. 128. DLRLC
    • format_quote Acum, drăguțu, nu mai zice nici cîrc, căci i-a astupat gura pămîntul. ALECSANDRI, T. I 382. DLRLC
  • chat_bubble Ba cârc, ba mârc = ba un pretext, ba altul; când o obiecție, când alta. DLRLC
    • format_quote Ba că soacra-i de vină, ba cîrc, ba mîrc... SEVASTOS, N 317. DLRLC
  • chat_bubble regional Cât ai zice cârc, Frangoleo = foarte repede, într-o clipă. DLRLC
    • format_quote Cum ieși din sat, apuci de-a dreptul prin pădurea lupului, și cît ai zice cîrc Frangoleo, ajungi în cotunu (= cătunul) Sătulei, unde-s casele boierești. ALECSANDRI, T. 606. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.