11 definitzii pentru curent (s.n.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CURÉNT A curentzi te adj. s. m. s. n. I. Adj. 1. (Despre vorbire) Curgator ushor fluent. 2. (Despre an luna) Care este in curs; prezent. ♦ De fiecare zi zilnic; actual. Lucrari curente.Cont curent = cont deschis de o unitate bancara unui client pentru pastrarea mijloacelor baneshti ale acestuia shi efectuarea unor operatzii curente (platzi shi incasari). 3. (Despre pretzuri) Existent intrun moment dat; in curs. ◊ Moneda curenta = moneda cu valoare circulatorie. ♦ Care circula; obishnuit uzual. Expresii curente. 4. (In sintagma) Apa curenta = instalatzie de apa potabila care poate fi folosita in permanentza in locuintze. II. S. m. 1. (SHi in sintagma curent de aer) Deplasare mishcare a unei mase de aer dintrun loc intraltul cauzata de o diferentza de presiune; flux. 2. Mishcare a apei in directzia pantei; curs. ◊ Curent marin (sau oceanic) = forma de mishcare a apelor oceanice sau maritime cauzata de vanturile regulate sau periodice de diferentzele de temperatura shi salinitate etc. 3. (SHi in sintagma curent electric) Deplasare ordonata intro anumita directzie a purtatorilor de sarcina electrica. ◊ Curent electric continuu = curent electric al carui sens shi a carui intensitate nu variaza periodic in timp. Curent electric alternativ = curent electric al carui sens shi a carui intensitate variaza periodic in timp. ♦ Intensitate a curentului electric. III. S. n. Ansamblu de idei opinii (politice shtiintzifice artistice) care sunt adoptate la un moment dat de un numar mai mare de oameni. ◊ Curent literar (sau artistic) = mishcare artistica sau literara care reuneshte un numar de scriitori sau de artishti in baza unui program estetic shi a unor inclinatzii (relativ) comune. ◊ Expr. A pune (sau a tzine pe cineva) in (sau la) curent = a informa (pe cineva) despre mersul unui lucru. A se pune (sau a se tzine a fi) in (sau la) curent = a se informa despre mersul unui lucru. A se pune (sau a se tzine a fi) in (sau la) curent (cu ceva) = a se informa cu privire la un lucru. Din fr. courant.

curent ~a [At: (a. 1817) URICARIUL V 27/5 / V: cor~ / Pl: ~ntzi ~e (rar sn) ~uri / E: fr courant] 1 a (Is) Apa ~ Apa care curge la robinet. 2 a (Ias) Instalatzie de apa potabila care poate fi folosita permanent in locuintze. 3 a (D. vorbire) Fluent. 4 a (D. scriere) Cursiv. 5 a (D. an luna etc.) Care este in curs Si: prezent. 67 a av De fiecare zi Si: cotidian zilnic. 8 a (Is) Cont ~ Cont deschis la banca de o persoana sau o institutzie unde se depun shi de unde se ridica sumele pentru a fi utilizate dupa nevoi. 9 a (D. pretzuri) Existent la un moment dat Si: in curs. 10 a (Is) Moneda ~a Moneda cu valoare circulatorie. 1112 a av Obishnuit. 13 sm (SHis ~ de aer) Deplasare a unei mase de aer dintrun loc intraltul cauzata de o diferentza de temperatura Si: flux. 14 sm Deplasare a unui lichid in directzia pantei Si: curgere curs. 15 sm Debit. 16 sm (SHis ~ electric) Deplasare ordonata intro anumita directzie a purtatorilor de sarcina electrica. 17 sm (Is) ~ electric continuu Curent (16) electric al carui sens shi a carui intensitate nu variaza periodic in timp. 18 sm (Is) ~ electric alternativ Curent (16) electric al carui sens shi a carui intensitate variaza periodic in timp. 19 sm Intensitate a curentului (16) electric. 20 sn Ansamblu de idei opinii (politice shtiintzifice artistice religioase etc.) care sunt adoptate la un moment dat de un numar mai mare de oameni. 21 sn (Is) ~ literar (sau artistic) Mishcare literara sau artistica care reuneshte un numar de scriitori (sau de artishti) pe baza unui program estetic shi a unor inclinatzii (relativ) comune. 22 sn (Ie) A fi (sau a se pune) la ~ A se informa cu privire la un lucru la o activitate etc.

CURÉNT A curentzi te adj. s. m. s. n. I. Adj. 1. (Despre vorbire) Curgator ushor fluent. 2. (Despre an luna) Care este in curs; prezent. ♦ De fiecare zi zilnic; actual. Lucrari curente.Cont curent = cont deschis la banca de o intreprindere de o institutzie sau de persoane particulare unde se depun shi de unde se ridica sumele pentru a fi utilizate dupa nevoie. 3. (Despre pretzuri) Existent intrun moment dat; in curs. ◊ Moneda curenta = moneda cu valoare circulatorie. ♦ Care circula; obishnuit uzual. Expresii curente. 4. (In sintagma) Apa curenta = instalatzie de apa potabila care poate fi folosita in permanentza in locuintze. II. S. m. 1. (SHi in sintagma curent de aer) Deplasare mishcare a unei mase de aer dintrun loc intraltul cauzata de o diferentza de temperatura; flux. 2. Mishcare a apei in directzia pantei; curs. ◊ Curent marin (sau oceanic) = mishcare a apei in mari shi oceane. 3. (SHi in sintagma curent electric) Deplasare ordonata intro anumita directzie a purtatorilor de sarcina electrica. ◊ Curent electric continuu = curent electric al carui sens shi a carui intensitate nu variaza periodic in timp. Curent electric alternativ = curent electric al carui sens shi a carui intensitate variaza periodic in timp. ♦ Intensitate a curentului electric. III. S. n. Ansamblu de idei opinii (politice shtiintzifice artistice) care sunt adoptate la un moment dat de un numar mai mare de oameni. ◊ Curent literar (sau artistic) = mishcare artistica sau literara care reuneshte un numar de scriitori sau de artishti in baza unui program estetic shi a unor inclinatzii (relativ) comune. ◊ Expr. A pune (sau a tzine pe cineva) in (sau la) curent = a informa (pe cineva) despre mersul unui lucru. A se pune (sau a se tzine a fi) in (sau la) curent = a se informa despre mersul unui lucru. A se pune (sau a se tzine a fi) in (sau la) curent (cu ceva) = a se informa cu privire la un lucru. Din fr. courant.

CURÉNT s.n. Ansamblu de idei de opinii (politice shtiintzifice artistice etc.) adoptate la un moment dat de un numar mare de oameni. ◊ Curent literar = mishcare literara de o anumita amploare care constituie o rezultanta generala a tendintzelor unei anumite epoci. [< fr. courant].

CURÉNT A I. adj. 1. (despre vorbire) curgator fluent. 2. (despre an luna) in curs; prezent. ◊ (fig.) care circula; obishnuit uzual. 3. apa ~a = apa care curge de la robinet. 4. (mat.) punct ~ = punct mobil care parcurge o curba. II. s. m. 1. deplasare a unei mase de apa sau de aer intro anumita directzie. 2. mishcare orientata a particulelor incarcate cu sarcini electrice. 3. parama ce trece printrun sistem de scripetzi cu care se ridica barcile. III. s. n. ansamblu de idei de teorii politice shtiintzifice artistice etc. rezultanta generala a tendintzelor unei anumite epoci. ♦ a se pune (sau a se tzine) la ~ = a se informa. (< fr. courant)

CURÉNT3 ~e n. Ansamblu de teorii idei opinii (politice shtiintzifice artistice etc.) care ishi gasesc un numar mare de adeptzi. ◊ A pune (sau a tzine pe cineva) la ~ a informa pe cineva asupra unei chestiuni. A fi (sau a se pune sau a se tzine) la ~ a se informa despre mersul unui lucru. /<fr. courant

curent n. 1. mishcarea apei intr’o directziune oarecare: curent marin; 2. fluid in mishcare: curent electric magnetic; curent de aer vant ce sufla necontenit; 3. mers treptat inlantzuire succesiune de fapte: curent de idei de afaceri; a fi in curent: a) a fi bine informat a cunoashte o afacere; b) a nu fi inapoi cu o lucrare cu contabilitatea. ║ a. 1. care curge intr’una: apa curenta; 2. prezent actual: luna curenta; 3. care are curs legal: moneda curenta; cont curent statul care indica exact pasivul shi activul intre un bancher shi clientul sau; mana curenta registru in care se inscriu imediat toate operatziunile comerciale; pretz curent curs general al marfurilor la un moment dat.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

curént3 (mishcare artistica de idei) s. n. pl. curénte

curént (artistic de idei) s. n. pl. curénte

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CURENT s. 1. (FIZ.) flux. (~ de particule.) 2. (GEOGR.) curs (inv. si reg.) scursura (reg.) scurs scursoare (inv.) cursoare. (~ apei.) 3. actziune mishcare. (~ revendicativ.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

CURENTE LITERARE. Subst. Curent literar shcoala literara mishcare literara tendintza literara; influentze literare; grupare literara; stil literar. Renashtere. Baroc. Clasicism; neoclasicism. Iluminism luminism epoca luminilor. Sentimentalism. Preromantism. Romantism; neoromantism. Sturm und Drang. Naturalism; verism; naturism. Realism; realism antic; realism medieval; realism critic; realism socialist. Proletcultism. Poporanism; gindirism; junimism; samanatorism. Modernism avangardism decadentism; abstractzionism; constructivism; dadaism dada (rar); ermetism; estetism; expresionism; formalism; futurism; imaginism; letrism; literatura „fluxului conshtiintzei”; literatura absurdului; literatura existentzialista existentzialism; noul roman; noul val; noua critica; parnasianism; simbolism; suprarealism surrealism. Adj. Renascentist; baroc; clasic clasicizant; neoclasic; iluminist; preromantic; romantic; neoromantic; naturalist verist; naturist. Realist. Modernist avangardist decadent; abstractzionist; constructivist; dadaist; expresionist; formalist; futurist; letrist; neoimpresionist; simbolist; suprarealist surrealist. V. arta literatura.

Intrare: curent (s.n.)
curent3 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • curent
  • curentul
  • curentu‑
plural
  • curente
  • curentele
genitiv-dativ singular
  • curent
  • curentului
plural
  • curente
  • curentelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

curent, curentesubstantiv neutru

  • 1. Ansamblu de idei opinii (politice shtiintzifice artistice) care sunt adoptate la un moment dat de un numar mai mare de oameni. DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.1. Curent literar (sau artistic) = mishcare artistica sau literara care reuneshte un numar de scriitori sau de artishti in baza unui program estetic shi a unor inclinatzii (relativ) comune. DEX '09 DEX '98 DN
    • chat_bubble A pune (sau a tzine pe cineva) in (sau la) curent = a informa (pe cineva) despre mersul unui lucru. DEX '09 DEX '98
      sinonime: informa
    • chat_bubble A se pune (sau a se tzine a fi) in (sau la) curent = a se informa despre mersul unui lucru. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • chat_bubble A se pune (sau a se tzine a fi) in (sau la) curent (cu ceva) = a se informa cu privire la un lucru. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.