14 definitzii pentru crocodil

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CROCODÍL crocodili s. m. 1. Reptila uriasha din ordinul crocodilienilor care traieshte in fluviile din tzarile tropicale cu corpul turtit dorsoventral acoperit de placi osoase cu coada lunga shi cap alungit cu falci lungi shi dintzi puternici (Crocodilus niloticus).Expr. (Fam.) Lacrimi de crocodil = plans prefacut ipocrit. 2. Dispozitiv metalic fixat pe shinele de cale ferata shi folosit pentru a transmite comenzile de semnalizare actzionand fluierul locomotivei in mers. 3. Cleshte cu care in laborator se da dopurilor de pluta elasticitatea necesara folosirii lor. 4. Clema de forma unui cleshtishor cu falci dintzate folosit pentru realizarea unor legaturi electrice temporare shi demontabile. Din fr. crocodile lat. crocodilus.

crocodil sm [At: BIBLIA (1688) 77 / V: (ivr) corcodel / Pl: ~i / E: fr crocodile lat crocodilus] 1 Reptila uriasha din ordinul crocodilienilor cu corpul acoperit de placi osoase coada lunga shi cap alungit cu falci puternice care traieshte in fluviile din tzarile tropicale (Crocodilus niloticus). 2 (Frm; ie) Lacrimi de ~ Plans prefacut. 3 Dispozitiv metalic fixat pe shinele de cale ferata pentru a transmite comenzile de semnalizare. 4 Cleshte de laborator. 5 Clema k un cleshtishor cu falci dintzate care serveshte la realizarea unor legaturi electrice ushor demontabile.

CROCODÍL crocodili s. m. 1. Reptila uriasha din ordinul crocodilienilor care traieshte in fluviile din tzarile tropicale cu corpul acoperit de placi osoase cu coada lunga shi cap alungit cu falci lungi shi dintzi puternici (Crocodilus niloticus).Expr. (Fam.) Lacrimi de crocodil = plans prefacut ipocrit. 2. Dispozitiv metalic fixat pe shinele de cale ferata shi folosit pentru a transmite comenzile de semnalizare actzionand fluierul locomotivei in mers. 3. Cleshte cu care in laborator se da dopurilor de pluta elasticitatea necesara folosirii lor. 4. Clema de forma unui cleshtishor cu falci dintzate folosit pentru realizarea unor legaturi electrice temporare shi demontabile. Din fr. crocodile lat. crocodilus.

CROCODÍL crocodili s. m. Reptila de proportzii uriashe care traieshte dea lungul fluviilor din tzarile tropicale (mai ales pe malurile Nilului) (Orocodilus vulgaris). Geanta de piele de crocodil. ◊ Expr. (Familiar) Lacrimi de crocodil = plins prefacut ipocrit.

CROCODÍL s.m. 1. Reptila sauriana amfibie foarte mare care traieshte pe langa fluviile din tzarile tropicale (in special pe malurile Nilului). ◊ (Fam.) Lacrimi de crocodil = plans prefacut ipocrit. 2. Dispozitiv de comanda automata pentru semnalizarea pe locomotiva unui tren in mers a pozitziei semnalelor de acoperire a liniei. 3. Clema folosita pentru legaturi electrice provizorii. [Cf. fr. crocodile lat. crocodilus].

CROCODÍL s. m. 1. reptila mare amfibie din regiunile tropicale cu corpul acoperit cu placi osoase cu coada lunga shi cap alungit. ♦ (fam.) lacrimi de ~ = plans prefacut ipocrit. 2. dispozitiv de comanda automata pentru semnalizare pe locomotiva unui tren in mers a pozitziei semnalelor de acoperire a liniei. ◊ (mar.) dispozitiv cu care se imobilizeaza o parama. 3. clema pentru legaturi electrice provizorii. (< fr. crocodile lat. crocodilus)

CROCODÍL ~i m. 1) Reptila mare cu corpul acoperit de placi osoase shi cu cap alungit care traieshte in apele din tzarile tropicale. ◊ Lacrimi de ~ lacrimi prefacute; plans de ochii lumii. 2) Clema de conectare cu falcile dintzate pentru legaturi electrice provizorii. /<fr. crocodile lat. crocodilus

crocodil m. soparla mare amfibie (lunga de 78 m.) din tzarile calde ale Africei foarte periculoasa; lacrimi de crocodil lacrimi ipocrite.

*crocodíl m. pl. (lat. crocodilus d. vgr. krokódeilos cuv. egiptenesc. V. corcodel). Un reptil colosal de forma shopirleĭ lung pina la opt metri shi cu nishte solzĭ foarte rezistentzĭ. Traĭeshte in marile fluvii ale Africiĭ (V. kĭman). Vechiĭ Egiptenĭ il consideraŭ k sfint. V. reptil.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a lua (pe cineva) cu liruliru (crocodilul) expr. a incerca seducerea sau imblanzirea cuiva prin lingusheli

lacrimi de crocodil expr. plans prefacut; lacrimi varsate de un ipocrit.

lirulirucrocodilu’ expr. (glum.) 1. tentativa de seducere (a cuiva). 2. vorbarie multa shi fara rost palavrageala; prolixitate.

Intrare: crocodil
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • crocodil
  • crocodilul
  • crocodilu‑
plural
  • crocodili
  • crocodilii
genitiv-dativ singular
  • crocodil
  • crocodilului
plural
  • crocodili
  • crocodililor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

crocodil, crocodilisubstantiv masculin

  • 1. Reptila uriasha din ordinul crocodilienilor care traieshte in fluviile din tzarile tropicale cu corpul turtit dorsoventral acoperit de placi osoase cu coada lunga shi cap alungit cu falci lungi shi dintzi puternici (Crocodilus niloticus). DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Geanta de piele de crocodil. DLRLC
    • chat_bubble familiar Lacrimi de crocodil = plans prefacut ipocrit. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Dispozitiv metalic fixat pe shinele de cale ferata shi folosit pentru a transmite comenzile de semnalizare actzionand fluierul locomotivei in mers. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.1. marina Dispozitiv cu care se imobilizeaza o parama. MDN '00
  • 3. Cleshte cu care in laborator se da dopurilor de pluta elasticitatea necesara folosirii lor. DEX '09 DEX '98
  • 4. Clema de forma unui cleshtishor cu falci dintzate folosit pentru realizarea unor legaturi electrice temporare shi demontabile. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.