16 definiții pentru clișeu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CLIȘÉU, clișee, s. n. 1. Imagine fotografică negativă (pe peliculă de film sau pe sticlă) obținută în camera obscură și după care se face reproducerea fotografică; p. ext. placă sau film fotografic impresionat, developat și fixat. 2. (Tipogr.) Planșă de metal, de lemn etc. pe care s-a reprodus sau s-a gravat o imagine, spre a fi imprimată. 3. Fig. Formulă stilistică, expresie etc. banalizată din cauza repetării excesive; șablon. – Din fr. cliché.

CLIȘÉU, clișee, s. n. 1. Imagine fotografică negativă (pe peliculă de film sau pe sticlă) obținută în camera obscură și după care se face reproducerea fotografică; p. ext. placă sau film fotografic impresionat, developat și fixat. 2. (Tipogr.) Planșă de metal, de lemn etc. pe care s-a reprodus sau s-a gravat o imagine, spre a fi imprimată. 3. Fig. Formulă stilistică, expresie etc. banalizată din cauza repetării excesive; șablon. – Din fr. cliché.

clișéu sn [At: GHEREA, ST. CR. III, 62 / Pl: ~ee, ~ri / E: fr cliché] 1 Imagine fotografică negativă (pe peliculă de film sau pe sticlă) obținută în camera obscură, după care se face reproducerea fotografică. 2-3 (Pex) Placă sau film fotografic impresionat, developat și fixat. 4 (Tip) Planșă de lemn, metal etc. pe care s-a gravat sau s-a reprodus o imagine, spre a fi imprimată. 5 (Fig) Formulă stilistică, expresie etc. banalizată din cauza repetării excesive Si: șablon.

CLIȘÉU, clișee, s. n. 1. Imagine fotografică negativă (pe peliculă de film sau pe sticlă) obținută în camera obscură și după care se face reproducerea fotografică; p. ext. placă sau film fotografic impresionat, developat și fixat. 2. (Tipogr.) Planșă de metal sau de lemn pe care s-a reprodus sau s-a săpat în relief o imagine spre a fi imprimată. 3. Fig. Frază stereotipă, banală, spusă de toată lumea în împrejurări analoage. Același clișeu pentru oricine. V. PETRESCU, C. V. 258. Cînd frazele [esteticianului metafizic] se tipăresc, atunci oricine vede că nu-s decît un clișeu, menit... să împiedice libera dezvoltare a analizei. GHEREA, ST. CR. III 62.

CLIȘÉU s.n. 1. Placă (film) fotografică impresionată de lumină, care constituie proba negativă a unei fotografii. 2. Planșă care conține copia unui text sau a unei figuri și care servește pentru imprimare. 3. (Fig.) Frază banală, expresie stereotipă, folosită în anumite ocazii; temă, motiv, viziune estetică uzată în urma unei frecvente întrebuințări; șablon. [Pl. -șee (pron. -șe-e). / < fr. cliché].

CLIȘÉU s. n. 1. placă (film) fotografică impresionată de lumină, proba negativă a unei fotografii. 2. planșă, copia unui text, a unei figuri pentru imprimare. 3. (fig.) frază banală, expresie stereotipă; șablon. (< fr. cliché)

CLIȘÉU ~e n. 1) Imagine fotografică negativă. 2) tipogr. Placă pe care s-a reprodus un relief sau s-a gravat o imagine pentru a fi imprimată. ~ de zinc. 3) fig. Expresie stereotipă și banală utilizată frecvent; șablon. /<fr. cliché

clișeu n. 1. planșă tipografică cu caractere imobile; 2. probă fotografică fixată pe o placă de sticlă; 3. fig. frază de-a gata ce se repetă (= fr. cliché).

*clișéŭ n., pl. ee saŭ eĭe (fr. cliché). Placă tipografică obținută pin clișaj, placă sterotipă. Pĭesă de metal (saŭ și de lemn) pe care e gravată o figură și care, pin impresiune, reproduce acea figură. Proba negativă (obținută pin camera obscură) la fotografie. Fig. Loc comun, banalitate repetată: a vorbi după clișeu demagogic. V. pareatcă, tipic.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

clișéu s. n., art. clișéul; pl. clișée

clișéu s. n., art. clișéul; pl. clișée

clișeu, pl. clișee

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CLIȘÉU s. (LIT.) loc comun, (fig.) șablon, tipar. (Un scriitor care folosește multe ~ee.)

CLIȘEU s. (LIT.) loc comun, (fig.) sablon, tipar. (Un scriitor care folosește multe ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

clișéu (clișée), s. n.1. Imagine fotografică negativă. – 2. Expresie banalizată, șablon. Fr. cliché.Der. clișa, vb.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

clișeu, clișee s. n. (glum.) trup de femeie.

Intrare: clișeu
substantiv neutru (N43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • clișeu
  • clișeul
  • clișeu‑
plural
  • clișee
  • clișeele
genitiv-dativ singular
  • clișeu
  • clișeului
plural
  • clișee
  • clișeelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

clișeu, clișeesubstantiv neutru

  • 1. Imagine fotografică negativă (pe peliculă de film sau pe sticlă) obținută în camera obscură și după care se face reproducerea fotografică. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. prin extensiune Placă sau film fotografic impresionat, developat și fixat. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. tipografie Planșă de metal, de lemn etc. pe care s-a reprodus sau s-a gravat o imagine, spre a fi imprimată. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. figurat Formulă stilistică, expresie etc. banalizată din cauza repetării excesive. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: șablon
    • format_quote Același clișeu pentru oricine. V. PETRESCU, C. V. 258. DLRLC
    • format_quote Cînd frazele [esteticianului metafizic] se tipăresc, atunci oricine vede că nu-s decît un clișeu, menit... să împiedice libera dezvoltare a analizei. GHEREA, ST. CR. III 62. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.