11 definitzii pentru blocare

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BLOCÁRE blocari s. f. Actziunea de a (se) bloca shi rezultatul ei; blocaj blocada. V. bloca.

BLOCÁRE blocari s. f. Actziunea de a (se) bloca shi rezultatul ei; blocaj blocada. V. bloca.

blocare sf [At: MAIORESCU D. II 96 / Pl: ~cari / E: bloca] 13 Blocada (13). 45 Fixare (sau imobilizare) intro anumita pozitzie. 67 (Rar) Blocaj (67).

BLOCÁRE blocari s. f. Actziunea de a bloca shi rezultatul ei. ♦ Oprirea eliberarii unei sume de bani.

BLOCÁRE blocari s. f. Actziunea de a (se) bloca shi rezultatul ei.

BLOCÁRE s.f. Actziunea de a (se) bloca shi rezultatul ei. ♦ (Poligr.) Culegere intentzionata a uneia sau mai multor litere cu floarea in jos pentru a atrage atentzia corectorului. ♦ Blocarea contului = situatzia unui cont curent sau de decontare din care nu se pot efectua toate platzile scadente din lipsa de fonduri disponibile. [< bloca].

blocáre s. f. 1. actziunea de a (se) bloca. 2. (poligr.) culegere intentzionata a uneia sau a mai multor litere cu floarea in jos pentru a atrage atentzia corectorului. 3. (cont.) ~ a contului = sistare de catre banca a platzilor din contul de decontare al unei intreprinderi sau institutzii. 4. imposibilitate de functzionare de aplicare a unei reguli. (< bloca)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

blocáre s. f. g.d. art. blocắrii; pl. blocắri

blocáre s. f. g.d. art. blocarii; pl. blocari

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

BLOCÁRE s. barare inchidere. (~ unui drum.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

BLOCAREA AERODROMURILOR procedeu de interzicere a decolarii al avioanelor inamice executat de una sau doua subunitatzi de aviatzie de vanatoare (celula sau patrula) care zburand in jurul aerodromului in afara zonei de foc a mijloacelor de aparare antiaeriana ataca orice avion care incearca sa decoleze pe panta de urcare inaintea atingerii parametrilor de zbor care i permit sa duca actziuni de lupta. Blocarea aerodromurilor nu permite inamicului sa introduca oportun in lupta toate fortzele de care dispune.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

BLOCÁRE (< bloca) s. f. 1. Actziunea de a bloca shi rezultatul ei. 2. (POLIGR.) Culegere intentzionata a uneia sau a multor litere cu floarea in jos pentru a atrage atentzia corectorului asupra unor cuvinte indescifrabile din manuscris ori pentru a arata k i lipsesc culegatorului literele sau semnele adecvate. 3. (CONT.) Blocarea contului = situatzia unui cont curent sau de decontare din care nu se pot efectua toate platzile scadente k urmare a lipsei disponibilului necesar. Blocarea pretzurilor = reglementare limitata a pretzurilor anumitor bunuri shi servicii la nivelul care ele leau atins intro perioada de referintza. 4. (AGRON.) Proces prin care se reduce asimilarea de catre plante a unui element nutritiv determinat fie de deficitul lui in sol fie de existentza altor elemente care provoaca scaderea mobilitatzii sale in sol (ex. ionul de calciu in exces genereaza ioni de magneziu cupru zinc).

Intrare: blocare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • blocare
  • blocarea
plural
  • blocari
  • blocarile
genitiv-dativ singular
  • blocari
  • blocarii
plural
  • blocari
  • blocarilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

blocare, blocarisubstantiv feminin

  • 1. Actziunea de a (se) bloca shi rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. poligrafie Culegere intentzionata a uneia sau mai multor litere cu floarea in jos pentru a atrage atentzia corectorului. DN
    • 1.2. contabilitate Blocarea contului = situatzia unui cont curent sau de decontare din care nu se pot efectua toate platzile scadente din lipsa de fonduri disponibile. DN
    • 1.3. Imposibilitate de functzionare de aplicare a unei reguli. MDN '00
etimologie:
  • vezi bloca DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.