12 definitzii pentru boieresc (s.n.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BOIERÉSC EÁSCA boiereshti adj. s. n. 1. Adj. Care apartzine boierilor privitor la boieri. ♦ Care imita deprinderile boierilor. 2. S. n. (In Evul Mediu in Moldova) Obligatzie a tzaranilor dependentzi de a munci in schimbul unui lot de pamant care le era dat in folosintza; (in TZara Romaneasca) claca. Boier + suf. esc.

boieresc1 ~easca [At: (a. 1723) URICARIUL X 179 / Pl: ~eshti ~uri / E: boier + esc] 1 a Care apartzine boierilor1. 2 a Referitor la boieri1 (1). 3 a K al boierilor1 (1). 4 a Care imita deprinderile boierilor1 (1). 5 a (Is) Pere ~reshti Soi de pere rotunde. 67 sf a (SHis) Poama ~easca (Soi de strugure) cu boabe mari shi dese Si: babeasca. 8 sn (Inv) Obligatzie a tzaranilor dependentzi de a executa munci agricole in folosul boierului (12). 9 sf Dans tzaranesc nedefinit mai indeaproape. 10 sf Melodie dupa care se executa boiereasca (8).

BOIERÉSC EÁSCA boiereshti adj. s. n. 1. Adj. Care apartzine boierilor privitor la boieri. ♦ Care imita deprinderile boierilor. 2. S. n. Obligatzie a tzaranilor dependentzi de a executa munci agricole in folosul stapanului de pamant. Boier + suf. esc.

BOIERÉSC1 s. n. (Mold. invechit) Munca agricola (constituind principala forma de exploatare a tzaranilor dependentzi chiar shi dupa desfiintzarea iobagiei) care tzaranul era silit sa o faca in folosul moshierului in schimbul portziunii de pamint care acesta io lasa sau io dadea in folosintza. V. claca rushfet. Sa ne mingaiem cam scapat macar de boieresc de rushfet shi de alte blastamatzii. SADOVEANU P. M. 200. Hojma unii scriu racnesc Sa nu fie boieresc. ALECSANDRI T. I 240. Eu cu doina ma platesc De bir shi de boieresc. TEODORESCU P. P. 276.

BOIERÉSC1 s. n. (Inv. shi reg.) Munca agricola care tzaranul era silit sa o faca in folosul moshierului in schimbul portziunii de pamant care acesta io lasa sau io dadea in folosintza. V. claca. Din boier + suf. esc.

BOIERÉSC1 n. (in evul mediu) Munca neplatita care tzaranii erau obligatzi so presteze pe moshiile boierilor in folosul acestora; claca. [Sil. boie] /boier + suf. ~esc

boieresc a. ce tzine de boier nobil: rang boieresc. ║ n. Mold. claca (= munca gratuita pentru boieri): eu cu doina ma platesc de bir shi de boieresc NEGR.

1) boĭerésc eásca adj. (d. boĭer; vsl. bolĭarĭskŭ). De boĭer: casa boĭereasca. Mold. S.n. pl. urĭ. Claca corvoada (rus. boĭarščina) in folosu boĭeruluĭ (moshieruluĭ). V. beĭlic.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

BOIERESC s. (IST.) claca robota. (Claca din TZara Romaneasca se numea in Moldova ~ iar in Transilvania robota.)

Intrare: boieresc (s.n.)
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • boieresc
  • boierescul
  • boierescu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • boieresc
  • boierescului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

boierescsubstantiv neutru

  • 1. in Evul Mediu Moldova Obligatzie a tzaranilor dependentzi de a munci in schimbul unui lot de pamant care le era dat in folosintza. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Sa ne mingaiem cam scapat macar de boieresc de rushfet shi de alte blastamatzii. SADOVEANU P. M. 200. DLRLC
    • format_quote Hojma unii scriu racnesc Sa nu fie boieresc. ALECSANDRI T. I 240. DLRLC
    • format_quote Eu cu doina ma platesc De bir shi de boieresc. TEODORESCU P. P. 276. DLRLC
etimologie:
  • Boier + sufix esc. DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.