13 definitzii pentru bernardin (caine)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BERNARDÍN1 bernardini s. m. Caine mare cu parul lung de culoare alba cu pete roshcate originar din Elvetzia dresat pentru gasirea persoanelor ratacite in muntzi; saintbernard. Din germ. Bernhardiner.

BERNARDÍN1 bernardini s. m. Caine mare cu parul lung de culoare alba cu pete roshcate originar din Elvetzia dresat pentru gasirea persoanelor ratacite in muntzi; saintbernard. Din germ. Bernhardiner.

bernardin1 sm [At: ENC. VET. 684 / V: ~adin / Pl: ~i / E: ger Bernhardiner] Caine mare cu parul lung de culoare alba cu pete roshcate originar din Elvetzia dresat pentru gasirea celor ratacitzi in muntzi Si: SaintBernard.

BERNARDÍN bernardini s. m. Ciine de talie mare de culoare alba cu pete roshii originar din Elvetzia shi dresat pentru a descoperi calatorii ratacitzi iarna in muntzi.

BERNARDÍN bernardini s. m. Caine mare de culoare alba cu pete roshcate cu parul lung shi ondulat originar din Elvetzia shi dresat pentru descoperirea calatorilor ratacitzi iarna in muntzi. Fr. bernardin.

BERNARDÍN s.m. Caine mare de culoare alba cu pete roshii originar din Alpii elvetzieni folosit mai ales pentru a descoperi drumetzii ratacitzi (iarna) in muntzi. [< germ. Bernhardiner].

BERNARDÍN1 s. m. caine de talie mare viguros shi musculos alb cu pete roshii dresat special pentru salvarea drumetzilor ratacitzi in muntzi; saintbernard. (< germ. Bernhardiner)

BERNARDÍN1 ~i m. 1) Specie de caini de talie mare de culoare alba cu pete roshcate dresat pentru a descoperi drumetzii ratacitzi (iarna) in muntzi. 2) Caine din aceasta specie. /<germ. Bernhardiner

bernardin m. 1. calugar din tagma St. Benedict reformata de St. Bernard; 2. caine mare cu parul lung dresat de calugarii dela St. Bernard sa umble in muntzi dupa calatorii ratacitzi shi sai aduca la ospiciul de acolo.

*bernardín a adj. shi s. Din irdinu sfintului Bernard (care a reformat ordinu sfintului Benedict) saŭ de la muntele sfintului Bernard (Elvetzia) saŭ originar de acolo: calugar bernardin; cine bernardin (de talie foarte mare shi deprins sa umble pin zapada k sa descopere calatoriĭ ratacitzĭ orĭ ostenitzĭ).

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

BERNARDÍN s. (ZOOL.) saintbernard.

Intrare: bernardin (caine)
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bernardin
  • bernardinul
  • bernardinu‑
plural
  • bernardini
  • bernardinii
genitiv-dativ singular
  • bernardin
  • bernardinului
plural
  • bernardini
  • bernardinilor
vocativ singular
  • bernardinule
  • bernardine
plural
  • bernardinilor
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

bernardin, bernardinisubstantiv masculin

  • 1. Caine mare cu parul lung de culoare alba cu pete roshcate originar din Elvetzia dresat pentru gasirea persoanelor ratacite in muntzi; saintbernard. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.